Χωρίς κανένας Υπουργός και Στρατηγός να έχει αναλάβει καμιά ευθύνη για τους πέντε (5) Νεκρούς στρατιωτικούς και πολίτες που θυσιάστηκαν στην αποστολή Αυτοκτονίας στη Λιβύη προκειμένου να αναβαθμιστεί ο στρατιωτικός παρεμβατικός ρόλος του ελληνικού κράτους Άμυνας/Ασφάλειας, αποκαλύπτεται ότι δρομολογείται να έρθουν και άλλα φέρετρα, αυτή φορά από το Σάχελ.
Αυτό είναι το περιεχόμενο του 3ου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ της αστική Ελλάδας που αναζητά και αναβαθμίζει συμμαχίες προκειμένου να προβάλλει τον διευρυμένο πολεμικό της ρόλο και της Γαλλίας, η οποία επιδιώκει να απαντήσει στρατιωτικά στην αμφισβήτηση του αποικιοκρατικού της ρόλου στην Αφρική. Επίσης, οι δύο στρατηγικοί εταίροι επιδιώκουν μια ευρύτερη πολεμική και πολιτική ευθυγράμμιση απέναντι στην Ρωσία, εχθρό του Δυτικού ιμπεριαλιστικού κόσμου, την σχεδιασμένη δράση τους στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών επιδιώκοντας και την ανάδειξη του παρεμβατικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, την κοινή δράση των Ενόπλων Δυνάμεων ως εγγυητές ασφάλειας κρατικών, ιμπεριαλιστικών και επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα.
Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ είναι σαφής:
Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της-για το χειρισμό των θεμάτων διεθνών σχέσεων και αμυντικών συνεργασιών του ΥΠΕΘΑ προς επίτευξη των στόχων της Πολιτικής Άμυνας της χώρας- συνέχισε τον ετήσιο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – Γαλλίας για την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία στελεχών των Γενικών Διευθύνσεων Αμυντικής Πολιτικής των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Γαλλίας, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο και τον Deputy Director Vice Admiral Christophe LUCAS, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, στην αίθουσα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» του ΥΠΕΘΑ, πραγματοποίησαν διμερείς διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του 3ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Γαλλίας.
Ας δούμε επομένως τους βασικούς άξονες και στόχους της ελληνο-γαλλικής πολεμικής συνεργασίας:
Σκοπός του Διαλόγου, ήταν η περεταίρω εμβάθυνση των αμυντικών διμερών σχέσεων των δύο χωρών για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όσον αφορά την διατλαντική συνεργασία, την Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλειαμέσω της προοπτικής εξέλιξης των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών και τη συμμετοχή των δύο χωρών σε αυτές [με ιδιαίτερη έμφαση στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation – PESCO)] και τις κοινές επιχειρησιακές αποστολές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Κύριοι άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν:
Η ανάλυση των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Η κατάσταση ασφαλείας σε Ανατολική Μεσόγειο, Δυτικά Βαλκάνια και Σαχέλ και οι προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, για τη διασφάλιση της ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.
Οι κοινές επιχειρησιακές ειρηνευτικές αποστολές (“IRINI”, EMASoH – ATALANTA κ.λπ.).
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην άμυνα και ασφάλεια των δύο χωρών, καθώς και η επίδρασή τους στον τρόπο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Μετά την ολοκλήρωση των διμερών διαβουλεύσεων, οι δύο αξιωματούχοι αναγνωρίζοντας τη σημασία της διμερούς αμυντικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, συμφώνησαν στην χάραξη κοινού προγράμματος δράσης,στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
Λαμβάνοντας υπόψη τον διεθνή ρόλο της Γαλλίας, καθώς και τη σημασία της Στρατηγικής Εταιρικής της σχέσης με την Ελλάδα, η συγκεκριμένη δράση χαρακτηρίζεται ως υψίστης εθνικής σημασίας.
Είναι στρατηγική επιλογή του ελληνικού αστικού κόσμου η επιδίωξη αναβάθμισης του στρατηγικού του ρόλου διαμέσου του πολέμου.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εκτίμησε ως άρτια σχεδιασμένη την αποστολή Αυτοκτονίας στη Λιβύη, ενώ όλοι οι αστοί πολιτικοί, στρατηγοί και εμπειρογνώμονες που τοποθετήθηκαν έστω και αν άσκησαν κριτική, όλοι θεώρησαν δεδομένο ότι η παρεμβατική πολιτική των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να συνεχιστεί και γίνει πιο πολεμική!
Πρέπει άμεσα να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση του αντιπολεμικού κινήματος θέτοντας στόχο το μπλοκάρισμα των εθνικών-αστικών στρατηγικών σχεδιασμών και της μηχανής του πολέμου.
Με κίνημα μέσα και έξω από τον στρατό.
Όχι ατομικό βόλεμα, όχι φυγή μέσω του Ι5.
Ενάντια στην υποχρεωτική στράτευση και τον μισθοφορικό στρατό. Καλώντας την νεολαία να μην καταταγεί μισθοφόρος στρατιώτης.
Ενάντια στην Ευρώπη του πολέμου, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Μπλοκάροντας τους πολεμικούς εξοπλισμούς.
Απαιτώντας την επιστροφή των στρατευμάτων και των πολεμικών μέσων που βρίσκονται εκτός συνόρων.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου