Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στη Νότια Κορέα – Κοινές περιπολίες ΗΠΑ – Φιλιππίνων στη νότια Κινεζική Θάλασσα


Το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson

Στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας κατέπλευσε σήμερα το αμερικανικό, πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS Carl Vinson, το 3ο κατά σειρά από τις αρχές του χρόνου αεροπλανοφόρο που στέλνει η Ουάσινγκτον στη Χερσόνησο, καθώς εντείνει πολύπλευρα σχέδια για να αναβαθμίσει τις «αμυντικές συνεργασίες» της στην αυλή της Κίνας, αλλά και της Ρωσίας.

Όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) της Νότιας Κορέας, το σκάφος, συνοδευόμενο από αρμάδα και άλλων πολεμικών πλοίων, έφτασε στην περιοχή στο πλαίσιο της ενίσχυσης της «διευρυμένης αποτροπής»που οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ακόμα συχνότερη ανάπτυξη αναβαθμισμένων εξοπλιστικών μέσων. Το «Carl Vinson» μπορεί να μεταφέρει σχεδόν 5.000 άτομα αλλά και 70 πολεμικά αεροσκάφη, ενώ ο Αμερικανός υποναύαρχος Κάρλος Σαρντιέλο έσπευσε σε σχετική ενημέρωση να επισημάνει ότι «η συνεργασία μεταξύ των ΠΝ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας είναι κρίσιμη για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Βορειοανατολική Ασία και την Κορεατική Χερσόνησο».
Κοινές περιπολίες ΗΠΑ – Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Οι Φιλιππίνες και οι ΗΠΑ άρχισαν σήμερα κοινές περιπολίες των ναυτικών και αεροπορικών τους ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε η Μανίλα, καθώς η Ουάσιγκτον, εντείνει πολύπλευρα σχέδια για να αναβαθμίσει τις «αμυντικές συνεργασίες» της με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα, αλλά και την Ρωσία.

Οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων ανακοίνωσαν ότι η «συνεργατική ναυτική δραστηριότητα» με την αμερικανική διοίκηση στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ξεκίνησε στην παράκτια επαρχία Μπατάνες (βόρεια) και θα ολοκληρωθεί στην θάλασσα που χωρίζει την Κίνα από τις Φιλιππίνες. Η Μανίλα θα αναπτύξει τρία πολεμικά πλοία, δύο μαχητικά αεροσκάφη FA-50 και ένα επιθετικό αεροσκάφος A-29B Super Tucano, ενώ η Ουάσινγκτον ένα παράκτιο πολεμικό πλοίο και ένα αεροσκάφος P-8A.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου