Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Η διαρκής κακοποίηση Παλαιστίνιων παιδιών στο ισραηλινό σύστημα φυλακών

Τη συστηματική και διαρκή ψυχολογική και σωματική κακοποίηση των παιδιών που συλλαμβάνονται και φυλακίζονται από το κράτος του Ισραήλ στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, αναλύει σε έκθεσή της η οργάνωση Save the Children.

Η οργάνωση, με τη βοήθεια των Δικηγόρων για τα Παλαιστινιακά Ανθρώπινα Δικαιώματα και του Προγράμματος Αποκατάστασης της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων πραγματοποίησε συνεντεύξεις και κατέγραψε τις εμπειρίες 228 παιδιών Παλαιστινίων που ήταν από 13-17 ετών κατά τη στιγμή της σύλληψής τους και που όλα τους συνελήφθησαν τα περασμένα τρία χρόνια — το 97% των συλληφθέντων είναι αγόρια, επιδεικνύοντας μια τάση πολύ μεγαλύτερου κινδύνου σε σχέση με τα κορίτσια.

Στην έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα 10 Ιουλίου και φέρει τον τίτλο «ΑΔΙΚΙΑ: Η εμπειρία των Παλαιστίνιων παιδιών στο ισραηλινό στρατιωτικό σύστημα κράτησης», καταγράφεται πως «η πλειονότητα των παιδιών υπέστη τρομακτικά επίπεδα σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του ξυλοδαρμού (86%), της απειλής για βλάβη (70%) και του χτυπήματος με ξύλα ή όπλα (60%).»

Το 42% των παιδιών αυτών «υπέστη τραυματισμούς, συμπεριλαμβανόμενων πληγών από σφαίρες και σπασμένων οστών», ενώ κάποια από αυτά υπέστησαν σεξουαλική βία και κακοποίηση με το 69% να καταθέτει πως ξεγυμνώθηκαν κατά τη διάρκεια σωματικής έρευνας. Το 60% των συλληφθέντων παιδιών κρατήθηκαν σε απομόνωση κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους, με το χρονικό διάστημα να ποικίλλει από μία έως 48 ημέρες. Η συντριπτική πλειοψηφία στερήθηκε κατά διαστήματα τροφής και ιατρικής περίθαλψης, ενώ το 58% ανάφερε στέρηση επικοινωνίας με συγγενείς.

Στα ευρήματα της έκθεσης καταγράφεται επίσης πως «Το τεράστιο κόστος για τα παιδιά, συμπεριλαμβανόμενης της ψυχικής τους υγείας και της συναισθηματικής τους ευεξίας, συνέχισε να εμφανίζεται και έπειτα από την αποφυλάκισή τους. Το 73% των παιδιών ανάφερε πως υποφέρει από αϋπνία ή πως δυσκολεύεται να κοιμηθεί, το 53% είχε εφιάλτες, το 62% νιώθει συχνά θυμό και το 48% αισθάνεται πως πρέπει πάντα να είναι μόνοι».

Όπως τονίζεται, τίποτα από αυτά δεν είναι καινούριο. Έχει περάσει μία δεκαετία από τη μνημειώδη έκθεση της UNICEF για τη φυλάκιση παιδιών στις ισραηλινές φυλακές, όπου σημειωνόταν πως: «Η κακομεταχείριση παιδιών που έρχονται σε επαφή με το στρατιωτικό σύστημα κράτησης δείχνει να είναι ευρεία, συστηματική και θεσμοθετημένη καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, από τη στιγμή της σύλληψης έως τη δίωξη του παιδιού και την τελική καταδίκη και επιβολή ποινής».

Έκτοτε, όπως σημειώνει η Save the Children, τίποτα δεν έχει αλλάξει και η κατάσταση είναι μάλλον χειρότερη: «το 97% των προτάσεων που έκανε η UNICEF στην κυβέρνηση του Ισραήλ παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστο το 2023, με καταγεγραμμένη επιδείνωση στην πλειοψηφία των βασικών σημείων αναφοράς».

Η έκθεση αναφέρει πως «το κύριο φερόμενο έγκλημα για αυτές τις κρατήσεις είναι η ρίψη πετρών, που μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 20 έτη για Παλαιστίνια παιδιά».

Τα ονόματα των παιδιών που κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους στην έκθεση έχουν αλλάξει για την προστασία τους, όμως τα αποσπάσματα από όσα είπαν είναι συγκλονιστικά: «Ο στρατιώτης απείλησε πως θα με σκοτώσει όταν με συνέλαβε τη δεύτερη φορά. Με ρώτησε, “Θέλεις την ίδια μοίρα με τον ξάδερφό σου;”, ο οποίος είχε σκοτωθεί. Μου υποσχέθηκε πως θα είχα την ίδια μοίρα και θα πέθαινα, αλλά πως πρώτα θα με έστελνε στη φυλακή. Μου είπε πως θα γυρίσει για μένα — και κάθε μέρα περιμένω εκείνη την ημέρα να έρθει», δήλωσε ο Χαλίλ, που συνελήφθη όταν ήταν 13 ετών.

Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, μεταξύ 500 και 1.000 παιδιών φυλακίζονται στο ισραηλινό στρατιωτικό σύστημα κράτησης, πολλά έπειτα από συνοπτικές δίκες και κάποια υπό «διοικητική κράτηση», δηλαδή χωρίς απαγγελία κατηγορίας και δίκη.

info-war.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου