Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Πόλεμος: Ανατροπή, οδηγεί τα γερμανικά Leopard και τα Αμερικανικά Abrams στο πεδίο της μάχης


REUTERS/Fabian Bimmer/File Photo
Ξεπέρασε τους ενδοιασμούς της η Γερμανία- Ο ρόλος των ΗΠΑ στην απόφαση
Και Leoprad 2 και Abrams αναμένεται να εντάξει στην πολεμική της μηχανή η Ουκρανία, καθώς οι πιέσεις της για βαριά άρματα μάχης φαίνεται να πιάνουν τόπο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, άνοιξε ο δρόμος για την παράδοση των γερμανικών τεθωρακισμένων Leopard 2 στην Ουκρανία καθώς, όπως μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ξεπέρασε τους ενδοιασμούς του και άναψε το πράσινο φως, επιτρέποντας παράλληλα και σε άλλες χώρες που διαθέτουν τα συγκεκριμένα άρματα μάχης, (όπως π.χ. η Πολωνία) να κάνουν το ίδιο,

Η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6.

Την ίδια στιγμή σε μία ανατροπή της πάγιας θέσης τους, οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν στην Ουκρανία άρματα μάχης τύπου M1 Abrams, απόφαση που φαίνεται ότι συνδέεται στενά με την αποστολή των Leopard

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Λευκός Οίκος αναμένεται να κάνει την ανακοίνωση αύριο Τετάρτη.

Τι ισχυρίζονταν οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση μέχρι τώρα επέμενε ότι δεν υπάρχει νόημα να πάνε τα Abrams στην Ουκρανία επειδή απαιτούν ειδικό τύπο καυσίμου, είναι πολύ βαριά και απαιτούν ακριβή συντήρηση και μακροχρόνια εκπαίδευση.

Καθώς όμως η Γερμανία παρέμενε ιδιαίτερα επιφυλακτική για τα Leopard 2, θέτοντας όρο να στείλουν και οι σύμμαχοι άρματα μάχης, η προσφορά των Abrams θεωρήθηκε ο ταχύτερος τρόπος για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες του Βερολίνου.

“Το άρμα Abrams είναι ένα πολύ περίπλοκο εργαλείο”, δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Άμυνας Κόλιν Καλ στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο την περασμένη εβδομάδα. “Είναι ακριβό, δύσκολο να εκπαιδευτείς σε αυτό και έχει κινητήρα τζετ. Νομίζω ότι χρειάζεται περίπου τρία γαλόνια στο μίλι καυσίμου αεριωθούμενου αεροσκάφους. Δεν είναι το πιο εύκολο σύστημα για να συντηρηθεί. Μπορεί να είναι ή να μην είναι το σωστό σύστημα”.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου