Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Απεργία στα Praktiker για αυξήσεις στους μισθούς και σύμβαση

Ανδρέας Χρυσοχόου*

▸Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου η πανελλαδική απεργία που είχε προκηρύξει το σωματείο εργαζομένων στην Praktiker Hellas.

Διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, την κατάργηση του σπαστού ωραρίου και των μετακινήσεων εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα, αλλά και να παρθούν πίσω οι εκδικητικές και παράνομες απολύσεις. Το μόνο που έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι από τις ατομικές συμβάσεις είναι εκβιασμοί, εντατικοποίηση εργασίας, σπαστό ωράριο και μισθούς «ανέκδοτο», όπως τονίζει το επιχειρησιακό σωματείο.

Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση κεντρικά γραφεία της εταιρείας στον Ταύρο, όπου συμμετείχαν δεκάδες απεργοί από όλα τα καταστήματα της Αττικής αλλά και των παραρτημάτων από όλη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα και Κρήτη) αλλά και αλληλέγγυοι εργαζόμενοι. Η απεργία είχε αξιοσημείωτα ποσοστά επιτυχίας παρά την εργοδοτική τρομοκρατία, ενώ στην Κρήτη καταγράφηκε ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή. Στη συγκέντρωση οι απεργοί απαίτησαν να γίνει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας η οποία αρχικά δεν ήθελε να την αποδεχτεί αλλά κάτω από την πίεση των απεργών, τελικά πραγματοποιήθηκε.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της διοίκησης του σωματείου έθεσαν τα αιτήματά τους αλλά για μια ακόμη φορά η πλευρά της εταιρείας δεν δεσμεύτηκε σε κανένα από αυτά, τηρώντας την ίδια γνώριμη τακτική που ακολουθεί εδώ και μήνες και αγνοώντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην εταιρεία. Σημειώνεται ότι το σωματείο έχει προσφύγει στον ΟΜΕΔ μπροστά στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, καθώς απέναντι στο αίτημα για αυξήσεις 7% στους μισθούς και μια σειρά επιδόματα, οι εκπρόσωποι της εταιρείας πρότειναν τη γελοία αύξηση του 1% επί του βασικού μισθού.
Το σωματείο εργαζομένων στην Praktiker Hellas καλεί τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον μόνο δρόμο που μπορεί να φέρει αποτελέσματα για τα αιτήματά τους, αυτόν του αγώνα και του δυναμώματος του σωματείου για να διεκδικήσει πιο αποτελεσματικά την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις για όλους και όλες και για μέτρα που θα κάνουν καλύτερες τις εργασιακές συνθήκες στους χώρους δουλειάς.

*Πρόεδρος Επιτροπής Ιωαννίνων του σωματείου Εργαζομένων Praktiker Hellas

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (25.11.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου