Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Ισραήλ: Λουτρό αίματος στη Γάζα, με τη στήριξη των ΗΠΑ


Φώτο Αρχείου / Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε επιδρομή στη Δυτική Όχθη, στη Παλαιστίνη / Μάης 2023

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε χτες για τρίτο 24ωρο τις φονικές αεροπορικές επιδρομές και το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας, αιματοκυλώντας τον Παλαιστινιακό λαό, που είναι αποκλεισμένος στον θύλακα από το 2007.

Επίσης χτες ο ισραηλινός στρατός ανέβασε σε 5 τους νεκρούς διοικητές της «Ισλαμικής Τζιχάντ», ενώ συνολικά οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα ανέρχονταν σε τουλάχιστον 28 (ανάμεσά τους είναι μία 10χρονη, δύο 16χρονοι και ένας 51χρονος, που σκοτώθηκαν χτες). Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 70, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, που έχασαν τα πάντα.

Σε απάντηση οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν πολλές ρουκέτες προς το Ισραήλ και μία έπληξε τετραώροφη πολυκατοικία στην κεντρική πόλη Ρεχοβότ (νότια του Τελ Αβίβ), με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 70χρονου και τον τραυματισμό άλλων 5 ατόμων.
Εκκλήσεις για σταμάτημα της αιματοχυσίας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε για μία ακόμα φορά τη δολοφονία αμάχων, ιδιαίτερα γυναικόπαιδων, τονίζοντας ότι πρόκειται για «απαράδεκτη κατάσταση» που «πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για εκεχειρία, χτες το μεσημέρι συναντήθηκαν στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, και της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, για να συζητήσουν τα περιθώρια «ειρηνευτικών προσπαθειών» στη Λωρίδα της Γάζας. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι τέσσερις ΥΠΕΞ ζήτησαν να μπει «άμεσα τέλος στην αιματοχυσία».

Νωρίτερα, σαουδαραβικά ΜΜΕ μετέδωσαν την πληροφορία ότι εντείνονται οι προσπάθειες για εκεχειρία και ότι το Ισραήλ έχει ήδη συναινέσει σε ένα σχέδιο παύσης πυρός, διστάζοντας να δεσμευτεί για την αναστολή άλλων επιθέσεων «ακριβείας» σε βάρος ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Αυτό το διέψευσαν λίγες ώρες αργότερα βουλευτές και υπουργοί του κόμματος «Λικούντ», του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Από την άλλη ο Γιούλι Εντελστάιν, επικεφαλής της ισραηλινής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ΚΑΝ δήλωσε ότι η ισραηλινή πλευρά δεν επιθυμεί να δεχτεί «τις παραληρηματικές απαιτήσεις» της «Ισλαμικής Τζιχάντ» και χαρακτήρισε σωστή την τακτική του στρατού και των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας, Shin Bet, «να ξεκινούν δράση κάθε τόσο».
Οι ΗΠΑ στηρίζουν Ισραήλ…

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, παρά τις τριβές που αναπτύσσει τους τελευταίους μήνες με την κυβέρνηση Νετανιάχου, εξέφρασε χτες τη «σιδερένια στήριξη» των ΗΠΑ «στην ασφάλεια του Ισραήλ». Παράλληλα ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είχε χτες νέα επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Τζάτσι Χανέγκμπι, ενώ και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ.

Το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, ακύρωσε εκδήλωση που διοργάνωνε η παλαιστινιακής καταγωγής βουλευτής Ρασίντα Τλάιμπ σε αίθουσα της Βουλής, για τα 75 χρόνια από την παλαιστινιακή καταστροφή («Νάκμπα»), με το πρόσχημα ότι επρόκειτο για «αντισημιτική τελετή». Η εκδήλωση έγινε σε άλλη τοποθεσία.
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου