Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Στιγμές Ιστορίας: Η Ταξιαρχία Εξόντωσης των ναζί-Ποιοι εκτέλεσαν 1.500 Γερμανούς για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Στιγμές Ιστορίας: Η Ταξιαρχία Εξόντωσης των ναζί-Ποιοι εκτέλεσαν 1.500 Γερμανούς για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων
Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Μπορεί ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος να τελείωσε στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 1945, αλλά όχι για όλους!

Μια σκληροτράχηλη και αποφασισμένη ομάδα Εβραίων κομάντος, πήραν κυριολεκτικά τον νόμο στα χέρια τους και εκδικήθηκαν με θάνατο πολλούς Γερμανούς, Ιταλούς και Αυστριακούς, που ευθύνονταν για τον βασανισμό και τον θάνατο των συμπατριωτών τους, είτε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είτε σε καταναγκαστικά έργα.

Συνολικά εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες περισσότερους από 1.500 ναζί, με αθόρυβο τρόπο κάτω από την μύτη των συμμάχων!

Η ομάδα είχε την δύναμη ταξιαρχίας και είχε την ονομασια Tilhas Tizig Gesheften (Ταξιαρχία TTG).

Οργανωτής και αρχηγός της ήταν ο Israel (Yisrael) Carmi (πλήρες όνομα) Israel Weinman), γεννημένος το 1917 (άγνωστη η ακριβής ημερομηνία), που πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 2008.

Οι λεπτομέρειες της δράσης των εκδικητών παραμένουν ακόμα άγνωστες.

Ωστόσο κάποια στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, είναι συγκλονιστικά.

ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ

Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος , ο Κάρμι εντάχθηκε στους Μπαφς (Βασιλικό Σύνταγμα Ανατολικού Κεντ) υπό τις διαταγές της Χαγκάνα και έγινε ο βαθμός του λοχία.

Ο Carmi υπηρέτησε επίσης με τους Εβραίους Καταδρομείς SIG στη Βόρεια Αφρική .

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 1943, ο Carmi ήταν στη Βεγγάζη ως μέρος του 2ου τάγματος του συντάγματος της Παλαιστίνης , μιας μονάδας υποστήριξης της Εβραϊκής Ταξιαρχίας.

Εκεί προκάλεσε ανταρσία στο 2ο τάγμα αφού ο διοικητής υπέστειλε την ισραηλινή σημαία που είχε υψώσει ο Κάρμι αντί για βρετανική σημαία.

Το 1944 ο Carmi εντάχθηκε στην Εβραϊκή Ταξιαρχία .

Τον Ιούνιο του 1945 έφυγε από το στρατόπεδο στο Ταρβίσιο για να επισκεφθει το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν. Ο Carmi ζήτησε να μεταφερθεί στις μονάδες πληροφοριών, όπου συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονταν οι Ναζί.

Ο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΓΚΕΣΤΑΠΟ

Μαζί με τον γεννημένο στην Αυστραλία Ρόμπερτ Γκρόσμαν, ο Κάρμι ταξίδεψε πίσω στην Ιταλία, αυτή τη φορά στο Τρεβίζο και συγκέντρωσε πληροφορίες από ντόπιους γύρω από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης πληροφοριών.

Το Τρεβίζο θεωρήθηκε η τέλεια τοποθεσία επειδή τα SS παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και ο τοπικός σιδηροδρομικός σταθμός χρησιμοποιήθηκε σε σχέση με την απέλαση των Ιταλών Εβραίων και η περιοχή ήταν επίσης γεμάτη πρόσφυγες και ανάρρωσης στρατιώτες της Βέρμαχτ .

Εκεί πήρε πληροφορίες σχετικά με έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γκεστάπο που ήταν υπεύθυνος για τη δήμευση της περιουσίας των Ιταλών Εβραίων .

Με τη σειρά του ο Κάρμι πήγε στο σπίτι του αξιωματικού της Γκεστάπο μεταμφιεσμένος σε Βρετανό αξιωματικό και έψαξε το σπίτι, βρίσκοντας τσάντες με κοσμήματα, όπλα και μετρητά.

Μετά τις απειλές ότι θα τον σκοτώσει, ο αξιωματικός της Γκεστάπο πρόσφερε πληροφορίες παρέχοντας τις διευθύνσεις και άλλες προσωπικές πληροφορίες άλλων αξιωματικών των SS ή της Γκεστάπο – λαμβάνοντας 18 σελίδες ονομάτων.

Ο Carmi έδωσε τον κατάλογο των ανηλίκων αξιωματικών στο Allied Intelligence Bureau (AIB), αλλά κράτησε τον κατάλογο των μεγάλων αξιωματικών.

Στη συνέχεια ο Κάρμι οργάνωσε μια ομάδα συναδέλφων αξιωματικών της Εβραϊκής Ταξιαρχίας για να εντοπίσει και να σκοτώσει εκείνους των οποίων η ενοχή «διαπιστώθηκε οριστικά» με στοιχεία.

Μέλη της ομάδας ήταν οι Meir Zorea , Haim Laskov , Abram Silberstein, Marcel Tobias και Orly Givon. Κάποιοι πρόσφεραν συμμετοχή στην ομάδα λόγω του εξωδικαστικού χαρακτήρα των πράξεών τους

Η ομάδα άρχισε να σκοτώνει αξιωματικούς από τη λίστα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «στο όνομα του εβραϊκού λαού, σε καταδικάζω σε θάνατο». πριν από τη διεξαγωγή μιας γρήγορης δοκιμής πεδίου, αργότερα οι αξιωματικοί σκοτώθηκαν από στραγγαλισμό και δύο αξιωματικοί των SS γκρεμίστηκαν στο κενό πάνω από μια προεξοχή βουνού.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ

Ο Κάρμι και οι άνδρες του έφτιαξαν ψεύτικα χαρτιά και στρατιωτικές ταυτότητες, ώστε να ξεγελούν τους Βρετανούς και εκτέλεσαν εκατοντάδες Γερμανούς, Αυστριακούς και Ιταλούς φασίστες που εμπλέκονταν με το Ολοκαύτωμα.

Δεν είναι γνωστός ο αριθμός όσων εκτελέστηκαν, κάποιες πηγές όμως κάνουν λόγο για πάνω από 1.500.

«Είχαμε πολύ θυμό.

Θεωρούσαμε ότι η συμμετοχή μας στον πόλεμο κατά των Γερμανών δεν αρκούσε.

Αποφασίσαμε, λίγοι από εμάς, να εκδικηθούμε αυτούς που ενεπλάκησαν στο Ολοκαύτωμα.

Ξέραμε ότι δεν μπορούσαμε να τους βρούμε όλους, αλλά κάποιους τουλάχιστον θα τους βρίσκαμε.

Όσους βρίσκαμε τους διαβάζαμε τις κατηγορίες και τους σκοτώναμε, συνήθως με στραγγαλισμό», ανέφερε χρόνια αργότερα μέλος της ομάδας σε συνέντευξή του. παραχώρησε.

Καθώς οι στόχοι του Carmi μετατοπίζονταν από την εκδίκηση στη διάσωση, το ίδιο και η Ταξιαρχία TTG γινόταν όλο και περισσότερο ένα όργανο για την απελευθέρωση των εκτοπισμένων και το τελικό τους πέρασμα στην Παλαιστίνη.

Η δεύτερη λειτουργία της ομάδας, που αναπτύχθηκε με την πάροδο του χρόνου, ήταν να αποσπάσει από τις Συμμαχικές δυνάμεις τη μεγαλύτερη ποσότητα υλικού και προσωπικού βοήθειας για τις προσπάθειες διάσωσης των μελών της Ταξιαρχίας.

Αυτό περιελάμβανε την απόκτηση και χρήση από τη φανταστική ομάδα πολιτικών και στρατιωτικών οχημάτων, βενζίνης, σιτηρεσίων, ιατρικών προμηθειών και άλλου τέτοιου υλικού.

Η Ταξιαρχία συμμετείχε επίσης, με τη συνδρομή ψευδών γραφειοκρατικών τύπων TTG, στην απόκτηση μεγάλων ποσοτήτων φορητών όπλων και άλλου πολεμικού εξοπλισμού για χρήση από το Haganah στην Παλαιστίνη.

Σύντομα όμως η μανία για εκδίκηση ξεθώριασε και η TTG ανέλαβε την αποστολή διάσωσης Εβραίων επιζώντων τους οποίους, κρυφά, βοηθούσε να μετοικήσουν στην Παλαιστίνη.

Επίσης συνεργάστηκε με την εβραϊκή Hagana (Άμυνα) στην Παλαιστίνη, προετοιμάζοντας τη δημιουργία εβραϊκού κράτους.

Τα περισσότερα μέλη της TTG επίσης πέρασαν στο νεοϊδρυθέν κράτος του Ισραήλ και πολέμησαν κατά των Αράβων το 1948.

Πληροφορίες

Bauer, Yehuda (1970). Πτήση και διάσωση: Brichah

History Point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου