Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

UBS: Τα σενάρια ύφεσης για ΕΕ και ΗΠΑ και οι επιπτώσεις στις αγορές

UBS: Τα σενάρια ύφεσης για ΕΕ και ΗΠΑ και οι επιπτώσεις στις αγορές
Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι όλο και πιο ασύμμετρες
SHARE
OT.gr
Οι κίνδυνοι ύφεσης για τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη αυξάνονται, υπογραμμίζει σε νέα της έκθεση η UBS.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι με τα στοιχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί εντός του Ιουνίου, το μοντέλο της UBS για τις πιθανότητες ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας έχει πλέον αυξηθεί περαιτέρω στο 96%, μετά από άνοδο από 11% τον Απρίλιο σε 89% τον Μάιο. Για την Ευρώπη το μοντέλο αυτό έχει αρχίζει να αναβοσβήνει κόκκινο, με τις πιθανότητες ύφεσης να διαμορφώνονται στο 30%.

Στην έκθεσή της η UBS εξετάζει τα πιο πιθανά σενάρια ύφεσης, συγκρίνουν το βάθος και τη διάρκειά τους με άλλες υφέσεις και εξηγούν τις επιπτώσεις στην αγοράς.

Σενάριο 1: Ύφεση υπό το βάρος της κατανάλωσης

Σε αυτό το σενάριο, η περιορισμένη ζήτηση για υπηρεσίες και αποταμιεύσεις εξαφανίζεται και η κατανάλωση ευθυγραμμίζεται με την αρνητική αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

Το ΑΕΠ συρρικνώνεται για 6-8 μήνες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη. Σε τέτοιες ρηχές υφέσεις, ο S&P500 τυπικά σημειώνει μια χρονικά σταθμισμένη μέση ύφεση μόνο 11%, και η αγορά συνήθως αγγίζει το χαμηλότερο σημείο της εντός 4 μηνών από την έναρξη της ύφεσης. Καθώς η Fed μειώνει το FF ξανά στο μηδέν, βλέπουμε τις μετοχές των ΗΠΑ να ωφελούνται δυσανάλογα περισσότερο από άλλες περιοχές το 2023. Η έλλειψη σημαντικής αλλαγής στην πολιτική της ΕΚΤ συνεπάγεται ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 δεν απολαμβάνει τον ίδιο άνεμο ρευστότητας.
Σενάριο 2: Η Fed και η ΕΚΤ συσφίγγουν υπερβολικά την πολιτική τους

Σε αυτό το σενάριο, τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ συσφίγγουν τη νομισματική τους πολιτική κατά 100 μονάδες βάσης περισσότερο από την τιμολόγηση της αγοράς, έχοντας κάπως μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Η υπερβολική σύσφιξη της πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική περαιτέρω πτώση τον S&P500 στις 3100 μονάδες έως το 1ο τρίμηνο του 2023 πριν ανακάμψει στις 3900 έως το τέλος του 2023. Αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα για τον S&P500, σύμφωνα με τα σενάρια της UBS. Ο Stoxx600 ακολουθεί ένα παρόμοιο προφίλ, με χαμηλότερο σημείο στις 330 μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2023 πριν ανακάμψει στις 410 μέχρι το τέλος του 2023.
Σενάριο 3α: Αγορά φυσικού αερίου με δελτίο στην Ευρώπη

Σε αυτό το σενάριο, η Ευρώπη αρχίζει να δεσμεύει προληπτικά ενέργεια για να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πιο ακραία εκδοχή της ύφεσης που επηρεάζεται από τους καταναλωτές, σε συνδυασμό με υψηλότερο πληθωρισμό. Το μείγμα πληθωρισμού και υποτονική ανάπτυξης της Ευρώπης προκαλεί περαιτέρω πτώση 15% στο Stoxx600, ακόμη και όταν ο S&P500 κάνει μια μέτρια ανάκαμψη. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι ο Stoxx 600 θα φτάσει στις 350 μονάδες στο τέλος του 2022 και στις 430 στο τέλος του 2023. Ο S&P500 θα διαμορφωθεί στις 4000 μονάδες στο τέλος του 2022 και στις 4350 στο τέλος του 2023.

Σενάριο 3β: Η Ρωσία διακόπτει όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Εάν η Ρωσία διακόψει κάθε παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη η UBS προβλέπει πτώση κατά 4 π.μ. στο επίπεδο του ΑΕΠ. Οι ήδη αυξημένες στασιμοπληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη επιδεινώνονται σημαντικά, καθιστώντας αυτό το πιο δυσμενές σενάριο για τον Stoxx 600, μειώνοντάς τον κατά περισσότερο από 20% από τώρα έως τις 325 στο τέλος του έτους. Με βάση αυτό το σενάριο ο ευρωπαϊκός δείκτης θα ολοκληρώσει το 2023 στις 400 μονάδες. Ο S&P500 δεν μπορεί να αγνοήσει αυτήν την ύφεση και θα οδηγηθεί χαμηλότερα προς τις 3500 μονάδες πριν ανακάμψει γρήγορα το 2023. Το ευρώ διολισθαίνει απότομα προς το 0,90 έναντι του δολαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου