Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Το άγχος του στρατηγού Φλώρου λίγο πριν την έξοδο

Το άγχος του στρατηγού Φλώρου λίγο πριν την έξοδο

Το άγχος του στρατηγού Φλώρου λίγο πριν την έξοδο από τις Ένοπλες Δυνάμεις – Χωρίς τον υπουργό τα εγκαίνια του κτιρίου της ΔΕΠ.

Την ώρα που το κοντέρ μετράει αντίστροφα για την έξοδο του στρατηγού Φλώρου από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο ίδιος φροντίζει για την υστεροφημία του, σε ένα κλίμα όμως που δεν είναι το καλύτερο γι αυτόν.

Σήμερα εγκαινιάσε το κτίριο της ΔΕΠ, με ηχηρή την απουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και μετά τα δημοσιεύματα ότι ο ΥΕΘΑ έκοψε τα εξοπλιστικά που προωθούσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Αφήνοντας κατά μέρος τις εθνικιστικές κορώνες και περιορίστηκε σε καταμέτρηση μόνο των θετικών του στιγμών στο ΓΕΕΘΑ, οι οποίες συνοψίζονται στην ίδρυση και λειτουργία της ΔΕΠ.

Δεν αναφέρθηκε για ευνόητους λόγους, στην ανατίναξη της αποθήκης πυρομαχικών στην Αγχίαλο, που έγινε επί των ημερών του, ούτε στην απώλεια του αεροδρομίου ακι των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο. Δεν βρήκε να πει μια λέξη για το ιστορικό αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ που έπαθε δυο φορές ρήγματα φέτος στην Θεσσαλονίκη.

Ούτε καν για τις μαζικές παραιτήσεις, ιδίως στο ναυτικό μετά τις δικές του παρεμβάσεις ώστε να μην δοθεί οικονομική ενίσχυση ικανή για να κρατήσει τα πληρώματα στα καράβια.

Η αναχώρησή του από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την διαδοχή του όπως ο ίδιος θα ήλπιζε, καθιστά ενεργό το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας της ΔΕΠ, κάτι το οποίο είναι αρκετοί που το εισηγούνται.

Αυτό θα είναι και ο εφιάλτης του σημερινού Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όπως άλλωστε φάνηκε και από την ομιλία του. «Σήμερα πραγματικά παίρνει σάρκα και οστά ένα όνειρο, ένα όραμα», είπε για να προσθέσει ότι « γιατί απετέλεσε επί μακρόν απλά σχέδια που έκανα στο χαρτί».

Μέσα στη χαρά του μάλιστα έσπευσε να τονίσει ότι η αρχή έγινε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο δηλαδή τον οποίο ο κ. Φλώρος αποκαλούσε «Σαχλαμάρα» όπως κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ που τον παρακολουθούσε.

«Η συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου όχι μόνον δεν συνιστά πειραματισμό ή δοκιμαστική οργανωτική αλλαγή», απάντησε στους επικριτές του που δεν είναι και λίγοι, ενώ έσπευσε να προκαταβάλει και τους επόμενους αρχηγους λέγοντας ότι η ΔΕΠ «θα δυναμώνει χρόνο με το χρόνο και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει».

Αυτό ακριβώς δείχνει και το άγχος του στρατηγού Φλώρου, ο οποίος φοβάται ότι η επόμενη ηγεσία ενδεχομένως αλλάξει τα σχέδια που ο ίδιος επέβαλε στις Ένοπλες Δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και κάποια εξοπλιστικά που αφορούν την ΔΕΚ και που φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει η υλοποίησή τους.

Κατά τον προσφιλή του τρόπο στις ομιλίες άρχισε να απαριθμεί διάφορα «μετρήσιμα αποτελέσματα» όπως χαρακτηριστικά είπε, στα οποία συμπεριέλαβε και την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων στο Σουδάν, η οποία όμως έγινε από άλλους και όχι από την ΔΕΠ η οποία πήγε για να παραλάβει τους απεγκλωβισθέντες.

Μάλιστα ο αντιστράτηγος ε.α. Γιάννης Μπαλτζώης είχε κάνει τότε λόγο για “ντροπιαστική και απαξιωτική ενέργεια” για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και για φοβία του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

“Είναι το φοβικό σύνδρομο του ‘μη γίνει κάτι στην βάρδια μου’ “, τόνισε αποδίδοντας σε προεκλογικούς λόγους την απόφαση. “Aν δείτε τις φωτογραφίες , είναι για τα πανηγύρια” έλεγε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ξέχασε να αναφερθεί στην αποστολή στη Λιβύη που σχεδίασε η ΔΕΠ και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων. Προφανώς αυτό δεν ήταν ένα «μετρήσιμο» αποτέλεσμα για τον στρατηγό Φλώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου