Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΣΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ

ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ 
Την Πέμπτη 30/3/2023 δικάζεται σε δεύτερο βαθμό από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη ένας νέος που πριν δύο χρόνια, όντας στρατιώτης και έχοντας υπερκόπωση, ζήτησε να μην κάνει σκοπιά για την οποία διατάχτηκε με τη σαδιστική φράση αξιωματικού «αν δεν πέσεις κάτω δεν σε αλλάζω». 
Λίγες ώρες μετά, ο ίδιος αξιωματικός εκδικητικά τον ξαναδιέταξε να φυλάξει σκοπιά αυτή τη φορά ολομόναχο, παρά τις εκκλήσεις του φαντάρου ότι δεν ένιωθε καλά. 
Το αποτέλεσμα ήταν να λιποθυμήσει, να βρεθεί από τον επόμενο σκοπό που ευτυχώς τον άλλαζε 10 λεπτά μετά και να μεταφερθεί αιμόφυρτος στο νοσοκομείο. 
Η οικογένεια του στρατιώτη διαμαρτυρήθηκε και εξέφρασε την πρόθεσή της να κινηθεί νομικά εναντίον του στρατού. 
Στη συνέχεια εκδικητικά ασκήθηκε δίωξη κατά του φαντάρου ο οποίος και καταδικάστηκε πρωτόδικα από το στρατοδικείο Λάρισας για 3 αδικήματα, ύπνο σκοπού, απειλή ανωτέρου, εγκατάλειψη θέσης σκοπού. 
Δεν μπορεί η στρατιωτική πειθαρχία να οδηγεί σε εξόντωση και παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος για τη διαφύλαξη της υγείας των στρατευμένων. 
Δεν νοείται να αποφεύγεται η ανάληψη της ευθύνης του αξιωματικού και του στρατού για το γεγονός που οδήγησε στην λιποθυμία και τον τραυματισμό του στρατιώτη με εκδικητικές αντιμηνύσεις. 
Η πρωτόδικη καταδίκη από το στρατοδικείο παραπέμπει σε μαύρες περιόδους που ο στρατός λειτουργούσε ανεξέλεγκτα, με στεγανά και εξόντωση όσων δεν συμμορφωνόταν σε αντιδημοκρατικές και απάνθρωπες διαταγές. 
Εάν η πλευρά του στρατιώτη είχε δεχθεί να κλείσει η υπόθεση, η εκδικητική στάση του στρατού και η πρωτοφανής τις τελευταίες δεκαετίες καταδίκη δεν θα είχαν υπάρξει. 
Απαιτούμε την πλήρη αθώωση του στρατιώτη.

Κ.Ε.Δ.Δ.Α. - Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου