Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Ελεύθεροι 24 όμηροι της Χαμάς και 39 Παλαιστίνιοι, γυναίκες και παιδιά

Οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας, σε φωτογραφίες που δόθηκαν από τις αρχές
Ελεύθεροι 24 όμηροι της Χαμάς και 39 Παλαιστίνιοι, γυναίκες και παιδιά UPD
efsyn.gr
Σώοι και υγιείς είναι οι πρώτοι όμηροι που απελευθερώθηκαν, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, που ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη φτάσει στο Ισραήλ και περνούν από προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Επιτυχής ήταν η πρώτη ημέρα της παύσης πυρός, που τέθηκε σε ισχύ στις 7 το πρωί της Παρασκευής, για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς και Παλαιστινίων που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους, εκ των οποίων 13 Ισραηλινοί, 12 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, η Χαμάς θα συνεχίσει και τις επόμενες τρεις ημέρες να απελευθερώνει ομήρους με αντάλλαγμα τη απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, που κρατούνται στο Ισραήλ ακόμη και χρόνια, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να έχουν δικαστεί.

► Αργά το βράδυ του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει λάβει τη λίστα των προσώπων που θα απελευθερωθούν το Σάββατο.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, επικαλούμενες τον Ερυθρό Σταυρό, που τους μετέφερε αρχικά στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, δήλωσαν ότι οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν βρίσκονται ήδη σε ισραηλινό έδαφος, είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρονται σε νοσοκομεία για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις πριν πάρουν εξιτήριο και πάνε στις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των ονομάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι όμηροι, γυναίκες και παιδιά, που απελευθερώθηκαν είναι οι εξής:

Ντόρον Κατζ-Άσερ, 34 ετών
Ραζ Άσερ, 4
Αβίβ Άσερ, 2
Ντανιέλ Αλόνι, 45
Αμέλια Αλόνι, 5
Ρουθ Μούντερ, 78
Κέρεν Μόντερ, 54
Οχάντ Μόντερ, 9
Αντίνα Μόσε, 72
Χάνα Κατζίρ, 76
Μαργκαλίτ Μοζές, 77
Χάνα Πέρι, 79
Γιάφε Αντάρ, 85

Ο Ερυθρός Σταυρός, με ανάρτησή του στο Χ, εξέφρασε ανακούφιση για το γεγονός ότι οι πρώτοι όμηροι απελευθερώθηκαν.

Νετανιάχου: Θα επιστρέψουν όλοι

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την απελευθέρωση των ομήρων, εξέδωσε μια δήλωση στην οποία τόνισε: «Ολοκληρώσαμε τώρα την επιστροφή του πρώτου από τους ομήρους μας. Τα παιδιά, οι μητέρες τους και άλλες γυναίκες. Κάθε ένα από αυτά είναι ένας ολόκληρος κόσμος».

Και πρόσθεσε: «Η επιστροφή των απαχθέντων είναι ένας από τους στόχους του πολέμου. Είμαστε αφοσιωμένοι στην επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου. Είμαστε αφοσιωμένοι στην επιστροφή όλων των ομήρων μας».

39 Παλαιστίνιοι

Το Κατάρ επιβεβαίωσε επίσης ότι το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιες και παιδιά, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές. Η ομάδα 28 Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν έχει μεταφερθεί στη φυλακή Ofer στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι οικογένειές του έχουν συγκεντρωθεί και περιμένουν με αγωνία την επιστροφή τους στο σπίτι.

Σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές– ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τι γίνεται με την ανθρωπιστική βοήθεια

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια (UNOCHA) ανακοίνωσε ότι την πρώτη ημέρα παύσης πυρός, κατόρθωσε να περάσει σημαντική ποσότητα βοήθειας για τους αμάχους της Γάζας. Σύμφωνα με την οργάνωση:200 φορτηγά απεστάλησαν από τη Νίτσανα στο πέρασμα της Ράφα.
137 φορτηγά εμπορευμάτων εκφορτώθηκαν από το σημείο υποδοχής της UNRWA στη Γάζα, καθιστώντας αυτό το μεγαλύτερο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει λάβει από τις 7 Οκτωβρίου.
129.000 λίτρα καυσίμων και τέσσερα φορτηγά φυσικού αερίου πέρασαν επίσης στη Γάζα.
21 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση απομακρύνθηκαν σε μια μεγάλης κλίμακας ιατρική επιχείρηση από τα βόρεια της Γάζας.

Επίσης, ανέφερε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν βοήθεια με τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες και άλλα απαραίτητα ανθρωπιστικά είδη.
Λεωφορεία που μετέφεραν Παλαιστίνιους κρατουμένους στη Δυτική Όχθη | AP Photo/Mahmoud Illean

Η κατάπαυση πυρός και οι όροι της

Η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή το πρωί στις 7 π.μ. τοπική ώρα με την προοπτική να διαρκέσει λίγο παραπάνω, υπό τον όρο ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να απελευθερώνει 10 ομήρους κάθε μέρα. Σύμφωνα με τη συμφωνία για την εκεχειρία, συνολικά 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και 50 αιχμάλωτοι στη Γάζα πρόκειται να απελευθερωθούν σε μια περίοδο τεσσάρων ημερών.

Επίσης, η συμφωνία προβλέπει ότι 300 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο.

Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, έπειτα από οργανωμένη επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης σε ισραηλινό έδαφος, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι και περίπου 240 απήχθησαν και κρατούνται όμηροι. Από την έναρξη των μαχών, έχουν σκοτωθεί περίπου 1.200 Ισραηλινοί -στη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς και τις επόμενες ημέρες-, αλλά και περίπου 15.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα του ισραηλινού στρατού.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές, παρά την εκεχειρία, που δημιούργησε αρχικά ελπίδες για ανακωχή, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τέλος των εχθροπραξιών, ξεκαθαρίζουν πάντως ότι «ο πόλεμος δεν τελείωσε». Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει ο πόλεμος αν προηγουμένως δεν εξολοθρεύσει τη Χαμάς, ενώ η Χαμάς από την πλευρά της υπόσχεται να μη σταματήσει να πολεμά έως ότου σταματήσει η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Στο μέσο αυτού του πολέμου βρίσκονται οι άμαχοι, οι οποίοι πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα, καθώς χάνουν τη ζωή τους στις συγκρούσεις. Στη σκληρή επίθεση που δέχεται η Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο βορρά της Λωρίδας και να κινηθούν προς το Νότο. Πολλοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις και βομβαρδισμούς ακόμη και σε νοσοκομεία και προσφυγικούς καταυλισμούς, που έχουν δεχθεί επίθεση με στόχο τη Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου