Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Επιδρομές Ισραηλινών στα περίχωρα της Γάζας, συνεχείς βομβαρδισμοί

Επιδρομές Ισραηλινών στα περίχωρα της Γάζας, συνεχείς βομβαρδισμοί
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να κινούνται προς Νότο, ενώ εκπρόσωπος του στρατού δηλώνει ότι το τελεσίγραφο λήγει στις 20.00. Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί με πυροβολικό και αεροσκάφη. Νεκρός δημοσιογράφος από ισραηλινά πυρά στα σύνορα με τον Λίβανο.
Σφίγγει ο κλοιός του Ισραήλ στη Γάζα με εκπρόσωπο του στρατού να δηλώνει ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν μέχρι τις 20.00 να εγκαταλείψουν τη Βόρεια πλευρά της Γάζας και να κατευθυνθούν προς το Νότο. Ο Ισραηλινός στρατός (IDF) αρχικά ειδοποίησε τους Παλαιστίνιους τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ότι είχαν 24 ώρες για να απομακρυνθούν, κίνηση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ακόμα και από τον ΟΗΕ.

«Αν ανησυχείτε για τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, θα πρέπει να κατευθυνθείτε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Να είστε βέβαιοι ότι οι ηγέτες της Χαμάς ενδιαφέρονται μόνο για την προστασία του εαυτού τους», δήλωσε ο Adraee.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε τοπικές επιδρομές στα περίχωρα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να ολοκληρώσει τη σάρωση της συνοριακής περιοχής για διείσδυση τρομοκρατών της Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών εντοπισμού των αγνοουμένων, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν ομάδες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης μιας που εκτόξευσε έναν κατευθυνόμενο αντιαρματικό πύραυλο.

Εν τω μεταξύ σειρήνες συναγερμού ήχησαν ξανά στο Βόρειο Ισραήλ, κοντά στο Σαφέντ και ανατολικά της Χάιφα, με τη Χαμάς να εξαπολύει ρουκέτες, σε απάντηση του τελεσίγραφου που έδωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις για εκκένωση της Βόρειας Γάζας από 1,1 εκατ. αμάχους.

Το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ, ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, σε απάντηση για «την επιβολή εκτοπισμού και τις σφαγές αμάχων στη Γάζα», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαφεύγουν προς τον νότο της Λωρίδας της Γάζας

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαφεύγουν προς τον νότο της Λωρίδας της Γάζας μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού που βομβαρδίζει ακατάπαυστα το παλαιστινιακό έδαφος σε απάντηση για την επίθεσή της Χαμάς, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Παλαιστίνιοι αυτοί, που ζουν στο βόρειο τμήμα του εδάφους των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, εγκαταλείπουν τις εστίες τους με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, φορτηγά ή πεζοί. Η Χαμάς είχε απορρίψει την εκδοχή της εκκένωσης της περιοχής που ζήτησε το Ισραήλ.

Η εκκένωση γίνεται εν μέσω πυρών πυροβολικού από τις ισραηλινές δυνάμεις και χτυπημάτων από αέρος. Ο στρατός ωστόσο υποστηρίζει ότι «ελέγχει» τις επιθέσεις του προκειμένου να προσφέρει ασφαλή τρόπο εκκένωσης για όσους μετακινούνται από το βόρειο προς το νότιο τμήμα της Γάζας. «Οσο μπορούμε, είναι μια ζώνη πολέμου, προσπαθούμε να βοηθήσουμε να γίνει με ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Ρουκέτες απάντηση στο τελεσίγραφο
Νωρίτερα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε σήμερα πως εκτόξευσε 150 ρουκέτες εναντίον της πόλης Άσκελον του Ισραήλ «σε απάντηση για τον εκτοπισμό και τη στόχευση αμάχων», μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε, επικαλούμενο ανταποκριτή του, πως εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα. Ομοβροντία ρουκετών εκτοξεύθηκε σε διάστημα ενός τετάρτου της ώρας και τα πυρά συνεχίζονται, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πυρά ρουκετών στο έδαφός του.

Νεκρός δημοσιογράφος στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε και τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο.

Η δημοσιογράφος του Al Jazeera Κάρμεν Τζουχαντάρ και ο εικονολήπτης Ελίε Μπραχιά είναι μεταξύ των τραυματιών.

Το περιστατικό συνέβη στην Alma ash-Shaab, εν μέσω αυξανόμενης έντασης στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Πληροφορίες ότι πολλοί δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένων των ρεπόρτερ του Al Jazeera, του Reuters και του AFP, χτυπήθηκαν από ισραηλινά πυρά στον νότιο Λίβανο, μεταδίδει το αραβικό δίκτυο.

Τους χτύπησε οβίδα από τανκ, αναφέρει ο Αλί Χασέμ, δημοσιογράφος του Al Jazeera που βρισκόταν μαζί με την ομάδα που χτυπήθηκε.

«Ήταν φρικτό. Η ομάδα μας ήταν ξεκάθαρη, όλοι φορούσαν κράνη και τζάκετ ασφαλείας με εμφανή διακριτικά ότι πρόκειται για δημοσιογράφους. Βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο, σε λόφο. Δύο από τους συναδέλφους μας είναι στο νοσοκομείο. Άλλος ένας συνάδελφος, πολύ αγαπητός φίλος, έχασε τη ζωή του».

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου