Αντιμέτωποι με λιμό οι Παλαιστίνιοι, ενώ οι «μεγάλες δυνάμεις» πετσοκόβουν το ψήφισμα του ΟΗΕ
efsyn.gr
Μπαράζ διαβουλεύσεων στα Ηνωμένα Έθνη με τις ΗΠΑ να θέτουν όρους για να μην ασκήσουν ακόμη ένα βέτο • Εκτός ελέγχου η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, την ώρα που μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες σκοτώθηκαν περισσότερα από 400 άτομα από το ισραηλινό σφυροκόπημα.
Εν αναμονή ακόμη μιας ψηφοφορίας στα Ηνωμένα Έθνη με τις διαπραγματεύσεις για το ψήφισμα του ΟΗΕ να συνεχίζονται εδώ και μία εβδομάδα. Έπειτα από τέσσερις αναβολές σήμερα θα γίνει προσπάθεια να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία με τις διαβουλεύσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο να είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Η τελευταία ενημέρωση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να στηρίξουν το ψήφισμα του ΟΗΕ, θέτοντας όμως ξεκάθαρους όρους, ανάμεσά τους η διαγραφή της πρότασης για «άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών».
Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, διεμήνυσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να στηρίξει ένα ψήφισμα με στόχο να αυξηθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την κατεστραμμένη Γάζα σημειώνοντας ότι «είναι ένα ψήφισμα που θα φέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς εκείνους που την έχουν ανάγκη. Θα υπογραμμίζει την προτεραιότητα που έχει η Αίγυπτος προκειμένου να εξασφαλίσει την ύπαρξη μηχανισμού που θα στηρίξει αυτή τη βοήθεια». Όπως σημειώνει ο Guardian, πάντως, παραμένει άγνωστο εάν τη συγκεκριμένη εκδοχή θα τη στηρίξουν και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο το νέο σχέδιο απόφασης καλεί σε «επείγοντα μέτρα» για να επιτραπεί «άμεσα ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση» και να «να δημιουργηθούν οι συνθήκες για διαρκή διακοπή των εχθροπραξιών». Η φράση που ανέφερε πως το ΣΑ ζητεί «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών» διαγράφτηκε, όπως και η λιγότερο πιεστική φράση περί «επείγουσας αναστολής των εχθροπραξιών» σε επόμενη εκδοχή του.
Το πρακτορείο Reuters, εξάλλου, μεταδίδει πληροφορίες που αναφέρουν ότι η νέα καθυστέρηση ήρθε από τη Ρωσία και άλλα μέλη του συμβουλίου, καθώς διαμαρτυρήθηκαν για τις υποχωρήσεις που έγιναν προς την Ουάσιγκτον «πίσω από κλειστές πόρτες».
Κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις ένα από τα κομβικά σημεία διαφωνίας πάνω στην πρόταση των αραβικών κρατών ήταν η διατύπωση που αφορά στον λεγόμενο «μηχανισμό παρακολούθησης ή επίβλεψης» της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Λωρίδα. Το ψήφισμα των αραβικών χωρών προβλέπει ότι ο ΟΗΕ θα επιβλέπει αποκλειστικά τη βοήθεια που θα μπαίνει στον παλαιστινιακό θύλακα και θα τη διανέμει. Οι ΗΠΑ διαφωνούσαν με αυτό και προσπαθούν να επιβάλουν μια άλλη διατύπωση όσον αφορά τον μηχανισμό επίβλεψης της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Μπροστά στον κίνδυνο λιμού 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι
Κι ενώ οι «μεγάλες δυνάμεις» παίζουν με τις λέξεις και τις δικές τους επιδιώξεις ο εφιάλτης στη Γάζα είναι ολοκληρωτικός, με υπηρεσία του ΟΗΕ να δηλώνει ότι και τα 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν επικίνδυνα επίπεδα πείνας, με την απειλή του λιμού να κλιμακώνεται.
Μισό εκατομμύριο άνθρωποι, αντιμετωπίζουν ήδη λιμό και εάν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες έξι εβδομάδες το σύνολο του πληθυσμού θα έχει περιέλθει στην ίδια κατάσταση.
«Προειδοποιούσαμε εδώ κι εβδομάδες πως, με τέτοιες στερήσεις και καταστροφές, κάθε ημέρα που περνάει θα φέρνει μόνο περισσότερη πείνα, περισσότερες αρρώστιες και περισσότερη απελπισία στον λαό της Γάζας», υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter) ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του. «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε.
Ανεξέλεγκτοι βομβαρδισμοί
Στα πεδία της καταστροφής, πάντως, δεν διαφαίνεται καμία ένδειξη ανάπαυλας με τον ισραηλινό στρατό να βομβαρδίζει τη νότια Γάζα με σφοδρότητα σκορπίζοντας τον θάνατο και προχωρώντας σε πάνω από 200 πλήγματα μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσαν οι παλαιστινιακές ανακοινώνοντας ότι τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 400 άνθρωποι, από τα 20.057 θύματα του ισραηλινού σφυροκοπήματος.
«Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία, τα πάντα βομβαρδίζονται και ο κόσμος είναι αληθινά τρομοκρατημένος», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μαχμούντ ελ Μασίντ, εκτοπισμένος εξαιτίας του πολέμου στη Χαν Γιούνις (νότια).
Παρά το αιματοκύλισμα οι διπλωματικές προσπάθειες για μια νέα ανακωχή είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, να παραμένει στο Κάιρο για συνομιλίες με τον αιγύπτιο μεσολαβητή. Ο Ζιάντ αλ Ναχάλα, ο ηγέτης του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, αναμένεται επίσης στο Κάιρο εντός ημερών. Το Ισραήλ από την πλευρά του συζητά με το Κατάρ και τις ΗΠΑ, τις άλλες δυο χώρες που μεσολαβούν.
Οι θέσεις των δυο μερών παραμένουν σε μεγάλη απόσταση. Η Χαμάς χαρακτηρίζει αναγκαία προϋπόθεση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες προτού γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για ομήρους και αιχμαλώτους. Το Ισραήλ δηλώνει ανοικτό στην ιδέα νέας παύσης των επιχειρήσεων αλλά αποκλείει κατάπαυση του πυρός πριν επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο του — την «εξάλειψη» της Χαμάς.
Εξελίξεις με μια ματιά
⇒ Ειδικοί πολεμικοί αναλυτές δηλώνουν ότι τα δύο τρίτα των δομών στη βόρεια Γάζα και το ένα τέταρτο των αντίστοιχων στη νότια έχουν καταστραφεί από τα ισραηλινά χτυπήματα.
⇒ Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν ακόμη δύο στρατιώτες στη Γάζα ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό στους 140 νεκρούς.
Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε κέντρο ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην Τζαμπάλια το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με την καταγγελία συνέλαβαν υγειονομικούς και άλλους εργαζόμενους και τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία, την ώρα που γυναίκες και παιδιά παρέμειναν εγκλωβισμένοι στον χώρο.
⇒ Ο υπουργός Μετανάστευσης του Καναδά ανακοίνωσε προσωρινές βίζες για κατοίκους της Γάζας με Καναδούς συγγενείς. Παρά την προσφορά αυτή, ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να εγγυηθεί ασφαλή έξοδο από την κόλαση.
⇒ Ο Σύλλογος Φυλακισμένων Παλαιστινίων καταγγέλλει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει περισσότερα από 4.655 άτομα στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου