Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Πετρελαϊκό... hub η Kαλαμάτα

Πετρελαϊκό... hub η Kαλαμάτα

Τουλάχιστον 23 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού έχουν μεταφερθεί από το ένα δεξαμενόπλοιο στο άλλο στον Λακωνικό κόλπο από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου και καυσίμων έχουν μεταφερθεί μεταξύ δεξαμενόπλοιων μόλις λίγα μίλια μακριά από το λιμάνι της Καλαμάτας, ένας από τους που χρησιμοποίησαν οι έμποροι για να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας.

Τουλάχιστον 23 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού και επιπλέον ποσότητες διυλισμένων καυσίμων έχουν μεταφερθεί από το ένα δεξαμενόπλοιο στο άλλο στον Λακωνικό κόλπο από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Οι ελληνικές αρχές λένε ότι τα περιθώρια παρέμβασής τους είναι περιορισμένα, επειδή η δραστηριότητα συμβαίνει εκτός ορίου των έξι μιλίων.

Έχει υπάρξει παρόμοια δραστηριότητα και κοντά στη Θέουτα, έναν ισπανικό θύλακα στη βόρεια Αφρική.

Η ανταλλαγή φορτίου στη θάλασσα — γνωστή από τους εμπόρους ως μεταφορά από πλοίο σε πλοίο, ή STS, απαιτεί πολλές βασικές υπηρεσίες προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια. Οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες μόνο εάν το φορτίο αγοράζεται σε τιμή που δεν υπερβαίνει το πλαφόν που έχει επιβάλλει η G7.

Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι το μπλοκ θα παρακολουθεί την εφαρμογή των κυρώσεων.

«Για να είναι αποτελεσματικές οι κυρώσεις, ένα πράγμα είναι φυσικά να λαμβάνουμε ισχυρές πολιτικές αποφάσεις, αλλά ένα άλλο είναι να παρακολουθούμε την εφαρμογή των κυρώσεων, ώστε να εφαρμόζονται αποτελεσματικά», είπε σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τη δραστηριότητα στον Λακωνικό κόλπο. Δεν κατονόμασε τη χώρα στην απάντησή του.
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου