Συγκρούσεις για το νερό στα σύνορα του Ιράν με το Αφγανιστάν
efsyn.gr
Στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν αντάλλαξαν πυρά με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν το Σάββατο, καθώς η διαμάχη των δύο χωρών για το νερό κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Από τα πυρά φέρεται να σκοτώθηκαν και να τραυματίστηκαν στρατιώτες και από τις δύο πλευρές.
«Μήλον της έριδος»...
...είναι η ροή του ποταμού Χελμάντ
Η Τεχεράνη έχει ζητήσει με επιτακτικό τρόπο από την Καμπούλ να επιτρέψει τη ροή νερού του ποταμού προς το Ιράν, το νοτιοανατολικό τμήμα του οποίου υφίσταται μια άνευ προηγουμένου ξηρασία.
Ο ποταμός, μήκους 1.150 χλμ., που πηγάζει από το κεντρικό Αφγανιστάν, διασχίζει τα σύνορα επιτρέποντας την άρδευση μεγάλων αγροτικών εκτάσεων στην περιοχή Σιστάν - Μπαλουτσιστάν του Ιράν.
Στην προσπάθεια να επιλύσουν τη διαφορά τους, η Τεχεράνη και η Καμπούλ υπέγραψαν το 1973 συμφωνία που δίνει στο Ιράν δικαίωμα χρήσης 22 κυβικών μέτρων νερού το δευτερόλεπτο, και εντέλει άλλων 4 κυβικών μέτρων. Αναλογία που, σύμφωνα με το Ιράν, δεν τηρείται.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν επικαλέστηκε τον αναπληρωτή αρχηγό της αστυνομίας της χώρας, στρατηγό Κασέμ Ρεζάι, που κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι άνοιξαν πυρ το πρωί του Σαββάτου στα σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με το IRNA, το Ιράν προκάλεσε «βαριές απώλειες και σοβαρές ζημιές».
Από την άποψη των Ταλιμπάν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Abdul Nafi Takor, κατηγόρησε το Ιράν ότι εκείνο έριξε πρώτο πυρά. Ο Takor ανέφερε πως από τους πυροβολισμούς σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι (ένας από κάθε χώρα) και άλλοι τραυματίστηκαν. Ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο.
Το IRNA, επικαλούμενο την ιρανική αστυνομία, υποστήριξε ότι ένας συνοριοφύλακας σκοτώθηκε. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Η ημιεπίσημη, αγγλόφωνη εφημερίδα Tehran Times ανέφερε ότι οι μάχες σκότωσαν τρεις Ιρανούς συνοριοφύλακες. Επίσης, το IRNA ανέφερε ότι το συνοριακό πέρασμα Μιλάν με το Αφγανιστάν –μια σημαντική εμπορική οδός–, έκλεισε μέχρι νεωτέρας λόγω της συμπλοκής.
Εκατέρωθεν μηνύματα
«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν θεωρεί ότι ο διάλογος είναι ένας εύλογος τρόπος για οποιοδήποτε πρόβλημα», δήλωσε εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας πως «η δημιουργία δικαιολογιών για πόλεμο και αρνητικές ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον κανενός από τα μέρη».
«Οι συνοριακές δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν θα απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιαδήποτε παραβίαση και επιθετικότητα των συνόρων και οι σημερινές αρχές του Αφγανιστάν πρέπει να λογοδοτήσουν για τις αμέτρητες και αντίθετες με τις διεθνείς αρχές ενέργειές τους», ανέφερε το IRNA, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Ιράν.
Η προειδοποίηση και η ξηρασία
Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί είχε προειδοποιήσει τους ηγέτες του Αφγανιστάν «να σεβαστούν χωρίς καθυστέρηση τα δικαιώματα των κατοίκων του Σιστάν-Μπαλουχστάν», όσον αφορά τη ροή νερού του ποταμού Χελμάντ.
Η ξηρασία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για το Ιράν εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, ωστόσο επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Ο Μετεωρολογικός Οργανισμός του Ιράν λέει ότι περίπου το 97% της χώρας αντιμετωπίζει πλέον θέμα με το νερό.
Αν και δεν αποδέχεται άμεσα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, το Ιράν διατηρεί σχέσεις με τους νέους ηγεμόνες του Αφγανιστάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου