Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Εξαϋλώθηκαν $465 δισ. από τις διεθνείς τραπεζικές μετοχές

Εξαϋλώθηκαν $465 δισ. από τις διεθνείς τραπεζικές μετοχές

Ντόμινο στις αγορές από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Φόβοι για τις επιπτώσεις. Στην τσίτα οι επενδυτές, μειώνουν την έκθεση σε τράπεζες από τη Νέα Υόρκη έως την Ιαπωνία.
Οι διεθνείς χρηματοοικονομικές μετοχές έχασαν 465 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία σε δύο ημέρες, καθώς οι επενδυτές μείωσαν την έκθεση σε τράπεζες από τη Νέα Υόρκη έως την Ιαπωνία μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι απώλειες διευρύνθηκαν την Τρίτη, με τον δείκτη MSCI Asia Pacific Financials να υποχωρεί έως και 2,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου. Η Mitsubishi UFJ Financial Group υποχώρησε έως και 8,3% στην Ιαπωνία, ενώ η Hana Financial Group της Νότιας Κορέας 4,7 % και η αυστραλιανή ANZ Group Holdings κατά 2,8%.
Υπάρχουν φόβοι ότι οι χρηματοοικονομικές εταιρείες θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο από τις επενδύσεις τους σε ομόλογα και άλλα μέσα, λόγω ανησυχίας που προκαλείται από την SVB.
Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν τη Δευτέρα, εν μέσω προσδοκιών ότι η FEDERAL RESERVE θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων λόγω της αναταραχής στο τραπεζικό σύστημα.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι στην τσίτα», δήλωσε ο John Woods, επικεφαλής επενδύσεων της Credit Suisse Group για την Ασία-Ειρηνικό, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Πρέπει πραγματικά να γνωρίζουμε ακριβώς τι αντίκτυπο είναι πιθανό να έχει αυτό στην ευρύτερη αγορά. Η άποψή μου είναι ότι η Fed πιθανότατα θα σταματήσει (τις αυξήσεις επιτοκίων), γιατί νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον κίνδυνο ρευστότητας».

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη MSCI World Financials και στον MSCI EM Financials έχει υποχωρήσει περίπου 465 δισ. δολάρια από την Παρασκευή. Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ επλήγησαν περισσότερο τη Δευτέρα, καθώς ο δείκτης KBW Regional Banking βυθίστηκε κατά 7,7% - ήταν η μεγαλύτερη βουτιά του από τον Ιούνιο του 2020.

Οι μετοχές της First Republic Bank κατρακύλησαν σχεδόν 73% σε τρεις συνεδριάσεις κι έγιναν οι top χαμένοι στον δείκτη MSCI World Financials κατά την περίοδο αυτή. Η Moody's έθεσε όλες τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της τράπεζας σε αναθεώρηση για υποβάθμιση.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών υποχώρησαν επίσης τη Δευτέρα. Η μετοχή της Credit Suisse Group βούτηξε έως και 15% σε νέο ιστορικό χαμηλό και το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της έναντι χρεοκοπίας ανέβηκε σε υψηλό όλων των εποχών εν μέσω ανησυχιών για ευρύτερη μετάδοση στον τραπεζικό κλάδο από την κατάρρευση της SVB.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου