Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις στο Περού, τουρίστες εγκλωβίστηκαν στο Μάτσου Πίτσου


AP Photo/Guadalupe Pardo
Εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις στο Περού, τουρίστες εγκλωβίστηκαν στο Μάτσου Πίτσου
efsyn.gr

Βίαια επεισόδια στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σημειώθηκαν για ακόμη μία μέρα στο Περού, με τις κινητοποιήσεις να έχουν επεκταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας και την πρωτεύουσα Λίμα, ενώ από τις ζημιές που υπέστη μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου, περισσότεροι από 400 τουρίστες, οι περισσότεροι ξένοι, έχουν αποκλειστεί στο Μάτσου Πίτσου, το εμβληματικό ιστορικό μνημείο της χώρας, πάλαι ποτέ έδρα των Ίνκας.

Ήδη ο απολογισμός των ταραχών αφότου ξέσπασε η νέα πολιτική κρίση στο Περού, την 7η Δεκεμβρίου, έφθασε τους 45 νεκρούς. Οι κινητοποιήσεις άρχισαν μετά την αποπομπή και τη σύλληψη του αριστερού προέδρου Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος θέλοντας να διαλύσει το Κοινοβούλιο το οποίο ετοιμαζόταν να τον παύσει από το αξίωμα.

Από το απόγευμα της Πέμπτης οι αρχές έχουν επεκτείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί σε Λίμα, Κούσκο, Καγιάο και Πούνο, στην περουβιανή Αμαζονία (ανατολικά), στην Τάκνα (νότια) και στην περιοχή Λα Λιμπερτάδ (βόρεια).
Τη νύχτα της Παρασκευής, στην Αρεκίπα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες κατά των δυνάμεων ασφαλείας και άναψαν φωτιές κοντά σε γέφυρα, επιχειρώντας να πλησιάσουν στο αεροδρόμιο – το οποίο παραμένει κλειστό. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων.

AP Photo/Martin Mejia

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στην Πούνο (νότια), όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα αστυνομικό τμήμα και ένα τελωνείο στο Ντεσαγκουαδέρο, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία. Ταραχές σημειώθηκαν και στην περιοχή Λα Λιμπερτάδ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Στην πρωτεύουσα Λίμα χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε πορεία κατά της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ντίνα, δολοφόνε» και «Αυτή η δημοκρατία δεν είναι δημοκρατία, Ντίνα, ο λαός σε αποκηρύσσει».
Κλειστό το Μάτσου Πίτσου

Το αεροδρόμιο του Κούσκο, της τουριστικής πρωτεύουσας του Περού, άνοιξε ξανά το μεσημέρι της Παρασκευής. Ωστόσο, τα σιδηροδρομικά δρομολόγια από και προς το Μάτσου Πίτσου δεν πραγματοποιούνται. Περισσότεροι από 400 τουρίστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή.

Οι αρχές του Περού αποφάσισαν να κλείσουν το Μάτσου Πίτσου, το τουριστικό στολίδι των 'Ινκας και μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας, λόγω των ταραχών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Δόθηκε εντολή να κλείσει το δίκτυο μονοπατιών των Ίνκας (χερσαίες προσβάσεις, Μονοπάτι των 'Ινκας) και της Γιάκτα (ακρόπολη) του Μάτσου Πίτσου λόγω της κοινωνικής κατάστασης και για τη διατήρηση της ακεραιότητας των επισκεπτών», ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο σιδηρόδρομος, ο μόνος τρόπος για να μεταβεί κάποιος στην τοποθεσία αυτή -- εκτός από την πορεία -- κόπηκε εδώ και αρκετές ημέρες και οι τουρίστες είναι εγκλωβισμένοι στους πρόποδες της τοποθεσίας, στο Άγουας Καγιέντες.

«Δεν ξέρουμε αν θα έρθει ένα τρένο να μας πάρει. Όλοι οι τουρίστες εδώ κάνουν ουρά για να εγγραφούν» προκειμένου να φύγουν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χιλιανός τουρίστας Άλεμ Λόπες την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Λουίς Φερνάντο Χελγκέρο, οι τουρίστες «δεν μπορούν να βγουν έξω επειδή ο σιδηρόδρομος έχει υποστεί ζημιές σε διάφορα σημεία. Κάποιοι τουρίστες επέλεξαν να περπατήσουν μέχρι το Πισκακούτσο, αλλά είναι μια πορεία έξι ωρών ή περισσότερο και ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν».

Το Πισκακούτσο είναι το πλησιέστερο χωριό στο Μάτσου Πίτσου που συνδέεται με το οδικό δίκτυο.

Τον Δεκέμβριο, τουρίστες είχαν εγκλωβιστεί επίσης στο σημείο αυτό προτού απομακρυνθούν με ειδικό τρένο, υπό την επίβλεψη της αστυνομίας και ομάδων σιδηροδρομικών εργατών, για να επισκευαστεί η γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου