Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Αποσύρει χερσαίες δυνάμεις από τη Γάζα το Ισραήλ, ενώ σφυροκοπά από αέρος τον θύλακα


Κατεστραμμένα κτίρια από βομβαρδισμό στη Χαν Γιούνις | AP Photo/Fatima Shbair, File
Αποσύρει χερσαίες δυνάμεις από τη Γάζα το Ισραήλ, ενώ σφυροκοπά από αέρος τον θύλακα
efsyn.gr
Άγριο σφυροκόπημα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας και στη Χαν Γιούνις στον νότο όλη τη νύχτα από την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες από τον παλαιστινιακό θύλακα, ώστε όπως προβλέπει ο σχεδιασμός να ξεκινήσει η νέα, μακροπρόθεσμη επιχείρηση ενάντια στη Χαμάς.

Οι αριθμοί του πολέμου συγκλονίζουν, καθώς μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 1ης Ιανουαρίου, οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας είχαν φτάσει τους 21.970, στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.
Σφοδροί βομβαρδισμοί

Στη Χαν Γιούνις, που σύμφωνα με το Ισραήλ είναι βασικό προπύργιο της Χαμάς, οι κάτοικοι ανέφεραν αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς στα δυτικά και στο κέντρο της πόλης, ενώ μάχες έγιναν σε αστικούς προσφυγικούς καταυλισμούς στην κεντρική Γάζα.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Associated Press, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τέσσερα παιδιά, έπειτα από επίθεση με πύραυλο που έπληξε ένα σπίτι. Μόνο τη Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, σκοτώθηκαν 156 άνθρωποι, ενώ ο ισραηλινός στρατός είπε σε αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον Αντέλ Μίσμα, περιφερειακό διοικητή των επίλεκτων δυνάμεων Νούχμπα της Χαμάς.

Απόσυρση στρατευμάτων

Στο μεταξύ, την ημέρα που το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε ένα βασικό στοιχείο του επίμαχου σχεδίου δικαστικής αναθεώρησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, ο στρατός ανακοίνωσε ότι προχωρά σε απόσυρση χιλιάδων στρατιωτών που μετείχαν στις χερσαίες επιχειρήσεις, καθώς προετοιμάζεται για μια νέα και μακροχρόνια φάση του πολέμου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση μέχρι να συντριβεί η Χαμάς και να απελευθερωθούν οι περισσότεροι από 100 όμηροι που εξακολουθεί να κρατά η μαχητική ομάδα στη Γάζα. Ωστόσο, το Ισραήλ δέχεται αυξανόμενη διεθνή πίεση για να περιορίσει την επίθεση που οδήγησε στο θάνατο σχεδόν 22.000 αμάχων, ακόμη και από τις ΗΠΑ, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να προτρέπει επανειλημμένα το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων. Ταυτόχρονα, ο πόλεμος έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομία, εμποδίζοντας τους εφέδρους να πάνε στις δουλειές τους, να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους ή να επιστρέψουν στις πανεπιστημιακές σπουδές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, πέντε ταξιαρχίες, ή αρκετές χιλιάδες στρατιώτες, θα απομακρυνθούν από τη Γάζα τις επόμενες εβδομάδες. Κάποιοι θα επιστρέψουν στις βάσεις για περαιτέρω εκπαίδευση ή ξεκούραση, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι έφεδροι θα πάνε σπίτι τους. Ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δεν διευκρίνισε εάν η αποχώρηση ορισμένων στρατευμάτων αντικατοπτρίζει μια νέα φάση του πολέμου. «Οι στόχοι του πολέμου απαιτούν παρατεταμένες μάχες και προετοιμαζόμαστε ανάλογα», είπε. Ωστόσο, η απόφαση συμφωνεί με σχέδια που έχουν περιγράψει οι Ισραηλινοί ηγέτες για μια εκστρατεία χαμηλής έντασης, που αναμένεται να διαρκέσει για μεγάλο μέρος του έτους, που επικεντρώνεται στα εναπομείναντα προπύργια της Χαμάς και στους «θύλακες αντίστασης».
Η δικαστική μεταρρύθμιση και η πολιτική κρίση

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι αντιδράσεις για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μπλοκάρει το νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση, που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου, με βασικό στόχο να ελέγξει τη δικαστική εξουσία. Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στο Ισραήλ, σε μια πολιτική σύγκρουση στην οποία συμμετείχε και ο στρατός πριν από τον πόλεμο στη Γάζα.
Μπενιαμίν Νετανιάχου | Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Σφοδρή ήταν η αντίδραση Νετανιάχου, με μέλη της κυβέρνησης να μιλούν για υπονόμευση της πολεμικής προσπάθειας, ενώ αρκετοί πολιτικοί προειδοποίησαν πως μπορεί να αναζωπυρωθούν οι διαιρέσεις και να βλάψουν την εθνική ενότητα που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
23χρονος Παλαιστίνιος νεκρός σε φυλακή του Ισραήλ

Η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον θάνατο Παλαιστινίου κρατουμένου 23 ετών, μέλους της Φάταχ, της παράταξης του προέδρου της παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Σύμφωνα με την υπηρεσία, γίνεται έρευνα για να εξεταστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του. Ο κρατούμενος, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, πέθανε στη φυλακή Μεγκίντο, στο βόρειο Ισραήλ.

Με καταγωγή από τη Νάμπλους, στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το μέλος αυτό της Φάταχ συνελήφθη τον Ιούνιο του 2022 και καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης για «αδικήματα» που σχετίζονταν με την ισραηλινή εθνική ασφάλεια. «Όπως σε κάθε υπόθεση αυτού του είδους, οι περιστάσεις (του θανάτου του) θα εξεταστούν», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Η επιτροπή κρατουμένων, οργανισμός που υπάγεται στην Παλαιστινιακή Αρχή, επιβεβαίωσε τον θάνατο του φυλακισμένου, προσθέτοντας ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Την 21η Δεκεμβρίου, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωνε πως περίπου 20 φύλακες σε κέντρα κράτησης ανακρίθηκαν προτού αφεθούν ελεύθεροι «με περιοριστικούς όρους» στο πλαίσιο έρευνας για τον θάνατο παλαιστινίου κρατουμένου έπειτα από φερόμενη άσκηση βίας σε βάρος του.
Καταγγελίες για βασανιστήρια

Κατά το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ο Θάερ Αμπού Ασάμπ, 38 ετών, από την πόλη Καλκίλγια, στον βόρειο τομέα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, πέθανε τον Νοέμβριο, έπειτα από ξυλοδαρμό που υπέστη από υπαλλήλους φυλακής του νότιου Ισραήλ όπου κρατείτο.

Η δημόσια επιτροπή κατά των βασανιστηρίων στο Ισραήλ (ΔΕΚΒΙ) εκτίμησε ότι η υπόθεση εγείρει «σοβαρές υποψίες για τη μεταμόρφωση της ισραηλινής υπηρεσίας φυλακών από επαγγελματικό οργανισμό σε εκδικητική και τιμωρητική δύναμη».

«Έξι κρατούμενοι έχουν πλέον πεθάνει στη φυλακή (...) Όλες οι υποθέσεις κακομεταχείρισης και θανάτων πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο άμεσης έρευνας», πρόσθεσε.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, οι ισραηλινές αρχές σκλήρυναν τους όρους κράτησης των παλαιστινίων εγκλείστων: δεν επιτρέπονται πλέον έξοδοι από τα κελιά, ούτε αγορές από καντίνες, οι πρίζες στα κελιά έπαψαν να ρευματοδοτούνται, οι αιφνιδιαστικές έρευνες μέσα στα κελιά έγιναν συχνότερες.

Κατά τους αριθμούς της ένωσης παλαιστινίων φυλακισμένων, οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους, στις φυλακές του Ισραήλ βρίσκονταν στις αρχές του Δεκεμβρίου 7.800 παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου