efsyn.gr
Πρώην κορυφαίο στέλεχος ουκρανικής κατασκευαστικής δείχνει στενό σύμβουλο του προέδρου ως τον διανομέα δωροδοκιών σε αξιωματούχους και σώματα ασφαλείας.
«Μπουρλότο» στην ουκρανική πολιτική σκηνή βάζει το πρακτορείο Reuters μέσα από ρεπορτάζ του στο οποίο παρατίθενται σοβαρές καταγγελίες του Όλεγκ Μαϊμπορόντα, κατά του Όλεγκ Τατάροφ, στενού συμβούλου του Ζελένσκι και κομβικού «παίκτη» εντός της ουκρανικής κυβέρνησης.
Ο Μαϊμπορόντα υπήρξε εκτελεστικός διευθυντής μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείας της Ουκρανίας, αλλά τώρα βρίσκεται στη Βιέννη για να γλιτώσει από κατηγορίες που βαρύνουν τον ίδιο για συμμετοχή σε σκάνδαλα διαφθοράς της κατασκευαστικής εταιρείας Ukrbud Development LLC.
Όπως λέει στο Reuters, έκρυβε πάντα μασούρια με δολάρια σε ένα χρηματοκιβώτιο στο γραφείο του. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνταν για τις δωροδοκίες δημόσιων αξιωματούχων προκειμένου να εγκρίνουν κατασκευαστικά πλάνα, ενώ τον ρόλο του «διανομέα» είχε ένας δικηγόρος με το όνομα Όλεγκ Τατάροφ, ο οποίος είναι, πλέον, υψηλόβαθμος σύμβουλος το Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ο Τατάροφ συνήθιζε να λύσει όλες τις παρεξηγήσεις με τις αρχές» υποστηρίζει ο Μαϊμπορόντα μιλώντας από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται για να γλιτώσει από τις κατηγορίες που βαρύνουν και τον ίδιο στην Ουκρανία για συμμετοχή σε σκάνδαλα διαφθοράς της κατασκευαστικής εταιρείας Ukrbud Development LLC.
Σύμφωνα με το Reuters ο Μαϊμπορόντα δήλωσε ότι οι δωροδοκίες περνούσαν μέσω του Τατάροφ από το 2014 έως το 2019, καθώς οι επαφές του με την αστυνομία, δικαστές και εισαγγελείς τον έκαναν τον τέλειο μεσάζοντα.
«Φυσικά πλήρωνε για να “μαλακώσουν” οι αρχές εξασφαλίζοντας κατασκευαστικές άδειες και άλλα. Τους έδινε χρήματα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες» προσθέτει.
Το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι παρά το γεγονός πως ο Μαϊμπορόντα δεν παρουσίασε αποδείξεις για τις καταγγελίες του, τα λόγια αυτά μπορεί να προκαλέσουν νέο γύρο αμφιβολιών κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι κατηγορίες κατά του Ουκρανού προέδρου για διαφθορά είναι γνωστές εδώ και χρόνια, ενώ δεν καταλάγιασαν ιδιαίτερα από το ξέσπασμα του πολέμου και μετά. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι ο Τατάροφ προστατεύεται από πανίσχυρους αξιωματούχους, καθώς οι όποιες έρευνες εναντίον του έκλεισαν τον Απρίλη του 2022.
Ο Τατάροβ είναι σύμβουλος του Ζελένσκι για θέματα αστυνόμευσης και ασφάλειας από το 2020 και έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές. Η δική του εκδοχή αναφέρει ότι όσοι τον κατηγορούν προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.
Και ο ίδιος ο Ζελένσκι έχει δηλώσει από το 2020 ότι η διαφθορά δεν έχει θέσει στην κυβέρνησή του, σημειώνοντας ότι «εάν αυτοί που εργάζονται για μένα βρεθούν ύποπτοι για διαφθορά θα απολυθούν αμέσως. Δεν έχω όμως δει τέτοιες περιπτώσεις στο συμβούλιό μου».
Το Reuters επισημαίνει πως ούτε ο Ζελένσκι ούτε ο Τατάροφ απάντησαν σε ερωτήσεις που τους τέθηκαν για τις νέες καταγγελίες.
Την ώρα που η χειμαζόμενη από τη ρωσική εισβολή Ουκρανία δέχεται βοήθεια δισεκατομμυρίων και το Κίεβο προωθεί πιεστικά την ένταξή του σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον κατηγορούν ότι δεν έχει πράξει αρκετά για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς.
Τον περασμένο Ιούνιο το ΔΝΤ σε έκθεσή του σημείωνε ότι οι δωρητές και οι ξένοι επενδυτές θέλουν να δουν μεταρρυθμίσεις στους τομείς διακυβέρνησης, διαφάνειας και αντιμετώπισης της διαφθοράς χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Ανάλογους αστερίσκους είχε θέσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ιούνιο του 2022, όταν η Κομισιόν περιέγραφε τη διαφθορά ως «μια σοβαρή πρόκληση που χρειάζεται συνεχή αντιμετώπιση».
Πριν από λίγες, μόλις, ημέρες, άλλωστε δημοσκόπηση δύο εταιρειών στο Κίεβο κατέγραφε ότι το 78% των Ουκρανών θεωρούν τον Ζελένσκι υπεύθυνο για την κυβερνητική διαφθορά, ενώ σε άλλη έρευνα καταγράφεται πως το 55% πιστεύει ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια θα έπρεπε να έρχεται με όρους για αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Εν μέσω όλης αυτής της κριτικής ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι έχει προσπαθήσει να δείξει έργο, καθώς, από τον περασμένο Ιανουάριο, απέλυσε περισσότερους από δέκα υψηλόβαθμους αξιωματούχους του.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου αντικατέστησε τον υπουργό Άμυνας, Ολεξέι Ρεζνίκοφ, μετά από σειρά καταγγελιών στα ουκρανικά μέσα ότι ο υπουργείο Άμυνας προμηθευόταν βασικά αγαθά σε αυξημένες τιμές.
Από τις αλλαγές αυτές, πάντως, ο Τατάροφ παρέμεινε στη θέση του, με αρκετούς αναλυτές να τον χαρακτηρίζουν ως κεντρική φιγούρα στην προσπάθεια του Ζελένσκι να συνεχίσει να έχει τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας του.
Οι επικριτές του τον αποκαλούν το σύμβολο της ανοχής Ζελένσκι στη διαφθορά εντός του στενού του κύκλου. Στον αντίποδα οι σύμμαχοί του τον χαρακτηρίζουν ως θύμα της δικής του αποτελεσματικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου