Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Το Κίεβο ζητά απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς και βόμβες φωσφόρου

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ να την προμηθεύσουν με -απαγορευμένα- πυρομαχικά διασποράς, αλλά και βόμβες φωσφόρου, από πέρυσι το καλοκαίρι, επιβεβαίωσαν χθες Δευτέρα στο Γερμανικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες σε χώρες – μέλη του NATO.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συζήτησε με συμμάχους της το αίτημα να σταλούν τα πυρομαχικά αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Η επιβεβαίωση αυτή, ήρθε δυο ημέρες μετά την επανάληψη του σχετικού αιτήματος από τον Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε πυρομαχικά διασποράς και εμπρηστικά πυρομαχικά φωσφόρου για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ήδη, η Εσθονική κυβέρνηση, μελετά το ενδεχόμενο να παραδώσει πυρομαχικά διασποράς γερμανικής κατασκευής στον ουκρανικό στρατό. «Οι εσθονικές αποθήκες περιέχουν χιλιάδες τέτοια πυρομαχικά και οι Ουκρανοί τα ζητούν από την Εσθονία», αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων στην χώρα.

Ωστόσο η πρόθεση της Εσθονικής κυβέρνησης, «σκοντάφτει» στο γεγονός ότι η Γερμανία έχει υπογράψει την Συνθήκη του Όσλο που απαγορεύει την κατασκευή, την χρήση και την διάδοση των πυρομαχικών διασποράς και δεν μπορεί να δώσει την άδεια για την εξαγωγή τους.

«Τα όποια αιτήματα επανεξαγωγής θα πρέπει να αντιπαραβληθούν με τις υποχρεώσεις (της Γερμανίας) δυνάμει της Σύμβασης για τα Πυρομαχικά Διασποράς και το άρθρο 18α του Νόμου Περί Ελέγχου Πολεμικών Όπλων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας στο Γερμανικό Πρακτορείο, ύστερ από σχετική ερώτηση, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο.

Η χρήση πυρομαχικών αυτών των δύο τύπων είναι το λιγότερο αμφιλεγόμενη και έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Συρία και Αφγανιστάν. Τα πυρομαχικά διασποράς είναι θεωρητικά απαγορευμένα δυνάμει της σύμβασης του Όσλο (2008), την οποία όμως δεν έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, η Ρωσία, αλλά ούτε και η Ουκρανία. Τα πυρομαχικά φωσφόρου προκαλούν φρικιαστικά εγκαύματα στους ανθρώπους που πλήττουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου