Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Το ΝΑΤΟ εξετάζει αύξηση της στρατιωτικής του δύναμης στα Δυτικά Βαλκάνια

Σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του στα Δυτικά Βαλκάνια εξετάζει το ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαίωσε χτες και ο επικεφαλής του, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι «επί του παρόντος εξετάζουμε κατά πόσο θα πρέπει να έχουμε μια μόνιμη αύξηση», αναφερόμενος στη στρατιωτική δύναμη που διατηρείται στην περιοχή, την KFOR.

Έσπευσε δε να συνδέσει την αναβάθμιση της ΝΑΤΟικής δύναμης με τον στόχο να μην «ξεφύγει από τον έλεγχο» η κατάσταση και να μην «πυροδοτήσει νέα βίαιη σύγκρουση στο Κόσοβο και την ευρύτερη περιοχή». Η πολυεθνική δύναμη KFOR, που συγκροτήθηκε το 1999, αριθμεί περισσότερους από 4.500 στρατιώτες, από 27 χώρες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, επανέρχονται δυσκολίες στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της περιοχής. Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, εκτίμησε ότι «ξεκάθαρα» η χώρα δεν θα λάβει άμεσα ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, επειδή «έχουμε την προϋπόθεση (σ.σ. τροποποίηση του Συντάγματος) που έχει τεθεί στο ευρωπαϊκό διαπραγματευτικό πλαίσιο» και «δεν μπορούμε να το εκπληρώσουμε (…) λόγω της αδιάλλακτης στάσης της αντιπολίτευσης». Πρόσθεσε δε ότι η εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις της χώρας του με τις άλλες χώρες στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου