Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Βρετανικός Τύπος: «Οι μετανάστες στη Ρουάντα μέχρι το καλοκαίρι» και «Ο Lineker επιστρέφει», στα πρωτοσέλιδα


Βρετανικός Τύπος: «Οι μετανάστες στη Ρουάντα μέχρι το καλοκαίρι» και «Ο Lineker επιστρέφει», στα πρωτοσέλιδα
Φώτο Αρχείου / Μετανάστες σε φουσκωτή λέμβο στη Μάγχη δίπλα σε σκάφος διάσωσης της Βρετανίας (Royal National Lifeboat Institution – RNLI) / Πηγή: RNLI.org

Η Mail on Sunday γράφει ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να απελαθούν εντός μηνών αφότου η Suella Braverman επιβεβαίωσε την πολιτική της κυβέρνησης με μια επίσκεψη στη Ρουάντα το Σάββατο. Η εφημερίδα επικεντρώνεται στην επίσκεψη της κυρίας Braverman στη Ρουάντα, στο πλαίσιο των προσπαθειών απέλασης μεταναστών στο αφρικανικό κράτος και προσθέτει ότι η υπουργός Εσωτερικών έχει δεσμευτεί να ενεργήσει γρήγορα εάν το Εφετείο επιβεβαιώσει τη νομιμότητα του προγράμματος.

Η κ. Braverman είπε ότι η Ρουάντα είναι «σαφώς έτοιμη» να αρχίσει να δέχεται αιτούντες άσυλο, γράφει και η Sunday Telegraph, η οποία σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής της στη Ρουάντα, η υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να «κινήσει γρήγορα» τις διαδικασίες με πτήσεις απέλασης. Η εφημερίδα δημοσιεύει μια φωτογραφία του παρουσιαστή Gary Lineker, ο οποίος επέστρεψε στην τηλεόραση το Σάββατο μετά από μια διαμάχη του με το BBC, εξαιτίας κάποιον αναρτήσεων του στο tweeter που επέκριναν την πολιτική ασύλου της κυβέρνησης. Γράφει και για την κούρσα για τη διάσωση της προβληματικής τράπεζας Credit Suisse και προειδοποιεί ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, ενώ η κυβέρνηση της Ελβετίας ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα για να επισφραγίσει τη συμφωνία.

Ο Observer γράφει ότι ένας προκλητικός Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια του σκανδάλου Partygate την Τετάρτη. Η νομική ομάδα του πρώην πρωθυπουργού σχεδιάζει να δημοσιεύσει γραπτά αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων νέων καταθέσεων μαρτύρων, που θα υποστηρίξουν τον ισχυρισμό του κ. Τζόνσον ότι δεν παραπλάνησε εν γνώσει του τους βουλευτές σχετικά με τα πάρτι που έγιναν την περίοδο της καραντίνας. Ο Observer αποκαλεί τον πρώην πρωθυπουργό «προκλητικό» και αναφέρει ότι το έγγραφο θα δημοσιευτεί πριν από την εμφάνιση του Τζόνσον στην επιτροπή προνομίων των Κοινοτήτων την Τετάρτη, ενώ χαρακτηρίζει την εμφάνιση του ως «δυνητικά εκρηκτική». Επίσης σε άλλο πρωτοσέλιδο άρθρο της, η εφημερίδα σχολιάζει ότι ηγέτες όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζουν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, λέγοντας ότι ήταν «δικαιολογημένη», ενώ και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ήταν μεταξύ άλλων διεθνών ηγετών που χαιρέτησαν την απόφαση, λέγοντας χθες ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». Αυτή είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο εκδίδει ένταλμα σύλληψης κατά του αρχηγού ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ένταλμα ωστόσο είναι απίθανο να οδηγήσει σε δίκη, ο Πούτιν δεν μπορεί να δικαστεί ερήμην και μπορεί να συλληφθεί μόνο εάν ταξιδέψει σε μία από τις 123 χώρες που είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η Ρωσία, ο βασικός σύμμαχος του Πούτιν Κίνα, όπως και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να γίνουν μέλη του. Ο Πούτιν θα χαρακτηρίζεται πλέον ως φερόμενος εγκληματίας πολέμου για το υπόλοιπο της ζωής του και το δικαστήριο που είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση ορισμένων από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις των τελευταίων δεκαετιών, τον τοποθετεί στην ίδια κατηγορία με διαβόητες προσωπικότητες όπως τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας και τον πρώην δικτάτορα του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ.

Η Sunday Mirror σημειώνει ότι το ταξίδι της Braverman στη Ρουάντα συνέπεσε με την επιστροφή του Gary Lineker στο Match of the Day στο BBC, μετά από διαμάχη σχετικά με την κριτική του για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Περιλαμβάνει επίσης μια συνέντευξη του πρόσφυγα Rasheed Baluch που έζησε με τον παρουσιαστή για εβδομάδες, ο οποίος δηλώνει στην εφημερίδα: «Η Βρετανία πρέπει να είναι περήφανη για τον Lineker».

Οι πρώτες πτήσεις ενδέχεται να πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι, γράφει η Sunday Express, προσθέτοντας ότι η υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι είναι «σίγουρη» πως τα νομικά κενά θα κλείσουν, θέτοντας τέλος στις ατελείωτες μάχες στα δικαστήρια για τις εντολές απέλασης σε «ασφαλή» χώρα. Η Suella Braverman είναι πεπεισμένη ότι η πρώτη πτήση που θα μεταφέρει μετανάστες από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρουάντα θα απογειωθεί μέχρι το καλοκαίρι, ενώ είδε χθες από πρώτο χέρι τις προετοιμασίες καθώς το αφρικανικό κράτος ετοιμάζεται να δεχθεί χιλιάδες που εισέρχονται στη Βρετανία με μικρά σκάφη.

alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου