Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Βροχή» ερωτήσεων για την απαθή στάση των αστυνομικών


Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
φωτογραφία αρχείουEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Δίκη Χρυσής Αυγής: «Βροχή» ερωτήσεων για την απαθή στάση των αστυνομικών
efsyn.gr
Η αδρανής στάση των αστυνομικών που μετέβησαν έξω απ' την καφετέρια «Κοράλλι» το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά και της επίθεσης που δέχθηκε η παρέα του από το τάγμα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της δίκης σε β' βαθμό.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η αστυνομικός της ΔΙΑΣ που με άλλους συναδέλφους της είχαν σπεύσει με τέσσερις μηχανές έξω από την καφετέρια λίγο πριν το φονικό.

Η αστυνομικός Αγγελική Λεγάτου κατέθεσε ότι οι μηχανές της ΔΙΑΣ έσπευσαν έξω από το καφέ στο Κερατσίνι όταν έλαβαν σήμα από το Κέντρο τους ότι έξω από το Κοράλλι ήταν συγκεντρωμένα άτομα με ρόπαλα.

«Όταν φθάσαμε είδαμε περίπου 40 με 50 άτομα. Εκεί μας προσέγγισε ένας πολίτης μας είπε πως είναι συνάδελφος και ότι διαπληκτίστηκαν ”κάτι χρυσαυγίτες με αναρχικούς”... Είδαμε περίπου 15 με 20 άτομα να τρέχουν προς την Τσαλδάρη και τα ακολουθήσαμε πεζή. Είδαμε πέντε άτομα να τσακώνονται. Μπήκαμε και τραβήξαμε τυχαία έναν από αυτούς. Ήταν ο Φύσσας. Μας φώναξε ”εμένα ρε;” Σήκωσε την μπλούζα του και μας έδειξε την πληγή από το μαχαίρι και τον Ρουπακιά ο οποίος είχε ανοίξει την πόρτα και ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητο να φύγει. Τον συλλάβαμε και βρήκαμε και το μαχαίρι» κατέθεσε η αστυνομικός.

Η μάρτυρας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από την πρόεδρο η οποία της ζήτησε να διευκρινίσει πολλά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και αν όντως διαπίστωσαν πως υπήρχε διένεξη μεταξύ αναρχικών και χρυσαυγιτών. Η αστυνομικός απάντησε πως δεν κατάλαβαν τι ήταν τα άτομα αυτά. Την ρώτησε επίσης γιατί τράβηξε τον Φύσσα από αυτούς που τσακώνονταν και η κυρία Λεγάτου είπε πως τον τράβηξε γιατί έδειχνε έξαλλος: «ήταν ο μονός που φώναζε».

Η πρόεδρος ρώτησε επίσης την αστυνομικό αν κατάλαβαν ή όχι πως στο σημείο που «τσακώνονταν οι 4-5» είχε μαχαιρωθεί ένας άνθρωπος. Η μάρτυρας απάντησε πως δεν θα είχαν καταλάβει αν δεν σήκωνε την μπλούζα φωνάζοντας ο Φύσσας.

Πρόεδρος: Ο Ρουπακιάς δηλαδή θα είχε φύγει;

Μάρτυρας: Κανονικά. Είχε ανοίξει την πόρτα και ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητο.

Πρόεδρος: Έχετε πει πως ο Ρουπακιάς σας φάνηκε ήρεμος, ψύχραιμος. Πώς το ερμηνεύετε;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω...

Πρόεδρος: Μήπως δεν περίμενε πως θα επέμβετε εσείς κυρία μου; Τρία δευτερόλεπτα μετά, θα είχε φύγει. Τι λέτε;

Μάρτυρας: Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε; Φωνάζαμε ”Αστυνομία” και μας αγνοούσαν...

Πρόεδρος: Βλέπατε τα γεγονότα! Πήρατε και έπαινο διαβάσαμε...

Μάρτυρας: Μάλιστα.

Πρόεδρος: Για την σύλληψη του Ρουπακιά;

Μάρτυρας: Μάλιστα.

Η εισαγγελέας ρώτησε την αστυνομικό αν η φίλη του Παύλου Φύσσα, Χρύσα Τοσλούκου ζήτησε τη βοήθεια τους και η κυρία Λεγάτου απάντησε πως τους ζήτησε να επέμβουν λέγοντας πως χτυπάνε τους φίλους της.
Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή της συντρόφου του Παύλου Φύσσα

Στο μεταξύ, στις 3 Φεβρουαρίου με βίαιη προσαγωγή θα καταθέσει η σύντροφος του Παύλου Φύσσα, μετά από απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η μάρτυρας η οποία δεν είχε καταθέσει ούτε στον πρώτο βαθμό, παρά μόνο ενώπιον της ανακρίτριας, έχει κληθεί να καταθέσει ως αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ωστόσο δεν εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η βίαιη προσαγωγή της καθώς η μαρτυρία της κρίνεται κρίσιμη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο η μάρτυρας έχει εντοπιστεί σε πόλη της επαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου