Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Λιγοστεύουν οι ελπίδες ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός αγνοουμένων σε Τουρκία - Συρία


Λιβανέζικη ομάδα διάσωσης αναζητά ανθρώπους σε κατεστραμμένα κτίρια στο Ελμπιστάν, νότια Τουρκία 
AP Photo/Francisco Seco
Λιγοστεύουν οι ελπίδες ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός αγνοουμένων σε Τουρκία - Συρία
efsyn.gr
Άλλη μια δύσκολη νύχτα η αποψινή για την Τουρκία και τη Συρία, μετά το τρομακτικό χτύπημα του Εγκέλαδου που έπληξε βαριά τις δύο χώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας, πιάνοντας στον ύπνο τον κόσμο.

Οι απώλειες και οι ζημιές παραμένουν ανυπολόγιστες, καθώς έχουν καταρρεύσει χιλιάδες κτίρια. Άγνωστος παραμένει και ο αριθμός των αγνοουμένων και στις δύο πλευρές. Ο έρευνες πάντως συνεχίζονται εν μέσω δύσκολων καιρικών συνθηκών αλλά και απόγνωσης αφού συμπληρώνονται 72 ώρες απ' τον πρώτο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και πια οι ελπίδες λιγοστεύουν μοιραία για τον εντοπισμό πολλών επιζώντων στα ερείπια, μετά από τρεις ημέρες.

Ειδικοί είπαν ότι το παράθυρο επιβίωσης για όσους είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια ή δεν μπορούν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης κλείνει γρήγορα. Ταυτόχρονα, είπαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να εγκαταλείψουμε την ελπίδα.


«Οι πρώτες 72 ώρες θεωρούνται κρίσιμες», δήλωσε ο Steven Godby, ειδικός σε φυσικούς κινδύνους στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent στην Αγγλία. «Η αναλογία επιβίωσης κατά μέσο όρο μέσα σε 24 ώρες είναι 74%, μετά από 72 ώρες είναι 22% και την πέμπτη ημέρα είναι 6%.

►Διαβάστε το live blogging της efsyn. gr με τις εξελίξεις της ημέρας


Τα μέλη μιας οικογένειας ζεσταίνονται με φωτιά μπροστά από το κατεστραμμένο σπίτι τους καθώς οι ομάδες διάσωσης αναζητούν ανθρώπους στο Ελμπιστάν, στη νότια ΤουρκίαAP Photo/Francisco Seco
Ξεπέρασε τις 12.000 ο απολογισμός των θυμάτων

Ο τελευταίος απολογισμός, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν περίπου 12.049 νεκροί και πάνω από 50.000 τραυματίες και στις δύο χώρες.

Μόνο στην Τουρκία, τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο Ερντογάν ήταν 9.057 νεκροί και 52.979 τραυματίες.

Στη Συρία, όπου οι έρευνες είναι ακόμα πιο δύσκολες, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.992, συμπεριλαμβανομένων 1.730 σε περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη. Τουλάχιστον 1.262 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ανθρωπιστική καταστροφή, «καμπανάκι» από ΠΟΥ για ασθένειες

Δεν έφτανε τόσα χρόνια ο πόλεμος και οι βομβαρδισμοί από ξένες δυνάμεις, ο προχθεσινός σεισμός ήρθε να επιτείνει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία. Ο σεισμός έχει επηρεάσει 10,9 εκατομμύρια ανθρώπους εντός της χώρας, τόσο σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

Στην πόλη του Χαλεπίου, 30.000 άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο σε τζαμιά και σχολεία και εκτιμάται ότι 70.000 βρίσκονται στους δρόμους χωρίς καταφύγιο, δήλωσε ο επικεφαλής συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Συρία, El-Mostafa Benlamlih.

Η Συριακή Πολιτική Άμυνα, γνωστή και ως Λευκά Κράνη, που ηγείται των προσπαθειών για τη διάσωση ανθρώπων που είναι θαμμένοι κάτω από ερείπια σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες της σεισμόπληκτης Συρίας, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει καμία βοήθεια μέχρι στιγμής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι κλιμακώνει την απάντησή του στη Συρία και την Τουρκία, επειδή οι ασθένειες που υπάρχουν ήδη -ιδιαίτερα στη Συρία- θα ενισχυθούν, συμπεριλαμβανομένης της χολέρας και των αναπνευστικών ασθενειών.

«Υπάρχει μια δευτερογενής κρίση υγείας που εμφανίζεται στη συνέχεια, καθώς οι υποκείμενοι κίνδυνοι για την υγεία πιθανότατα θα επιδεινωθούν. Μιλάω για —και ειδικά στην περίπτωση της Συρίας— διαρροϊκές ασθένειες, όπως η χολέρα, οι αναπνευστικές ασθένειες, η λεϊσμανίαση, το σωματικό και ψυχικό τραύμα και αναπηρία, η δευτερογενής μόλυνση τραύματος κ.λπ. και την επιδείνωση των χρόνιων καταστάσεων, των μη μεταδοτικών ασθενειών, λόγω των διαταραχών της συνέχειας της περίθαλψης και της ικανότητας αντιμετώπισης συνεχιζόμενων τακτικών προβλημάτων υγείας και όπως έχω δει τον εαυτό μου, αυτές οι ικανότητες έχουν επηρεαστεί σοβαρά λόγω της μακροχρόνιας προϋπάρχουσας περίπλοκης κρίσης », δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ, ο Δρ. Adelheid Marschang σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.


Οι άνθρωποι στέκονται δίπλα σε κτίρια που κατέρρευσαν στο Γκόλμπασι στην επαρχία Αντιγιαμάν, στη νότια Τουρκία, Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023.AP Photo/Emrah Gurel
Στις πληγείσες περιοχές με υποσχέσεις ο Ερντογάν, οργή πολιτών

Εν μέσω οργής και επικρίσεων για καθυστερήσεις ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε την Τετάρτη την ιδιαίτερα πληγείσα επαρχία Χατάι, όπου περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ολόκληρες γειτονιές καταστράφηκαν. Οι κάτοικοι εκεί επέκριναν την ανταπόκριση των αρχών, λέγοντας ότι οι διασώστες άργησαν να φτάσουν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε πως στην αρχή υπήρξαν αστοχίες, αλλά έσπευσε να αντεπιτεθεί στους επικριτές του, ενώ υποστήριξε πως έχουν κινητοποιηθεί όλες οι δυνάμεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να ανοικοδομήσει τη νότια περιοχή Καχραμανμάρας «σε ένα χρόνο». «Δεν μπορούμε ποτέ να αφήσουμε τους πολίτες μας να μείνουν στους δρόμους», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει 10.000 τουρκικές για να βοηθήσει τις οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό και έχει οργανώσει ξενοδοχεία για διαμονή των πολιτών, αν το θέλουν.

Όσο για ρις επιχειρήσεις στο πεδίο είπε: «Την ώρα που μιλάμε, 21.200 μέλη του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, χωροφυλακής και αστυνομίας, συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης στο Χατάι».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι τουλάχιστον 60.000 διαπιστευμένοι εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από ΜΚΟ και ξένες ομάδες, συμμετέχουν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης από τον σεισμό.

Η Τουρκία έχει κινητοποιήσει όλους τους πόρους για μετασεισμικές προσπάθειες, είπε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο, προσθέτοντας: «Το κράτος συνεργάζεται με τους δήμους, ειδικά με την Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), με όλα τα μέσα».

Σύμφωνα με την AFAD, περισσότερα από 98.150 μέλη του προσωπικού έρευνας και διάσωσης διεξάγουν αυτήν τη στιγμή επιχειρήσεις στο πεδίο.

«Φυσικά, υπάρχουν ελλείψεις. Οι συνθήκες είναι προφανείς. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή. Δεν θα αφήσουμε κανέναν από τους πολίτες μας χωρίς να τον νοιαστούμε», είπε.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι η δυσκολία των καιρικών συνθηκών προστέθηκε στο μέγεθος και την επικράτηση της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός, «η οποία έγινε αισθητή σε μια περιοχή 500 χιλιομέτρων, στην οποία ζουν περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου