Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Τα πανάκριβα αμερικανικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin όλο και πιο κοντά στην Ελλάδα


Τα πανάκριβα αμερικανικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin όλο και πιο κοντά στην Ελλάδα καθώς με την συμφωνία του Ρεπουμπλικανού αντιπροέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να στείλει την επιστολή που χρειάζεται για την επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου.
Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για την έγκριση πολεμικών συμβάσεων, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προσεγγίζει σε πρώτη φάση ανεπίσημα το Κογκρέσο προκειμένου να παρουσιάσει τη προτεινόμενη πώληση και να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Αμερικανών νομοθετών. Εάν και δεν δεσμεύεται από τη διαδικασία, η κυβέρνηση είθισται να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τη γνώμη του Κογκρέσου και έτσι να μην έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση για την έγκριση των αμυντικών συμβάσεων.
Το αίτημα που είχε καταθέσει το ελληνικό κράτος αφορούσε την αγορά 20 αεροσκαφών F-35 με οψιόν αγοράς άλλων 20 με τον προϋπολογισμό να εκτοξεύεται στα 3,7 δισ. δολάρια.
Ο ελληνικός αστικός κόσμος αναβαθμίζει τη θέση του και τον ρόλο του στο πλαίσιο των ιμπεριαλιτικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ. Μαζί, οι χώρες μας προωθούν τους κοινούς μας στόχους για την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν. Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συνεργασία μας ενισχύει το ΝΑΤΟ και κάνει την περιοχή πιο ασφαλή».
Οι κολοσσιαίοι πολεμικοί εξοπλισμοί που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη-ΝΔ προβάλλοντας με μονοδιάστατο τρόπο την τουρκική επιθετικότητα, αποκρύπτουν τους όρους του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού και την αναβάθμιση του ρόλου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο  της νέας Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας που οικοδομούν οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Αξίζει να θυμηθούμε:

Τα… πολύτιμα και πανάκριβα F-35!


▸Ο πρέσβης των ΗΠΑ… εξήγησε γιατί η κυβέρνηση αγοράζει τον πανάκριβο πολεμικό εξοπλισμό

Γιατί η κυβέρνηση δαπανά δεκάδες δισ. ευρώ για να αγοράσει τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη F-35; Την απάντηση έδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Γιώργος Τσούνης, μιλώντας στο Διεθνές Φόρουμ των Δελφών. Αρχικά, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα πάρει τα F-35, σημειώνοντας ότι θα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που θα έχει αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη. Επίσης, τόνισε πως εάν μια χώρα δεν έχει F-35 μέχρι το 2030, θα είναι πολύ δύσκολο να συμμετάσχει σε συγκεκριμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ και πως είναι πολύ σημαντικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα έχει αυτά τα συγκεκριμένα πολεμικά αεροσκάφη.

Ουσιαστικά, ο αμερικανός πρέσβης αποκάλυψε ότι το ελληνικό αστικό κράτος εξοπλίζεται για να αποτελέσει την αιχμή του ΝΑΤΟ και του δυτικού ιμπεριαλιστικού κόσμου σε μια ζώνη στρατηγικών συμφερόντων που εξαπλώνεται από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, μέχρι τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Έχοντας ως εχθρό τη Ρωσία και στρατηγικό αντίπαλο την Κίνα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ οικοδομούν τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, ώστε να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των θαλάσσιων δρόμων και εναέριων διαδρόμων. Με το ελληνικό κράτος να διεκδικεί αναβαθμισμένη θέση σε αυτούς τους επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ώστε να ικανοποιήσει τους στρατηγικούς του στόχους.

Είναι ένας ρόλος που προστίθεται σε αυτόν της Ελλάδας ως απέραντου πολεμικού ορμητηρίου των ΗΠΑ, χώρου συνεχούς πολεμικής προετοιμασίας μέσω των αλλεπάλληλων ασκήσεων και σημαντικού περάσματος για τα στρατεύματα και τον οπλισμό που ενισχύουν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε Βαλκάνια και Ευρώπη — αλλά και τον ουκρανικό στρατό μέσω των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί κερδίζουν τεράστια πολεμικά συμβόλαια για τις πολεμικές τους βιομηχανίες, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τον κολοσσιαίο εξοπλισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων εις βάρος των κοινωνικών δαπανών που περικόπτονται, ενώ ο λαός μας φορτώνεται για μια ακόμη φορά με τεράστια δάνεια και χρέη.

Η εναντίωση του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι καθοριστικό ζήτημα. Αντίστοιχο του μπλοκαρίσματος των εξοπλισμών, της πρόσληψης μισθοφόρων, της αποστολής στρατευμάτων στο εξωτερικό. Δεν πολεμάμε και δεν καταστέλλουμε για ελληνική ολιγαρχία, ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ. Καλούμε τους συναδέλφους και τα χαμηλόβαθμα στελέχη να δηλώσουν άρνηση συμμετοχής σε αυτούς τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Κανένας στρατιώτης και πολεμικό μέσο εκτός συνόρων. Να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις του θανάτου. Να ακυρωθούν οι πολεμικές συμφωνίες μεταξύ ελληνικού κράτους και ΗΠΑ-Γαλλίας. Να μπλοκάρουμε τη μηχανή του πολέμου. Κίνημα μαζικό, μέσα και έξω από τον στρατό, ενάντια στην κυβέρνηση της αντεργατικής λαίλαπας, της κρατικής τρομοκρατίας και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (06.05.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου