Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Ρωσικός Τύπος: Το ΝΑΤΟ εντείνει τις στρατιωτικές ασκήσεις ως απάντηση στην αναστολή του New START από τη Ρωσία

Ρωσικός Τύπος: Το ΝΑΤΟ εντείνει τις στρατιωτικές ασκήσεις ως απάντηση στην αναστολή του New START από τη Ρωσία
Nezavisimaya Gazeta

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να κλιμακώνουν τις εντάσεις κατά μήκος των βορειοδυτικών συνόρων της Ρωσίας, ιδιαίτερα στον Κόλπο της Φινλανδίας.

Οι ασκήσεις Arctic Forge 23 του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσουν έως τις 17 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα σκανδιναβικά μέσα ενημέρωσης, στόχος είναι να αποκρούσουν στρατιωτικές απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία. Στην άσκηση συμμετέχουν περίπου 20.000 στρατιώτες από 16 χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που δεν έχουν συμπεριληφθεί Σουηδία και Φινλανδία, καθώς και 16 πολεμικά πλοία και 58 αεροσκάφη. Ταυτόχρονα, τα αμερικανικά χερσαία στρατεύματα εκτελούν εκπαίδευση σε χειμερινές συνθήκες μαζί με τις φινλανδικές δυνάμεις στη βόρεια Φινλανδία. Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο συνεχίζει να πραγματοποιεί ελιγμούς με τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις του. Έτσι πρέπει να θεωρείται η πτήση στρατηγικού βομβαρδιστικού B-52Н Stratofortress της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στα ανοικτά των ακτών της Εσθονίας, το οποίο, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, έκανε άσκηση για πυρηνικό χτύπημα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις υποδομής στην Αγία Πετρούπολη και τα προάστια κοντά στην νησί Gotland, μόλις 200 χιλιόμετρα από τη βόρεια πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Η Δύση ενίσχυσε τις πτήσεις κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, μόλις η Μόσχα ανακοίνωσε σχέδια να αναστείλει τη συμμετοχή της στη Νέα Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών Όπλων (New START) στις 21 Φεβρουαρίου 2023. Οι ειδικοί θεωρούν τις δραστηριότητες των στρατηγικών αεροσκαφών των ΗΠΑ ως απάντηση σε αυτό ακριβώς το γεγονός.

«Αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση του στρατηγικού βομβαρδιστικού B-52Н Stratofortress των Ηνωμένων Πολιτειών στη σχετικά στενή θαλάσσια οδό, από τον Μάρτιο του 2018», σημειώνει ο στρατιωτικός ειδικός και απόστρατος συνταγματάρχης Nikolay Shulgin.

Επισήμανε ότι σε αντίθεση με παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν είχε κάνει σχόλιο για την πτήση του αμερικανικού αεροσκάφους κατά μήκος των ρωσικών συνόρων. “Από εδώ ένα αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52H έκανε ένα “εικονικό” χτύπημα στη βόρεια πρωτεύουσά μας. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και επικίνδυνο”, πρόσθεσε ο ειδικός.

Μέσα Ενημέρωσης

Το 14ο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο ενέκρινε το νέο Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας. Υπάρχουν μόνο δύο νέοι μεταξύ των 26 επικεφαλής υπουργείων και οργανισμών: ο υπουργός Άμυνας Li Shangfu και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης Zheng Shangie. Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping επανεξελέγη επίσης για τρίτη θητεία, γράφει η Rossiyskaya Gazeta.

Αξιωματούχοι πιστοί στον Σι Τζινπίνγκ κατέχουν επί του παρόντος βασικές θέσεις στο Κρατικό Συμβούλιο, σημείωσε ο Ανώτερος Ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, Ιβάν Ζουγιένκο. «Ο νέος πρωθυπουργός Li Qiang είναι ένας από αυτούς. Ωστόσο, ο διορισμός του βασίζεται όχι μόνο στην προσωπική του πίστη αλλά και στην τεχνογνωσία που απέκτησε ενώ ηγήθηκε των οικονομικά ανεπτυγμένων περιοχών στις εκβολές του ποταμού Yangtze, συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης. Οι περισσότεροι επικεφαλής των υπουργείων και των κρατικών επιτροπών διατήρησαν τις θέσεις τους», εξήγησε ο ειδικός. «Όσο για τον Λι Σανγκφού, ο διορισμός του είναι πρώτα και κύρια μια ανταμοιβή για την επιτυχημένη δουλειά του για την αναβάθμιση του κινεζικού στρατού. Από άποψη τεχνογνωσίας, δεν είναι στρατιωτικός ηγέτης αλλά μηχανικός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες του επέβαλαν κυρώσεις για αγορές ρωσικών όπλων Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο διορισμός του σηματοδοτεί ή ανοίγει το δρόμο για μια νέα φάση αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Οι αιτίες αυτής της αντιπαράθεσης είναι πολύ βαθύτερες και πιο συστημικές», είπε ο Ζουγιένκο.

«Την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έχει δει μια σημαντική εδραίωση της εξουσίας στα χέρια του Σι Τζινπίνγκ και η υπεροχή του Κομμουνιστικού Κόμματος στο κράτος και την κοινωνία έχει γίνει επίσης πιο εμφανής», δήλωσε στην Kommersant ο Alexander Lomanov, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Κόσμου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη δεκαετία θα είναι δύσκολη για την Κίνα, δεδομένου ότι το παλιό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης έχει εξαντληθεί, με φθηνό εργατικό δυναμικό και δωρεάν πόρους που δεν είναι πλέον διαθέσιμοι, ενώ το εξωτερικό περιβάλλον, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, γίνεται όλο και πιο τοξικό. «Σε αυτήν την κατάσταση, η παλιά δομή εξουσίας, έχει χάσει τη χρησιμότητά της καθώς δεν επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων γρήγορα σε απειλές και προκλήσεις. Αντίθετα, ο Σι Τζινπίνγκ με το τρέχον μοντέλο διακυβέρνησης στοχεύει στη διασφάλιση της σταθερότητας εν μέσω εσωτερικών και εξωτερικών δυσκολιών. Ελπίδες για την απελευθέρωση αυτού του μοντέλου μπορεί να προκύψουν μόνο όταν η Κίνα είναι πεπεισμένη ότι οι πιο δύσκολες στιγμές έχουν ξεπεραστεί», κατέληξε ο Lomanov.

Μέσα Ενημέρωσης

Μεγάλη τραπεζική κατάρρευση σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2008. Στις 12 Μαρτίου, προέκυψαν νέα σχετικά με τη χρεοκοπία του Silicon Valley Bank Financial Group (SVB), δανειστή για startups της Silicon Valley, σημειώνει η Vedomosti.

Στις 8 Μαρτίου, η SVB ανακοίνωσε ότι χρειαζόταν επιπλέον 2 δις δολάρια, γεγονός που προκάλεσε πτώση της αξίας των τίτλων της και προκάλεσε πανικό στις αμερικανικές αγορές. Σε δύο ημέρες, ο δείκτης S&P 500 Banks Industry Group σημείωσε πτώση κατά επτά τοις εκατό και ο τραπεζικός δείκτης NASDAQ υποχώρησε κατά 12,5%. Η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ – JPMorgan, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo – έχασε 52,4 δισ. δολάρια στις 9 Μαρτίου. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επηρεάστηκαν επίσης, με τις μετοχές της γερμανικής Deutsche Bank να πέφτουν κατά 6% και τις μετοχές της γαλλικής Societe Generale ενώ η βρετανική HSBC έχασε 3-4%.

Ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ είναι ευρέως διαφοροποιημένος όσον αφορά τις υπηρεσίες, επισημαίνει ο επενδυτικός σύμβουλος της Otkritie Investment Vitaly Averkin, προσθέτοντας ότι πολλές φορές, ένα τμήμα αντισταθμίζει τις ζημίες ενός άλλου. Αυτή η πιο πρόσφατη ύφεση στον τραπεζικό τομέα δεν σηματοδοτεί την έναρξη μιας πτωτικής τάσης και σύντομα θα αντιστραφεί εάν βελτιωθεί η συνολική κατάσταση στο χρηματιστήριο, δήλωσε ο αναλυτής της Finam, Igor Dodonov.

Η SVB δεν είναι το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει δυσκολίες το 2023, δήλωσε στην Izvestia ο διεθνής χρηματιστηριακός αναλυτής της BCS World of Investment, Igor Gerasimov. Νωρίτερα, η τράπεζα Silvergate είχε παρόμοια προβλήματα, αλλά αυτά ήταν πολύ μικρότερα από την SVB. “Η κατάσταση μπορεί να έχει δυνητικά αρνητικό αντίκτυπο στις μεσαίες τράπεζες. Μέχρι στιγμής, η αγορά θεωρεί χαμηλό τον κίνδυνο για τους μεγάλους παίκτες”, πρόσθεσε ο Gerasimov.

Η SVB ήταν μια εξειδικευμένη τράπεζα, η οποία επικεντρώθηκε σε επενδύσεις επιχειρηματικού κινδύνου και η κατάρρευσή της δύσκολα θα πυροδοτήσει μια οικονομική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα πολιτικής οικονομίας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Maxim Chirkov. Δεδομένου ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να αυστηροποιήσει τη νομισματική της πολιτική, η επίδραση του παράγοντα θα αυξηθεί και οι δυτικές χώρες θα δουν περισσότερες χρεοκοπίες. Και παρόλο που μια οικονομική κρίση δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα, η αρχή της είναι απλώς θέμα χρόνου, πρόσθεσε ο ειδικός.

Εν τω μεταξύ, εάν και όταν ξεκινήσει η κρίση στις ΗΠΑ, θα εξαπλωθεί τελικά σε ολόκληρο τον κόσμο επειδή οι δυτικές χώρες καταναλώνουν αγαθά και υπηρεσίες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών BRICS, σημείωσε ο Τσίρκοφ. Επιπλέον, σύμφωνα με τα λόγια του, η κρίση είναι αναπόφευκτη εν μέσω κυρώσεων και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα θα ξεκινήσει.

Vedomosti

Το Ιράν ενέκρινε επίσημα την αγορά των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA στις 11 Μαρτίου. Η αποστολή ανέφερε σε δήλωση ότι το Ιράν ζήτησε από ορισμένες χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών αεροσκαφών στην Τεχεράνη και η Ρωσία εξέφρασε την ετοιμότητά της να το πράξει. Σύμφωνα με την ιρανική αποστολή, στο πλαίσιο του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης, το εμπάργκο όπλων στην Τεχεράνη δεν ισχύει πλέον μετά τον Οκτώβριο του 2020, σημειώνει η Vedomosti.

Ο στόλος των μαχητικών της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας χρειάζεται επειγόντως εκσυγχρονισμό, δήλωσε ο Yury Lyamin, ειδικός στην αμυντική βιομηχανία του Ιράν. Τα αεροσκάφη MiG-29 ρωσικής κατασκευής και τα αεροσκάφη F-7 της Κίνας, η αναβαθμισμένη έκδοση των ρωσικών αεροσκαφών MiG-21, τα οποία είναι περίπου 30 ετών, είναι τα νεότερα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει αυτή τη στιγμή το Ιράν. Η ραχοκοκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράν εξακολουθεί να αποτελείται από τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-4, F-5 και F-14 που αγοράστηκαν πριν από την επανάσταση του 1979. Η βιομηχανία του Ιράν δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας επειδή επικεντρώνεται σε προγράμματα πυραύλων και drone, επομένως όσον αφορά τα επανδρωμένα μαχητικά, ένα αναβαθμισμένο αντίγραφο του F-5 Kosar (Kowsar) είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να παράγει το Ιράν τώρα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών Ρουσλάν Πούχοφ, το Su-35 είναι ένα προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος που θα γίνει πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για την ιρανική Πολεμική Αεροπορία. Ωστόσο, αρκετές δεκάδες αεροσκάφη Su-35 δεν θα μπορέσουν να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων επειδή οι αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου κατέχουν ήδη ή έχουν παραγγείλει έως και 500 μαχητικά αεροσκάφη που είναι εξίσου εξελιγμένα, είπε ο Pukhov. Για να μην αναφέρουμε τα περισσότερα από 300 προηγμένα αεροσκάφη που διαθέτει η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, συμπεριλαμβανομένων των τζετ πέμπτης γενιάς, πρόσθεσε ο ειδικός.

Η αγορά προηγμένων μαχητικών πολλαπλών χρήσεων έγινε μια από τις προτεραιότητες του Ιράν μετά την άρση των διεθνών περιορισμών στην εισαγωγή και εξαγωγή συμβατικών όπλων, που ίσχυαν μέχρι το φθινόπωρο του 2020, σημείωσε ο Lyamin. Η πρόσφατη δήλωση της χώρας θα πρέπει να ερμηνευτεί ότι οι Ιρανοί περιμένουν ήδη να φτάσουν τα αεροσκάφη, τόνισε ο ειδικός.

Rossiyskaya Gazeta

Μια ομάδα αμερικανών γερουσιαστών κατέθεσε νομοσχέδιο που απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού ουρανίου. Η Rossiyskaya Gazeta επικοινώνησε με ειδικούς για να μάθει εάν η απαγόρευση του ρωσικού ουρανίου ήταν πραγματική και ποιες συνέπειες μπορεί να έχει.

«Εκκλήσεις για εγκατάλειψη του ρωσικού ουρανίου έχουν γίνει επανειλημμένα και το Κογκρέσο των ΗΠΑ συζήτησε το θέμα τελευταία φορά πριν από έναν χρόνο. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν τόλμησαν να εγκρίνουν την πρωτοβουλία γιατί θα έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας», σημείωσε ο επικεφαλής του τμήματος της AMarkets Analytics, Artem Deyev. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία προμήθευε μεγάλες ποσότητες ουρανίου σε ευρωπαϊκές χώρες και δεν είχε κανένα πρόβλημα εξαγωγής. Είναι οι ΗΠΑ που θα αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες γιατί, αν και είναι δυνατή η αντικατάσταση αυτών των πρώτων υλών, δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. «Η δυσκολία με τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής είναι ότι δεν μπορούν να επιτραπούν διακοπές στον εφοδιασμό με ουράνιο», διευκρίνισε ο ειδικός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ είτε θα εγκαταλείψουν την πρωτοβουλία όπως έκαναν πριν από ένα χρόνο είτε θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού ουρανίου, ώστε οι πυρηνικοί σταθμοί των ΗΠΑ να βρουν μια εναλλακτική λύση.

Η αγορά διαμορφώνεται από τους ηγέτες στον εμπλουτισμό ουρανίου. Η Ρωσία είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης από αυτή την άποψη, δήλωσε ο αναλυτής της Finam, Alexey Kalachev. «Η ποσόστωση του ρωσικού ουρανίου στην αγορά των ΗΠΑ είναι περίπου 20%, που δεν είναι μικρή ποσότητα», σημείωσε ο Καλάτσεφ. «Για χρόνια, η Ρωσία προμήθευε μεγάλες ποσότητες ουρανίου στις ΗΠΑ σε αποδεκτές τιμές, παρόλο που η ομάδα λόμπι των κατασκευαστών των ΗΠΑ δεν εγκατέλειψε ποτέ την προσπάθεια να περιορίσει με κάποιο τρόπο τις εισαγωγές για να στηρίξει την εγχώρια πυρηνική βιομηχανία. Ειδικότερα, αυτό το ζήτημα τέθηκε μέχρι το 2020», σημείωσε ο Καλάτσεφ.

Ωστόσο, εάν οι ΗΠΑ απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού ουρανίου, το μερίδιο της Κίνας πιθανότατα θα αυξηθεί. “Οι περιορισμοί και η ανασυγκρότηση της αγοράς θα έχουν σίγουρα αντίκτυπο στις τιμές, οδηγώντας τις ανοδικά. Οι ΗΠΑ έχουν αποθέματα ουρανίου, αλλά χρειάζεται χρόνος για να βρεθεί ένας νέος προμηθευτής, πόσο μάλλον σε λογική τιμή”, κατέληξε ο ειδικός.

Πληροφορίες από tass.com
ALT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου