Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Ο Γερμανικός στρατό, η Bundeswehr αναλαμβάνει για φέτος την ηγεσία της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ

Πρόκειται αναμφίβολα για μια αναβάθμιση του πολεμικού ρόλου του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.
Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις – η Bundeswehr – ηγούνται από σήμερα της δύναμης ταχείας αντίδρασης (VJTF) του ΝΑΤΟ. Για τις ανάγκες της αποστολής, η Γερμανία αντικαθιστά τώρα τα ελαττωματικά άρματα μάχης Puma με τα παλαιότερα Marder.

Η λεγόμενη αιχμή του δόρατος της Συμμαχίας, η οποία δημιουργήθηκε κατά την πρώτη μεγάλη κρίση στην Ουκρανία το 2014, αποτελείται φέτος από χερσαίες δυνάμεις 11.500 ατόμων. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, καθώς θα πρέπει εντός λίγων ημερών να είναι σε θέση να κινητοποιήσει έως και 20.000 στρατιώτες.

Η Bundeswehr παρέχει στη δύναμη περίπου 8.000 άνδρες και γυναίκες. Μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν είναι το Βέλγιο, η Τσεχία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σλοβενία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε  ότι οι ελλείψεις εξοπλισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων δεν συνιστούν πρόβλημα για την VJTF.

«Η Bundeswehr διαθέτει καλά εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν πολύ καλά στις απαιτήσεις. Επιπλέον, η Γερμανία θα είναι το ηγετικό έθνος, αλλά η VJTF δεν αποτελείται αποκλειστικά από γερμανικές δυνάμεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, αλλά ταυτόχρονα χαιρέτισε την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για επένδυση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πολεμικό εξοπλισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου