«Χρυσώνει» η Βρετανία τους Γάλλους για να αναχαιτίσουν τις μεταναστευτικές ροές
efsyn.gr
Το Λονδίνο θα δώσει πάνω από μισό δισ. ευρώ στο Παρίσι μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών, για κέντρο κράτησης μεταναστών στη Γαλλία και για να αυξηθούν οι περιπολίες στις γαλλικές ακτές.
Σε ακόμα μια κίνηση που προκαλεί παγκόσμια αίσθηση προχωρά η Βρετανία, επιχειρώντας να περιορίσει την αθρόα ροή παράτυπων μεταναστών προς το έδαφός της. Η ενέργεια αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά το βρετανικό αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από διεθνείς οργανισμούς και φορείς.
Ειδικότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ –που συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν– δήλωσε πως συμφώνησε να δώσει πάνω από μισό δισ. ευρώ στο Παρίσι μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί κέντρο κράτησης μεταναστών στη Γαλλία.
Επιπλέον, η βρετανική χρηματοδότηση (συνολικού ύψους 541 εκατ. ευρώ) αφορά και στη χρήση drones, καθώς και στην τοποθέτηση εκατοντάδων (επιπλέον) αστυνομικών, οι οποίοι θα σταματούν τα μικρά σκάφη με μετανάστες, τα οποία θα επιχειρούν να φύγουν από τις γαλλικές ακτές. Παράλληλα, αξιωματούχοι από τα δύο κράτη θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν με χώρες που βρίσκονται κατά μήκος των διαδρομών που επιλέγουν οι διακινητές.
Για τη συμφωνία αυτή ο Σούνακ έκανε λόγο για νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ο Μακρόν δήλωσε πως «είναι ώρα για μια νέα αρχή».
Σημειώνεται ότι η παράτυπη μετανάστευση αποτελούσε μέχρι σήμερα πηγή έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν διαπραγματευθεί «την ενίσχυση» της συνεργασίας τους και των μέσων ελέγχου των μεταναστευτικών ροών από τη Γαλλία, με τη συμφωνία του Σάντχερστ, που υπεγράφη το 2018, και με μια νέα συμφωνία, που σύναψαν οι δύο χώρες τον Νοέμβριο.
Περισσότεροι από 45.000 μετανάστες πέρασαν παράτυπα στη Βρετανία το 2022 με μικρά πλεούμενα. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, αυξημένος κατά 500% τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τα μέτρα που έχει λάβει η Βρετανία για να εμποδίσει τη ροή.
Έντονες διεθνείς αντιδράσεις
Η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, προστέθηκε κι αυτή σήμερα στη λίστα άσκησε κι αυτή σήμερα κριτική στο σχέδιο της Βρετανίας να περιορίσει δραστικά την πρόσβαση στο δικαίωμα ασύλου, λέγοντας ότι "ανησυχεί βαθιά" για τις επιπτώσεις που θα έχει στους ανηλίκους.
«Το νομοσχέδιο απειλεί το δικαίωμα των παιδιών στην ασφάλεια και στην προστασία, εμποδίζοντας τους ανηλίκους που φτάνουν με παράτυπο τρόπο, για παράδειγμα με πλοία διασχίζοντας τη Μάγχη, να ζητήσουν άσυλο» στη Βρετανία, σημειώνει σε ανακοίνωση ο Τζον Σπαρκς, επικεφαλής της εκπροσώπησης της UNICEF στη Βρετανία. «Για πολλά παιδιά που φεύγουν για να γλιτώσουν από συγκρούσεις και διώξεις, δεν υπάρχει ασφαλής και νόμιμη οδός για να έρθουν στη Βρετανία», προσθέτει.
Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την Τρίτη από την κυβέρνηση Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ προβλέπει την απαγόρευση στους μετανάστες που φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία να ζητήσουν άσυλο στη χώρα και την κράτησή τους και στη συνέχεια την απέλασή τους προς μια τρίτη χώρα που κρίνεται ασφαλής. Οι ανήλικοι εξαιρούνται μόνον αν είναι ασυνόδευτοι.
«Αναρωτιέται κανείς πώς η απέλαση ενός παιδιού σε μια τρίτη χώρα, έπειτα από ένα επικίνδυνο ταξίδι ως τη Βρετανία θα μπορούσε να είναι προς το μέγιστο συμφέρον του», σημειώνει ο Σπαρκς. Ο αξιωματούχος της UNICEF ζητεί από την βρετανική κυβέρνηση «να αποσαφηνίσει επειγόντως πώς σκοπεύει να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών με αυτό το νομοσχέδιο και πώς θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών».
Κι άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ επέκριναν έντονα το βρετανικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκρινε ότι «θα αντιβαίνει στις υποχρεώσεις» της χώρας, όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος στο άσυλο, κάτι το οποίο αρνήθηκε το Λονδίνο.
Επίσης, το νομοσχέδιο έχει μπει στο μικροσκόπιο και της Ε.Ε., με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον να δηλώνει μεταξύ άλλων πως απηύθυνε ερώτηση προς το Λονδίνο, σχετικά με το εάν το επίμαχο νομοθέτημα είναι σύμφωνο με τα διεθνές δίκαιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου