Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Κλιμάκωση της σύγκρουσης με Ρωσία και των πολεμικών προετοιμασιών απέναντι στην Κίνα-Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Κλιμάκωση της σύγκρουσης με Ρωσία και των πολεμικών προετοιμασιών απέναντι στην Κίνα-Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ακολουθεί την περσινή Σύνοδο στη Μαδρίτη που επανακαθόρισε το Δόγμα του ΝΑΤΟ και έρχεται να εκπληρώσει τους όρους και της προβλέψεις υλοποίησης του. Απαντά στις ανάγκες κλιμάκωσης του βρώμικου ιμπεριαλιστικού πολέμου δια αντιπροσώπων που διεξάγεται στην Ουκρανία, την κλιμάκωση του ανταγωνισμού με την Κίνα και Ρωσία που διεξάγεται σε όλο τον πλανήτη, ενώ η ελληνική εμπλοκή βαθαίνει με την συμφωνία ολόκληρου του αστικού κόσμου, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αναθέσει στο ελληνικό αστικό κράτος ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή.

Στην ατζέντα της Συνόδου υπάρχουν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι αποφάσεις για τη διαμόρφωση «ειδικής σχέσης» με την Ουκρανία, η ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου του ΝΑΤΟ και του πυρηνικού του σχεδιασμού. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι εξετάζονται οι “πυρηνικές πτυχές του τρέχοντος περιβάλλοντος ασφαλείας” και η “συνεχιζόμενη προσαρμογή της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ”, με βάση τις αποφάσεις της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού.

Επίσης, η παραπέρα αποστολή ακόμα πιο αναβαθμισμένων πολεμικών μέσων στην Ουκρανία, η εξασφάλιση αποθεματικών οπλισμού και πυρομαχικών, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για διμερείς “εγγυήσεις ασφαλείας” κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε κατά την άφιξή του στο Βίλνιους της Λιθουανίας ότι η χώρα του θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP, χωρίς να διευκρινίσει πόσους. «Αποφασίσαμε να προσφέρουμε νέους πυραύλους που επιτρέπουν πλήγματα βαθιά μέσα στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Μακρόν. «Πιστεύω ότι σήμερα αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να στείλουμε ένα μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία, ενότητας του ΝΑΤΟ και αποφασιστικότητας ότι η Ρωσία δεν μπορεί, δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε. Οι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow, που αποκαλούνται SCALP από τον γαλλικό στρατό, έχουν αναπτυχθεί από κοινού από τη Βρετανία και τη Γαλλία και εκτοξεύονται από αέρος. Έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 250 χιλιομέτρων, μεγαλύτερο από όλα τα άλλα όπλα που έχουν δοθεί στο Κίεβο από τη Δύση.

Ο Γ.Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε σε «ένα πολυετές πακέτο βοήθειας» με στόχο τη «μετάβαση από τη σοβιετική εποχή στον εξοπλισμό και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, καθιστώντας τις δυνάμεις της Ουκρανίας πλήρως διαλειτουργικές με τους Συμμάχους», με ταυτόχρονη «κάλυψη κρίσιμων αναγκών όπως σε εξοπλισμό αποναρκοθέτησης, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες». Μίλησε επίσης για αναβάθμιση των «πολιτικών δεσμών» των δύο μερών, τονίζοντας το γεγονός ότι την Τετάρτη ο Ζελένσκι θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας (η μετεξέλιξη της Επιτροπής, προηγούμενα, ΝΑΤΟ – Ουκρανίας). Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «οι Σύμμαχοι θα εξετάσουν την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ». Χωρίς όμως να είναι τίποτε δεσμευτικό!

Ο πόλεμος και οι ανταγωνισμοί έχουν εκτινάξει τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών. Ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις πολεμικές δαπάνες και να υιοθετήσουν το 2% του ΑΕΠ ως κατώτατο και όχι ως ανώτατο ποσοστό, κάτι που το εφαρμόζουν ήδη Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Πολωνία.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθεί και η διεύρυνση της «συνεργασίας» του ΝΑΤΟ με χώρες της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, που εμπλέκονται στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα, σε μια περιοχή όπου όλοι φοβούνται σύγκρουση ΝΑΤΟ με την Κίνα, που από πέρσι στη «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ χαρακτηρίστηκε «απειλή».


Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα αποφασίσει τα τρία νέα «χωρικά σχέδια» επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, «για την αντιμετώπιση των δύο βασικών απειλών για τη Συμμαχία μας, τη Ρωσία και την τρομοκρατία», όπως λένε:

  •         Ένα σχέδιο για τον Βορρά, τον Ατλαντικό και την Ευρωπαϊκή Αρκτική.
  •          Ένα για το κέντρο, που καλύπτει την περιοχή της Βαλτικής και την Κεντρική Ευρώπη.
  •          Και ένα νότιο σχέδιο για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, όπου η ελληνική αστική τάξη θα διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο «πυλώνα ασφαλείας».

Ενισχύεται επομένως η Διάταξη Αποτροπής και Άμυνας του ΝΑΤΟ με νέα Περιφερειακά Σχέδια (Regional Plans) για την υπεράσπιση των “συμμαχικών εδαφών”, με δυνάμεις – δυνατότητες και υψηλά επίπεδα ετοιμότητας. Σε αυτό το έδαφος προωθείται η ανάπτυξη 300.000 ΝΑΤΟικών δυνάμεων περιμετρικά της Ρωσίας, που σε συνδυασμό με το αίτημα της Πολωνίας να φιλοξενήσει πυρηνικά του ΝΑΤΟ αποτελούν κρίκους στην περαιτέρω κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όπου βαθαίνει η εμπλοκή και της Ελλάδας, που βασίζεται στις δεσμεύσεις στη ΝΑΤΟική συμμαχία και την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Άλλη παράμετρος είναι η δημιουργία ενός νέου Ναυτικού Κέντρου του ΝΑΤΟ για την Ασφάλεια Κρίσιμων Υποθαλάσσιων Υποδομών (NATO Maritime Centre for the Security of Critical Undersea Infrastructure), στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM) στη Βρετανία.

Τόσο τα παζάρια της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όπου τελικά κατάφερε να ικανοποιηθούν οι απατήσεις της για παροχή αμερικανικών αεροσκαφών, όσο και το πλαίσιο διαλόγου για την επίλυση των ελληνο-τουρκικών διαφορών, αποδεικνύουν τις προθέσεις των ΗΠΑ αλλά και του καθεστώτος Ερντογάν να υπάρξει ένας νέος διακανονισμός στην περιοχή που να ικανοποιεί κρατικές και επιχειρηματικές βλέψεις, τους επιθετικούς Αμερικανικούς σχεδιασμούς και την ανάγκη ενότητας της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα αυτά σχέδια, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ετοιμάζεται μόνο να συνυπογράψει τις επικίνδυνες αποφάσεις και τα κείμενα που έχουν ήδη προετοιμαστεί για το Βίλνιους, αλλά διεκδικεί και ενεργότερο ρόλο στην υλοποίηση των ΝΑΤΟικών στόχων.

Διόλου τυχαία, της μετάβασης Μητσοτάκη στο Βίλνιους προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «συζήτησαν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, καθώς και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο υπουργός Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, με τον οποίο προωθούν τους κοινούς στόχους της ειρήνης και ευημερίας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν. «Στο επίκεντρο η αμυντική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η κατάσταση στην Ουκρανία», έγραψε κατόπιν ο Δένδιας σε ανάρτησή του, ενώ ο Οστιν έλεγε ότι μίλησαν «σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη συνεργασία για την ασφάλεια μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Προσβλέπω σε περαιτέρω διάλογο και αξιοποίηση της εξαιρετικής αμυντικής μας συνεργασίας με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις», κατέληξε ο Αμερικανός.

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τη Ρίγα της Λετονίας, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, τονίζοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, με όποια μέσα μπορούμε να διαθέσουμε». Επέμεινε επίσης για «ταχεία ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία» αλλά και για την υιοθέτηση της νέας Διάταξης Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, καθώς «θα ενισχύσει σημαντικά τον Οργανισμό». Συμφώνησε επίσης ότι πρέπει «να δαπανηθούν περισσότερα για την άμυνα», επιμένοντας ότι «αυτή είναι μια αντίληψη που συμμερίζονται όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ».

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Πρόσφατα στις προγραμματικές εξαγγελίες Μητσοτάκη για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας είχε αναφερθεί:

Στην Έγκριση-ολοκλήρωση της αγοράς για 24 γαλλικά Rafale

στα 83 αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 Viper

στις 3 φρεγάτες Belharra

στην προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών F-35 μέχρι το 2028. 

Επίσης νέες αμυντικές διακρατικές "αμυντικές" συμφωνίες ώστε απέναντι στην Γαλάζια Πατρίδα του Ερντογάν να υπάρξει η Γαλάζια Ασπίδα.

Αναβάθμιση της πολεμικής βιομηχανίας. Ιδιαίτερα των ναυπηγείων και της ΕΑΒ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιμάκωσή του παρουσιάζεται ως ευκαιρία γιατί θα έχουν περισσότερες παραγγελίες τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Ολοκλήρωση του τείχους στον Έβρο μέχρι το 2025.

Προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων Μισθοφόρων Στρατιωτών και στρατιωτικών.

Αύξηση του μισθού και των επιδομάτων για τα μέλη των Πολεμικών και Κατασταλτικών Δυνάμεων.

Ας δούμε όμως πως οι Ένοπλες Δυνάμεις εντάσσονται οργανικά στους Αμερικανικούς και ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.

Καταρχήν έχουμε τους σχεδιασμούς για Ναύσταθμο Οχηματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού στο Βόλο, που αλληλοδιαπλέκονται με την στρατιωτική αναβάθμιση συνολικά των Αμερικανών στη Θεσσαλία.

Έχουμε τους σχεδιασμούς ΑΓΕΕΘΑ Φλώρου για τον δεύτερο Ναύσταθμο στην Σούδα και την πολύ σοβαρή πολεμική αναβάθμιση της Κρήτης.

ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΙΣ 300.000 ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ  

Ο αριθμός των 300.000 στρατιωτών που θα απαρτίζουν την ειδική δύναμη του ΝΑΤΟ, εμπλέκουν και την Ελλάδα, η οποία θα συνεισφέρει αρχικά με δυνάμεις καταδρομών, οι οποίες αξιολογήθηκαν πρόσφατα. Με το νέο σχέδιο του ΝΑΤΟ, πιθανόν να ζητηθεί η συνδρομή πολεμικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων για το μέτωπο της Μεσογείου. Χώρος συγκέντρωσης αυτών των δυνάμεων θα είναι η Ρουμανία, η Πολωνία και χώρες της Βαλτικής, κάτι που ήδη υλοποιείται.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Ζ΄ΜΑΚ εντάχθηκε στην Δύναμη Ταχείας Επεμβάσεως της συμμαχίας, μετά το πέρας της πιστοποίησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας (Combat Ready). Στην ίδια δύναμη του ΝΑΤΟ έχει εισέλθει το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) από το 2022, ενώ έως το τέλος του έτους αντίστοιχη πιστοποίηση αναμένεται να λάβει και το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ). Έτσι τρεις ελληνικές επίλεκτες μονάδες θα συμμετάσχουν σε κάθε επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ ή ασκήσεις, σε Ρουμανία ή αλλού. Στόχος του ΓΕΕΘΑ είναι η δημιουργία μιας σύνθετης δυνάμεως, από την οποία θα μπορούν να διατίθενται ειδικά τμήματα, για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Συμμαχίας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας με την συμμετοχή ελληνικής μονάδας αντιαρματικών στην Βουλγαρία. Από την Δευτέρα 03 έως την Τετάρτη 05 Ιουλίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση με την επωνυμία «enhanced Vigilance Activities (eVA) – 23», που πραγματοποιήθηκε στο Novo Selo Training Area (NSTA) της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των ΕΔ. Η «eVA – 23» είναι τύπου CPX – LFX (Command Post Exercise – Live Fire Exercise) και αποσκοπεί στην επίδειξη της ικανότητας ανάπτυξης των υπό Ιταλική Διοίκηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην Πολυεθνική Δύναμη ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria (NATO eVA BG BGR), στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νατοϊκού σχεδιασμού για αποτροπή, καθώς και η εξάσκηση στη διοίκηση και έλεγχο των υφιστάμενων Μονάδων τους, σε τακτικό επίπεδο. Στην Άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από την Ιταλία, την Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, και την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε 1 Διμοιρία Αντιαρματικών (Α-Τ) Ειδικής Σύνθεσης της Ελληνικής Δύναμης Βουλγαρίας (ΕΛΔΥΒΟ) – 2, με την οποία η χώρα μας παίρνει μέρος στην NATO eVA BG BGR.

Όμως η πορεία των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Ουκρανικής αντεπίθεσης που διαψεύδει τις όποιες προσδοκίες σε συνδυασμό με τα σενάρια και τις μετακινήσεις στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε Βαλτική και Ρουμανία, προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Το ΝΑΤΟ κατάρτισε ήδη πολεμικά σχέδια για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για το ενδεχόμενο πιθανής κρίσης με την Ρωσία, που ξεπερνά κατά πολύ τα δεδομένα του πολέμου δια αντιπροσώπων και πιθανολογεί την απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας. 

Και έχει αναφερθεί πολλάκις ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προβλέπεται να εμπλακούν σε σύγκρουση στα Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα, με την περιοχή του Έβρου και κυρίως του λιμένα της Αλεξανδρούπολης να έχει αναβαθμιστεί στρατηγικά.

Πρέπει να Αντισταθούμε, Μπλοκάροντας τη Μηχανή του Πολέμου και της Καταστολής.
Με αντιπολεμικό κίνημα Μέσα και Έξω από τον στρατό, αγωνιζόμενοι εναντίον στην κυβέρνηση της ΝΔ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ΕΕ του πολέμου και της καταστολής.
   
  ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 

diktiospartakos.blogspot.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου