Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

New York Times για Τέμπη: Η Ελληνική Κυβέρνηση αρνείται να δώσει απαντήσεις


AP Photo
NYT για Τέμπη: Η Ελληνική Κυβέρνηση αρνείται να δώσει απαντήσεις
efsyn.gr
Θέμα σε στήλη των New York Times έγινε για άλλη μία φορά η χώρα μας για το συντελεσμένο έγκλημα στα Τέμπη, το οποίο κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους. Η αμερικανική εφημερίδα είναι καταπέλτης για τη στάση της κυβέρνησης ΝΔ μετά το συμβάν, καθώς και αναφορικά με τις ευθύνες της και της εταιρείας για τη διατήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου σε άθλια κατάσταση, παρά τις ευρωπαϊκές «κίτρινες» κάρτες και τις καταγγελίες των σωματείων στους σιδηροδρόμους.

Το δημοσίευμα του Σαββάτου των NYT κάνει λόγο για την κοινωνική οργή που δίκαια εκδηλώνεται στο δρόμο με χιλιάδες διαδηλωτές, αλλά και το αφήγημα που επιστρατεύεται από την κυβέρνηση, τη HellenicTrain και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ περί «ανθρώπινου λάθους», με μοναδικό υπεύθυνο τον 59χρονο σταθμάρχη. Αυτόν τον τελευταίο, η αμερικανική εφημερίδα τον χαρακτηρίζει «αποδιοπομπαίο τράγο» για να μην λογοδοτήσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

«Η ελληνική κυβέρνηση υποτίθεται ότι είχε εγκαταστήσει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ασφαλείας πριν από σχεδόν 3 χρόνια αλλά πήρε παρατάσεις εν μέσω μιας αμφιλεγόμενης διαδικασίας σύναψης συμβάσεων. Αυτό το σύστημα προορίζεται να ηχεί συναγερμούς και να σταματά αυτόματα τις αμαξοστοιχίες σε επικίνδυνες καταστάσεις» αναφέρουν οι NYΤ.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Τις ημέρες μετά τη σύγκρουση η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε εξηγήσεις γιατί το σύστημα είχε τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Ούτε αξιωματούχοι της ΕΕ, η οποία ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την τελευταία 10ετία για να βελτιώσει ένα σιδηροδρομικό σύστημα που είναι το πιο θανατηφόρο στην Ευρώπη».

«Μόλις τον περασμένο μήνα, οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων προειδοποίησαν την κυβέρνηση σε επιστολή τους ότι δεν ήθελαν να περιμένουν ένα επερχόμενο ατύχημα 'για να τους δουν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα' και ότι η παρέμβαση ήταν επείγουσα», γράφουν χαρακτηριστικά οι NYT.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου