Από Armyvoice News
Η Εντροπία της Πληροφορίας στο Πεδίο της Μάχης – Το μέγεθος επίθεσης της Χαμάς εναντίον του κράτους του Ισραήλ ήταν απίθανο ενδεχόμενο
Μες στον ορυμαγδό, η μάχη μοιάζει χαοτική,
αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αταξία.
Τα στρατεύματα κινούνται κυκλικά,
αλλά δεν μπορούν να ηττηθούν.
Sun Tzu
Γράφει ο Υπτγος (ΠΖ) ε.α Νικόλαος Κατσίκας, MSc
Στον δικτυωμένο κόσμο μας υπάρχει κάτι σαν νόμος, που οι υπηρεσίες πληροφοριών παγιδεύονται σε αυτό αναπόδραστα. Είναι η «Εντροπία της Πληροφορίας»: Όσο λιγότερο πιθανό είναι να συμβεί ένα ενδεχόμενο, τόσο περισσότερη είναι η πληροφορία που μεταφέρει και τόσο μεγαλύτερος ο βαθμός έκπληξης που προκαλεί.
Το μέγεθος επίθεσης της Χαμάς εναντίον του κράτους του Ισραήλ ήταν ένα σχεδόν απίθανο ενδεχόμενο, επομένως μετέφερε μια τεράστια ποσότητα πληροφορίας που δεν ήταν γνωστή.
Έτσι, προκάλεσε έναν απίστευτο βαθμό έκπληξης στο αντίπαλο σύστημα πληροφοριών. Σε μια τέτοια κατάσταση, που είναι πέρα από το κατώφλι της επίγνωσης μας, το χάος βρίσκεται μόνο στο μυαλό μας, εκείνο που υπάρχει αντικειμενικά είναι το έλλειμμα πληροφορίας. Νομίζω, ότι αυτό περιγράφει ικανοποιητικά ένα τοπίο υβριδικής επίθεσης, μέσα στο οποίο μπορεί να βρεθούμε.
Τώρα θα προσπαθήσω να δώσω μια εξήγηση της «Εντροπίας Πληροφορίας», η οποία μετράει την τάξη ενός συστήματος, σε αντίθεση με τη θερμοδυναμική εντροπία, που μετράει την αταξία. Επίσης, θα προσδιορίσω σύντομα τη σημασία που έχει αυτή η μορφή πληροφορίας στις στρατιωτικές υποθέσεις.
Το σύγχρονο πεδίο μάχης μπορεί να ειδωθεί ως ένα περίπλοκο προσαρμοστικό σύστημα, που αποτελείται από ένα δίκτυο οντοτήτων. Αυτές οι οντότητες αλληλεπιδρούν ανταλλάσσοντας πληροφορίες.
Υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση, ότι σε αυτό το σύστημα βασιλεύει η αταξία και το χάος. Εκείνο όμως που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι η αδυσώπητη αύξηση της τάξης, που αναδύεται αυθόρμητα και αντισταθμίζει τη θερμοδυναμική εντροπία/αταξία (2ο θερμοδυναμικό αξίωμα) του συστήματος.
Μια οντότητα που βρίσκεται μέσα στο σύστημα, αντιλαμβάνεται αυτή την αύξηση της τάξης ως βαθμούς ελευθερίας, δηλαδή οι ενδεχόμενες καταστάσεις που μπορεί να βρεθεί το σύστημα. Όσο πιο πολλές είναι οι ενδεχόμενες καταστάσεις ενός συστήματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πληροφορία που αυτό μεταφέρει και τόσο λιγότερο προβλέψιμη είναι η συμπεριφορά του.
Αντίθετα, η αύξηση της τάξης ενός συστήματος αναγνωρίζεται από έναν εξωτερικό παρατηρητή, που μπορεί να είναι μια υπηρεσία πληροφοριών, ως αύξηση της περιπλοκότητας.
Αυτό μοιάζει με κορεσμό, όμως δεν είναι τίποτα άλλο παρά η «Εντροπία Πληροφορίας», όπως αυτή ορίζεται στην περίφημη Θεωρία Πληροφοριών του Claude Shannon, ως μέτρο της αβεβαιότητας ή του βαθμού έκπληξης. Ο ορισμός αυτός αναδεικνύει το γεγονός, ότι η πληροφορία υπακούει στους φυσικούς νομούς και μετράει αυτό που δεν γνωρίζουμε.
Κατά την άποψη μου, ίσως θα άξιζε να εξετάσουμε την εφαρμογή αυτής της μορφής πληροφορίας στις στρατιωτικές υποθέσεις. Η σημασία της βρίσκεται στη δυνατότητα, που μας παρέχει ο μαθηματικός φορμαλισμός της, να μετρήσουμε δυναμικά -με έναν τρόπο- την ποσότητα «αυτού που δεν γνωρίζουμε», για μια αντίπαλη αμυντική δύναμη ή ένα δίκτυο στο πεδίο της μάχης.
Αν αυτή η ποσότητα αυξάνεται, ο αντίπαλος μας μάλλον αναπτύσσεται με ένα απίθανο τρόπο. Αν μειώνεται, αυτό δείχνει ότι οι ίσως οι δυνατότητες του υποβαθμίζονται σταδιακά.
Αν τείνει στο μηδέν τον έχουμε προφανώς εξουδετερώσει. Αν όμως προσεγγίζει τη μέγιστη τιμή, τότε, σύμφωνα με τον φυσικό νόμο, δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για τον αντίπαλο μας και σίγουρα μας περιμένει μια οδυνηρή ήττα, ανεξάρτητα από το αν ο Θεός το επιθυμεί!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου