Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Λιγουρεύονται νέα αύξηση των ορίων ηλικίας

Κυριάκος Νασόπουλος

▸ Πανελλαδική συγκέντρωση συνταξιούχων την Παρασκευή 24/11

Αυτοί παίζουν την κολoκυθιά, εμείς όμως όπως φαίνεται θα δουλεύουμε μέχρι… θανάτου, αν δεν αντιδράσουμε δυναμικά. Για τα κόμματα εξουσίας ο λόγος, τα οποία, με αφορμή δήλωση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου για πιθανή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, άρχισαν τις αλληλοκατηγορίες για… αντιλαϊκή πολιτική. «Κάποια στιγμή θα γίνει, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία», είπε ορθά κοφτά ο υφυπουργός, με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να σπεύδουν να χρεώσουν στη ΝΔ «κρυφή μνημονιακή ατζέντα».
Την «μπουγάδα» ανέλαβε να καθαρίσει ο άνθρωπος για τις δύσκολες αποστολές, ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης. Αφού πρώτα μας καθησύχασε ότι δεν υφίσταται θέμα για την επόμενη τριετία, στην ουσία επιβεβαίωσε ότι το 2027 θα συζητηθεί αναπροσαρμογή των ορίων συνταξιοδότησης προς τα πάνω. «Ο νόμος που συνέδεσε τα όρια ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής και που περιγράφει και τον μηχανισμό επανυπολογισμού ανά τριετία είναι το άρθρο 11, παρ. 3 του νόμου 3863/2010, δηλαδή νόμος του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, της κυβερνήσεως του Γιώργου Παπανδρέου, με αρμόδιο υφυπουργό τότε για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τον κ. Γιώργο Κουτρουμάνη», τόνισε ο Άδωνις, χωρίς βέβαια να εξηγήσει γιατί οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Μητσοτάκη δεν προχώρησαν μέχρι σήμερα στην κατάργησή του. Κάτι που δεν έπραξε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2013 το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε από τα 65 στα 67 έτη. Έτσι, αυτή τη στιγμή, για πλήρη σύνταξη το γενικό όριο ηλικίας είναι το 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης), ενώ για μειωμένη σύνταξη το όριο είναι τα 62 έτη με 45 χρόνια ασφάλισης. Σύμφωνα με τα ισχύοντα (διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου), από την Πρωτοχρονιά του 2024 τα όρια ηλικίας θα επανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση το προσδόκιμο ζωής. Ο ΟΟΣΑ, στην ετήσια έκθεσή του, εκτιμά ότι στην Ελλάδα μέχρι το 2050, λόγω βελτίωσης του προσδόκιμου ζωής, το όριο ηλικίας θα πρέπει να αυξηθεί κατά 2,8 έτη. Δηλαδή από τα 67 έτη να πάει στα 69,8. Η Ελλάδα, πάντως, βρίσκεται ήδη στην κορυφή των χωρών της ΕΕ όσον αφορά το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και τη μέση πραγματική ηλικία αποχώρησης από τον ενεργό εργασιακό βίο.

Την Τρίτη 14/11, οι συνταξιούχοι της Αττικής προχώρησαν σε συγκέντρωση και πορεία από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο υπουργείο Οικονομικών, διαμαρτυρόμενοι για τις διαχρονικές περικοπές που έχουν μετατρέψει τις συντάξεις σε πενιχρά επιδόματα. Παράλληλα, την ερχόμενη Παρασκευή 24/11, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις διοργανώνουν πανελλαδική κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το συνταξιουχικό αλλά και το εργατικό κίνημα, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης, πρέπει να διεκδικήσει, μεταξύ άλλων, σημαντικές αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, για άμεση αποκατάσταση των απωλειών των προηγούμενων 13 ετών και κάλυψης του πραγματικού πληθωρισμού, θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους/όλες και πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, καθολική καταβολή των αναδρομικών, καθώς και ενσωμάτωση στη σύνταξη της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (18.11.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου