Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Η Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες το 2024 κατά 70%

Για μακροχρόνια σύγκρουση με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην Ουκρανία και ευρύτερα προετοιμάζεται η Ρωσία, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του προϋπολογισμού της για το 2024, με τις στρατιωτικές δαπάνες να αυξάνονται κατά 70%.

Τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν προ ημερών από το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg». Σύμφωνα με αυτά, το επόμενο έτος, ο ρωσικός «αμυντικός» προϋπολογισμός θα φθάσει τα 107 δισ. ευρώ, ή το 6% του ΑΕΠ. Το 2023, οι «αμυντικές» δαπάνες ήταν 63 δισ. ευρώ – ή 3,9% του ρωσικού ΑΕΠ. Το 2021, οι στρατιωτικές δαπάνες αντιστοιχούσαν στο 2,7% του ΑΕΠ.

Η Μόσχα διαθέτει ακόμη «διαβαθμισμένες δαπάνες» για απροσδιόριστες χρήσεις, οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε 110 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 30% του προϋπολογισμού. Μέρος αυτών των δαπανών προορίζεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως, για παράδειγμα, τα κονδύλια για επιδόματα που καταβάλλονται στις οικογένειες των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν.

Στο μεταξύ, χαρακτηριστικό για τις πολεμικές προετοιμασίες όλων των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων είναι το γεγονός ότι ο «αμυντικός» προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2024 αναμένεται να ανέλθει στα 842 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 3,2% σε ετήσια βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου