Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Λονδίνο: Πάνω από 100 χιλιάδες διαδήλωσαν για λευτεριά στην Παλαιστίνη – τεράστιο κύμα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο


Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό από το Λονδίνο / Πηγή: Associated Press

Πάνω από 100 χιλιάδες διαδηλωτές – σύμφωνα με την αστυνομία – βρέθηκαν σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου απαιτώντας να σταματήσει η επέμβαση στη Γάζα και δηλώνοντας την υποστήριξη τους στον παλαιστινιακό λαό. Με παλαιστινιακές σημαίες, φωτοβολίδες, πικέτες και συνθήματα όπως “Ελευθερία στην Παλαιστίνη” και “σταματήστε να βομβαρδίζετε τη Γάζα” ήταν μερικές από τις εικόνες στο κέντρο της πόλης, κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου απαιτώντας να σταματήσει το νέο έγκλημα του ισραηλινού κράτους. Αντίστοιχη διαδήλωση έγινε και στο Δουβλίνο.

Οι σημερινές διαδηλώσεις έρχονται ως συνέχεια των πολύ μεγάλων διαδηλώσεων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα ξανά στο Λονδίνο, όπως και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ όπου μάλιστα οι διαδηλωτές – πρωτοστατούντος εβραϊκών οργανώσεων – προχώρησαν και σε συμβολική κατάληψη της εισόδου του Καπιτωλίου. Δεκάδες χιλιάδες βρέθηκαν στους δρόμους εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και σε Βαρκελώνη, Αμστερνταμ, όπου μάλιστα οργανώθηκε απεργία των διδασκόντων και Παρίσι, ξεπερνώντας και τις απαγορεύσεις από την κυβέρνηση Μακρόν.

Θυμίζουμε πως η γαλλική κυβέρνηση τα ξημερώματα της Παρασκευής προχώρησε στην προσαγωγή από το σπίτι του του Jean Paul Delescaut, γγ του Εργατικού Κέντρου UD CGT NORD (περιοχή της πόλης Λιλ), μαζί και υπαλλήλου του Εργατικού Κέντρου, μετά από συμβολική δράση του Εργατικού Κέντρου υπέρ της ειρήνης και του λαού της Παλαιστίνης. Αμεση ήταν η απάντηση, με αγωνιστική κινητοποίηση που έγινε έξω από το αστυνομικό τμήμα στη Λιλ, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη Μασσαλία, μετά τις οποίες οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Απάντηση και οι χιλιάδες διαδηλωτές που διαδήλωσαν στη Λιλ την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό.

Στην Κύπρο, Ελληνες μετανάστες και φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ και συμμετείχαν σε κινητοποίηση στη Λευκωσία, που κατευθύνθηκε προς την ισραηλινή πρεσβεία, παρά τον αστυνομικό φραγμό που είχε στήσει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, αντανακλώντας και τη στενή της σχέση με το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, αποκαλυπτική είναι και η επιλεκτική «ευαισθησία» για την «τάξη»: στο Βερολίνο, την ίδια ώρα που περισσεύουν οι «ανησυχίες» για «έξαρση του αντισημιτισμού» και αξιοποιούνται για την απαγόρευση διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων, δεν πήραν άδεια εβραϊκές οργανώσεις που ήθελαν να κάνουν κινητοποιήσεις κατά της σφαγής, όπως οι Jewish Berliners Against Middle Eastern Violence και Youth Against Racism.

Δεκάδες χιλιάδες βρέθηκαν στους δρόμους και σε Ινδονησία, Τυνησία, Πακιστάν και άλλες μουσουλμανικές χώρες.
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου