Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Εργαζόμενοι Lidl: «Δεν πάει άλλο, δείτε τι μας κάνουν» -Μπαράζ παραιτήσεων

Εργαζόμενοι Lidl: «Δεν πάει άλλο, δείτε τι μας κάνουν» -Μπαράζ παραιτήσεων
Δημήτρης Κασιμάτης

Σε ανακοίνωση «φωτιά» για τις συνθήκες που επικρατούν στα καταστήματα Lidl προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων στη LIDL Αττικής, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι στο βωμό της λεγόμενης… «παραγωγικότητας», επικρατούν πρωτόγνωρες καταστάσεις, με εκατοντάδες εργαζόμενους τους τελευταίους μήνες να ζητάνε την υπαλληλική τους αποζημίωση ή να παραιτούνται μην αντέχοντας τους εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας και… την ψυχολογική βία!

Διαβάστε τι αναφέρει το σωματείο:

Συνάδελφοι-ισσες, εργαζόμενοι στα LIDL

Την ώρα που η πολυεθνική LIDL υπερηφανεύεται για 7η συνεχόμενη χρονιά για το βραβείο του ‘’ΤΟΠ-ΕΡΓΟΔΟΤΗ,, που τις χαρίζουν διάφορα ‘’ινστιτούτα,, η κατάσταση για μας τους εργαζόμενους στην εταιρεία σε αποθήκες και καταστήματα γίνεται όλο και πιο δύσκολη και ανυπόφορη. Η εργοδοσία προκειμένου να διασφαλίσει την κερδοφορία της προχωράει σε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας μας μέσω της ‘’λεγόμενης παραγωγικότητας,, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια μας, ο κίνδυνος σοβαρών εργατικών ατυχημάτων αυξάνεται, συνάδελφοι μας μετακινούνται από κατάστημα σε κατάστημα, άδειες δίνονται με το ‘’έτσι θέλω,, σε συναδέλφους χωρίς να το έχουν αιτηθεί από το ΓΕΝΑΡΗ μήνα για να επιτευχθούν οι στόχοι της ‘’λεγόμενης παραγωγικότητας,, εκατοντάδες εργαζόμενοι τους τελευταίους μήνες ζητάνε την υπαλληλική τους αποζημίωση ή παραιτούνται μην αντέχοντας τους εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας, την ψυχολογική βία που ασκείται από στελέχη της εταιρείας κατά την διάρκεια της εργασίας τους, πολλοί δε από αυτούς σακατεμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας κυρίως μυοσκελετικά. Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά η εργοδοσία αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για καλυτέρευση των όρων και συνθηκών εργασίας για κατάργηση της ‘’λεγόμενης παραγωγικότητας,, και του αίσχους των κριτικών συζητήσεων και επιπλήξεων αλλά και του ανοίγματος της συζήτησης για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας που να καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες που έχουμε στο εισόδημα μας από την αύξηση του πληθωρισμού.

Η ανάλγητη αυτή στάση της εργοδοσίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο του δήθεν ‘’τοπ εργοδότη,,.!

Συνάδελφοι-ισσες

Το τελευταίο διάστημα γίνεται κοινά αποδεκτό από όλο και περισσότερους συναδέλφους ότι η κατάσταση ‘’δεν πάει άλλο,,. Λύση σε όλη αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι η ‘’ απάθεια,, ή ‘’απομόνωση,, η ατομική λύση της παραίτησης και η αναζήτηση εργασίας σε άλλον επιχειρηματικό όμιλο του ίδιου κλάδου όπου και εκεί οι συνθήκες εργασίας αν όχι χειρότερες είναι τουλάχιστον παραπλήσιες. Λύση σε αυτή τη κατάσταση την οποία βιώνουμε είναι η ενδυνάμωση της οργανωμένης αντίστασης, της ενίσχυσης και μαζικοποίησης του σωματείου μας, της ίδρυσης σωματειακής επιτροπής σε κάθε κατάστημα το ‘’ένας για όλους και όλοι για έναν,,.

Συνάδελφοι-ισσες

Είναι στο χέρι σας να δυναμώσετε το επιχειρησιακό σωματείο, να κατανοήσετε ότι δεν είστε μόνοι, έχετε αποκούμπι. Αυτό το σωματείο χωρίς την δική σας συμμετοχή και μακριά από λογικές ανάθεσης και παραγοντισμού θα είναι ανίσχυρο, η συμμετοχή σας μπορεί να βάλει εμπόδια σε κάθε μικρό και μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε στην πολυεθνική LIDL.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Να σταματήσει το αίσχος των κριτικών συζητήσεων-επιπλήξεων και της εντατικοποίησης της εργασίας μας μέσω της λεγόμενης παραγωγικότητας.
Μετακίνηση όσων συναδέλφων το επιθυμούν σε κατάστημα πλησίον της οικίας τους.
Διατακτικές τροφίμων αξίας 1200 ευρώ ανά έτος ενιαία για όλους τους εργαζόμενους ασχέτως εργασιακής σχέσης οι οποίες θα δίνονται ανά τρίμηνο (300 ευρώ) σε κάθε εργαζόμενο ως ελάχιστο μέτρο ανακούφισης από τις συνέπειες του πληθωρισμού.
Επίδομα 10% επί του βασικού μισθού στους εργαζόμενους στους φούρνους των καταστημάτων.
Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας που να καλύπτουν τις απώλειες από την αύξηση του πληθωρισμού.
Κατάργηση του απαράδεκτου νόμου Χατζηδάκη, όχι στο χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθερίων.

ΤΟ Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου