Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Ουκρανία: Σκάνδαλο διαφθοράς στο υπουργείο Άμυνας – Παρήγγειλαν 100.000 οβίδες που δεν παρέλαβαν ποτέ

Η υπηρεσία ασφαλείας στην Ουκρανία SBU ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι «ξεσκέπασε» ένα σκάνδαλο διαφθοράς στην αγορά όπλων από τον στρατό της χώρας, συνολικού ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η SBU δήλωσε ότι μια έρευνα είχε «εκθέσει αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας και διευθυντές της εταιρείας Lviv Arsenal που προμηθεύει τον ουκρανικό στρατό, οι οποίοι έκλεψαν σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο εθνικού νομίσματος για την αγορά οβίδων».

«Σύμφωνα με την έρευνα, στην υπεξαίρεση εμπλέκονται πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Άμυνας και επικεφαλής εταιρειών». Η υπεξαίρεση, σύμφωνα με την SBU, αφορούσε την αγορά 100.000 οβίδων για τον στρατό.

Το συμβόλαιο για τις οβίδες συνάφθηκε με την Lviv Arsenal τον Αύγουστο του 2022 – έξι μήνες μετά τον πόλεμο – και η πληρωμή έγινε εκ των προτέρων, με ορισμένα κεφάλαια να μεταφέρονται στο εξωτερικό. Ωστόσο, οι οβίδες δεν παρελήφθησαν ποτέ από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ ορισμένα κεφάλαια μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε άλλους λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Ένας από τους υπόπτους συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα από την Ουκρανία προς την Πολωνία.


Η διαφθορά στον στρατό είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει παρόμοια ζητήματα στην προπαγάνδα της, ενώ παράλληλα η καταπάτηση της διαφθοράς είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει βάλει η ΕΕ στην Ουκρανία για την ένταξη της.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρεζνίκοφ απολύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, παρά το γεγονός ότι απολάμβανε ισχυρή φήμη εκπροσωπώντας την Ουκρανία στις συζητήσεις της με τους δυτικούς συμμάχους.

Αν και δεν φέρεται να είχε εμπλακεί προσωπικά σε σκάνδαλα διαφθοράς, αρκετές υποθέσεις έπληξαν τον στρατό υπό την εποπτεία του, μία για προμήθεια τροφής στα στρατεύματα και μία για την προμήθεια κατάλληλου ρουχισμού για στρατιωτικούς.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου