Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Νέο ναυάγιο σε λιβυκά χωρικά ύδατα με δεκάδες αγνοούμενους πρόσφυγες


φωτογραφία αρχείουAP Photo/Pau de la Calle
Νέο ναυάγιο σε λιβυκά χωρικά ύδατα με δεκάδες αγνοούμενους πρόσφυγες
efsyn.grΝέο ναυάγιο με δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες σημειώθηκε πριν από λίγες ώρες στη Μεσόγειο, αφού οι λιβυκές και οι ιταλικές αρχές έκαναν «μπαλάκι» μεταξύ τους την ευθύνη για τη διάσωσή τους.

Η λέμβος με τους 47 μετανάστες και πρόσφυγες είχε απευθύνει έκκληση για βοήθεια απ' τη νύχτα του Σαββάτου μέσω της οργάνωσης Alarm Phone που με τη σειρά της κάλεσε τις ιταλικές αρχές να συντονίσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Απ' την ανατροπή της λέμβου, 120 μίλια βόρεια της Βεγγάζης, υπάρχουν πια τριάντα αγνοούμενοι, πιθανότατα νεκροί, και 17 επιζώντες, σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση της ιταλικής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με το λιμενικό της Ιταλίας, το πλεούμενο ανετράπη ενώ οι επιβαίνοντες μεταφέρονταν σε εμπορικό πλοίο, το οποίο, αύριο, αναμένεται να αποβιβάσει τους διασωθέντες σε λιμάνι της Κάτω Ιταλίας.

Είμαστε σοκαρισμένοι. Δεκάδες άνθρωποι από αυτό το σκάφος πνίγηκαν. Από τις 2.28 στις 11 Μαρτίου, οι αρχές ενημερώθηκαν για το επείγον και την επικίνδυνη κατάσταση. Οι ιταλικές αρχές καθυστέρησαν εσκεμμένα τη διάσωση, αφήνοντάς τους να πεθάνουν» έγραψε στο Twitter η Alarm Phone.

Για να προσθέσει λίγο αργότερα η ΜΚΟ πως υπάρχουν φόβοι ότι οι επιζώντες θα απελαθούν πίσω στη Λιβύη. «Μετά το ναυάγιο με πολλούς θανάτους, ανησυχούμε ότι οι επιζώντες - που παρακολούθησαν τους φίλους τους να πεθαίνουν πριν διασωθούν από ένα εμπορικό σκάφος - θα αναγκαστούν να γυρίσουν στη Λιβύη ή την Τυνησία, όπου τους περιμένουν απάνθρωπες συνθήκες. Απαιτούμε όλοι οι επιζώντες να μεταφερθούν σε ένα ασφαλές μέρος στην Ευρώπη!» ανακοίνωσε η ΜΚΟ.

Η Ιταλική Ακτοφυλακή, από την πλευρά της, απάντησε ότι το πλεούμενο βρισκόταν έξω από την Περιοχή Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας και ότι δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση από μέρους της Λιβύης και της Μάλτας. «Είμαι βέβαιος ότι η Ακτοφυλακή, το Πολεμικό Ναυτικό μας και η Οικονομική Αστυνομία μας δεν αφήνουν ποτέ κανέναν αβοήθητο. Πρέπει να κάνουμε μια ακριβή ανάλυση των όσων συμβαίνουν και να αποφεύγουμε την εργαλειοποίηση, διότι προσπαθούμε όλοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να αποφύγουμε τις τρομερές αυτές τραγωδίες στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος -το οποίο παρακολουθούνταν όλη τη νύχτα από κάποια εμπορικά πλοία που περίμεναν την άφιξη της βοήθειας- πρέπει να ανετράπη σήμερα το πρωί. Από χθες το συντονιστικό κέντρο της Ρώμης είχε δώσει οδηγίες στα εμπορικά πλοία, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης και ζητώντας από τη λιβυκή ακτοφυλακή να επέμβει, αλλά φαίνεται πως δεν κινητοποιήθηκαν ποτέ τα στρατιωτικά σκάφη που επιχειρούν στην περιοχή.

Καταγγελία για καθυστερήσεις έκανε και η ΜΚΟ Sea Watch, που είχε στείλει στο σημείο αναγνωριστικό της αεροσκάφος Seabird.

Η πρώτη πολιτική παρέμβαση έγινε από τη νέα γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Έλι Σλέιν. «Μαθαίνω ότι αυτό το σκάφος κάλεσε το κέντρο διάσωσης που απάντησε να επικοινωνήσει με τη λιβυκή ακτοφυλακή. Αυτό είναι κρίμα και είναι κρίμα και για την Ευρώπη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου