Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Γεγονός η πρώτη εκτέλεση θανατικής ποινής με εισπνοή αζώτου


Ακτιβιστές κατά της θανατικής ποινής έξω από τη φυλακή Άτμορ, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτέλεση με εισπνοή αζώτου | AP Photo/Kim Chandler
Στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ σε θανατοποινίτη για δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία
Γεγονός η πρώτη εκτέλεση θανατικής ποινής με εισπνοή αζώτου
efsyn.gr
Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Κέι Άιβι, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας ότι οι αρχές προχώρησαν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, στην εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που επικρίνει ο ΟΗΕ, καθώς εκτιμά πως «ενδέχεται να τον υποβάλει σε «βάναυση, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή ακόμη και βασανιστήρια».

Σε αυτού του είδους τις εκτελέσεις ο θάνατος προκαλείται από υποξία του αζώτου, καθώς το οξυγόνο που εισπνέει ο θανατοποινίτης αντικαθίσταται με άζωτο. Όσοι είναι αντίθετοι με τη μέθοδο αυτή υποστηρίζουν ότι η χρήση αζώτου θα μπορούσε να προκαλέσει άσκοπη ταλαιπωρία και ότι μια διαρροή του αερίου θα μπορούσε να βλάψει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο δωμάτιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και το εφετείο αρνήθηκαν να εμποδίσουν αυτόν τον τρόπο εκτέλεσης που οι δικηγόροι του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ αποκάλεσαν «σκληρή και ασυνήθιστη» τιμωρία.

Alabama Department of Corrections via AP, File

Η εκτέλεση διήρκεσε περίπου 22 λεπτά και ο Σμιθ φαινόταν να διατηρεί τις αισθήσεις του για αρκετή ώρα. Για τουλάχιστον δύο λεπτά φάνηκε να τρέμει και να σπαρταρά πάνω στο φορείο, μερικές φορές τραβώντας τις ζώνες με τις οποίες είχε δεθεί. Ακολούθησαν αρκετά λεπτά βαριάς αναπνοής, μέχρι που πλέον δε φαινόταν να αναπνέει καθόλου.


Στη τελευταία του δήλωση πριν την εκτέλεση, ο θανατοποινίτης ανέφερε ότι «απόψε η Αλαμπάμα ανάγκασε την ανθρωπότητα να κάνει ένα βήμα πίσω… Φεύγω με αγάπη, ειρήνη και φως». Έκανε το σήμα της αγάπης με τα χέρια του προς τα μέλη της οικογένειάς του που ήταν μάρτυρες. «Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε. Σας αγαπώ, σας αγαπώ όλους», είπε.

Ο θάνατος του Σμιθ, που είχε καταδικαστεί οριστικά το 1996 στην εσχάτη των ποινών, μετά τη δίκη του για τη δολοφονία γυναίκας, κατά παραγγελία του συζύγου της που ήταν ιεροκήρυκας και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, διαπιστώθηκε στη φυλακή της Άτμορ στις 20:25 (τοπική ώρα· στις 04:25 ώρα Ελλάδας), ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση Τύπου της κυβερνήτη Άιβι.

Είχε γίνει αποτυχημένη προσπάθεια να εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τον Νοέμβριο του 2022.

Το 2023, πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ 24 εκτελέσεις, ενώ αντίστοιχος αριθμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί και φέτος. Πέρυσι, η θανατική ποινή επιβλήθηκε σε 21 ανθρώπους, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό προηγούμενων ετών.

Το σύνολο των εκτελέσεων, όλες μέσω ένεσης, πραγματοποιήθηκαν σε τρεις νότιες πολιτείες - Τέξας, Φλόριντα και Αλαμπάμα - και σε δύο κεντρικές - Μιζούρι και Οκλαχόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου