Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

CIA: Κρίσιμες μάχες τους επόμενους έξι μήνες στην Ουκρανία

«Mέγιστη κλιμάκωση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται τους επόμενους μήνες και τα δυο στρατόπεδα προετοιμάζονται για τις «πιο κρίσιμες μάχες».

Το «κλειδί» της σύγκρουσης «είναι στο πεδίο της μάχης τους επόμενους έξι μήνες», εκτίμησε ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς. Αυτό περιλαμβάνει να γίνει ξεκάθαρο στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, «ότι όχι μόνο δεν θα μπορέσει να προχωρήσει περαιτέρω στην Ουκρανία, αλλά μήνα με τον μήνα, διατρέχει όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσει το έδαφος που έχει καταληφθεί», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, η Ρωσία σχεδιάζει μια μεγάλη επίθεση, στην επέτειο ενός έτους από την εισβολή (24 Φλεβάρη) και παρατηρείται στρατιωτική κινητοποίηση στα ρωσικά σύνορα, ενώ υπενθύμισε πως η Ρωσία έχει επιστρατεύσει 300.000 – 500.000 στρατιώτες.

«Οι κυριότερες μάχες μένουν ακόμα να έρθουν σε 2-3 μήνες. Αυτοί θα είναι καθοριστικοί μήνες του πολέμου», εκτίμησε ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, προσθέτοντας πως η Μόσχα εξοπλίζεται, διεξάγει ασκήσεις, εκπαιδεύει.

Η Μόσχα προετοιμάζεται αντίστοιχα για μια νέα μεγάλη επίθεση, ώστε να επεκτείνει και να εδραιώσει την κυριαρχία της στα κατακτημένα εδάφη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, αναγνώρισε ότι δεν ελέγχεται πλήρως το Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και θα συνεχιστεί η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Καθώς νέα όπλα στέλνονται από τη συλλογική Δύση, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό το δυναμικό της για να απαντήσει» στο μέτωπο, επισήμανε.

Νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν τόνισε ότι «μας απειλούν με τα γερμανικά Leopard» και η απάντηση της Ρωσίας «θα ξεπερνά τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων».

Οι ρωσικές δυνάμεις θα απαντήσουν στην παράδοση δυτικών όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο, απωθώντας τις ουκρανικές δυνάμεις πιο μακριά από τα σύνορα για να δημιουργήσουν μια «ζώνη ασφαλείας», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, και «ο στόχος τώρα είναι να απωθήσουμε το ουκρανικό πυροβολικό αρκετά ώστε να μην αποτελεί απειλή για τα εδάφη μας».

Στα μέτωπα της Ουκρανίας η Ρωσία ανέπτυξε τεθωρακισμένο τρένο «οπλισμένο μέχρι τα δόντια», όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, με όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς για την καταστροφή εχθρικών στόχων σε έδαφος και αέρα.

Στο μεταξύ, στη Λευκορωσία τέθηκαν σε λειτουργία τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα Iskander, με βεληνεκές έως και 500 χλμ., έχουν αναπτυχθεί τα συστήματα αεράμυνας S-400, ενώ η Ρωσία εκπαιδεύει λευκορωσικά πληρώματα για στρατηγικά αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου