Νέο ισραηλινό φυτίλι στη Μέση Ανατολή με τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς
efsyn.gr
Φόβοι για διεύρυνση των συγκρούσεων μετά το χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου • Διακόπτει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους η Χαμάς• Οργισμένη αντίδραση από τη Βηρυτό και την Τεχεράνη• Οι πρώτες εκτιμήσεις για την κατάσταση
Ξεκάθαρη επιδίωξη κλιμάκωσης του αιματοκυλίσματος στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελεί το χειρουργικό χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Βηρυτό, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ αντιδράσεων και απειλών με αντίποινα.
Επισήμως οι ισραηλινές δυνάμεις δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για το χειρουργικό χτύπημα με drone σε συνοικία της Βηρυτού που έφερε τον θάνατο του υπαρχηγού της Χαμάς, Σαλά Αλ Αρούρι, αλλά και δύο ακόμη στελεχών της ισλαμιστικής οργάνωσης, όμως αυτή η επιθετική ενέργεια στην πρωτεύουσα ξένης χώρας αλλάζει τα δεδομένα στην αιματοβαμμένη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής.
Ο 56χρονος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, υπήρξε για χρόνια το νούμερο 2 της οργάνωσης κι ένας εκ των συνιδρυτών του στρατιωτικού βραχίονα της, των ταξιαρχιών αλ Κασάμ, ενώ στο Τελ Αβίβ θεωρούνταν ως ένας από τους ενορχηστρωτές της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς και το αίνιγμα Χεζμπολά
Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση επιβεβαίωσε την είδηση της δολοφονίας, ανακοινώνοντας ότι εκτός του Αρούρι σκοτώθηκαν και άλλα δύο στελέχη των Αλ Κασάμ, ο Σαμίρ Αμπού Αμέρ και ο Αζάμ Αμπού Αμάρ.
Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς ήταν να ανακοινώσει ότι παγώνουν οι όποιες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία ή για απελευθέρωση ομήρων, σε μια ακόμη αρνητική εξέλιξη.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο διεθνής παράγοντας είχε επιδοθεί σε διαβουλεύσεις, προτάσεις και πιέσεις με στόχο να υπάρξει προσέγγιση για κατάπαυση πυρός, όμως το ισραηλινό χτύπημα βάζει μπουρλότο στις όποιες διαδικασίες.
Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους αντιδρώντας στην επίθεση και λέγοντας «η δολοφονία του ηγέτη Αλ Αρούρι και των αδελφών του είναι μια ξεκάθαρη τρομοκρατική ενέργεια, μια παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και μια επέκταση της επιθετικότητας. Η ναζιστική κατοχή φέρει την ευθύνη για αυτή την επιθετικότητα και δεν θα πετύχει να σπάσει τη θέληση της αντίστασης του λαού μας. Ο Αλ Αρούρι αφήνει πίσω του δυνατούς άνδρες που θα υπερασπιστούν τα εδάφη μας».
Μεγάλο αίνιγμα είναι και η στάση της Χεζμπολά. Η πανίσχυρη στρατιωτική οργάνωση του Λιβάνου θεωρείται δεδομένο ότι θα απαντήσει με εκτόξευση ρουκετών ή και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αλλά παραμένει άγνωστο εάν θα επιλέξει να κλιμακώσει περαιτέρω.Από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, εξάλλου, οι συγκρούσεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ είναι συχνές, όμως, παρά την αυξανόμενη πίεση από τον στρατό του Ισραήλ η Χεζμπολά δείχνει να αποφεύγει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης πολεμικής εμπλοκής.
Ουδέν σχόλιον, αλλά πυρετώδεις προετοιμασίες
Το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι απέφυγε να σχολιάσει άμεσα τις εξελίξεις μετά τη δολοφονία Αρούρι, όμως έσπευσε να δηλώσει ότι ο IDF βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού σε όλα τα επίπεδα και ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες.
Εδώ και καιρό, άλλωστε, το Ισραήλ ενισχύει τα στρατεύματά του στα βόρεια σύνορα, ενώ από σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν μερική ανακατάταξη δυνάμεων και απόσυρση χερσαίων στρατευμάτων από τη Γάζα, προαναγγέλλοντας μια νέα φάση στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Καταδικάζουν Βηρυτός, Τεχεράνη και PLO
Η πρώτη αντίδραση από την λιβανέζικη κυβέρνηση έρχεται μέσω του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι ο οποίος καταγγέλλει ως «έγκλημα» το ισραηλινό χτύπημα που «έχει στόχο να παρασύρει τον Λίβανο σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης με το Ισραήλ».
Το Ιράν από την πλευρά του, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποίησε ότι η δολοφονία «θα πυροδοτήσει αναμφίβολα άλλη μια έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην περιοχή και ανάμεσα σε όλους όσοι αναζητούν την ελευθερία παγκοσμίως». Ο εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου από «το επιθετικό σιωνιστικό καθεστώς».
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ καταδίκασε το «έγκλημα που διαπράχθηκε από γνωστούς εγκληματίες» και προειδοποίησε «για τους κινδύνους και τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτό».
Στη Δυτική Όχθη, την πόλη Αρούρα από όπου καταγόταν ο Αρούρι, ξέσπασαν ήδη οργισμένες διαδηλώσεις, ενώ στη Ραμάλα κηρύχθηκε γενική απεργία για αύριο, Τετάρτη.
Μια «νίκη» που έψαχνε ο Νετανιάχου;
Παρότι το Ισραήλ «σφυρίζει αδιάφορα» για την επίθεση στον Λίβανο δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τον θάνατο Αρούρι ως μια νίκη.
Μία νίκη που έχει ανάγκη εδώ και καιρό, καθώς στη Λωρίδα της Γάζας το Τελ Αβίβ ακόμη δεν μπορεί να μιλήσει για πολύ μεγάλες επιτυχίες, παρά το μακελειό.
Ταυτόχρονα ο Μπένιαμιν Νετανιάχου αντιμετωπίζει σοβαρή πίεση από την κοινή γνώμη με δημοσκοπήσεις να καταγράφουν ότι η δημοτικότητά του πέφτει όλο και περισσότερο.
Τέλος, το χθεσινό δικαστικό χαστούκι για την μεταρρύθμιση στον χώρο της δικαιοσύνης τον έφερε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.
Σύμβουλος του πρωθυπουργού, πάντως, έσπευσε να δηλώσει ότι η επίθεση με drone δεν ήταν κίνηση πρόκλησης προς τον Λίβανο και τη Χεζμπολά, αλλά «χειρουργικό χτύπημα κατά της ηγεσίας της Χαμάς».
Ποιος ήταν ο Σαλά Αλ Αρούρι
Γεννημένος στη Δυτική Όχθη το 1966, ο 57χρονος Σαλά Αλ Αρούρι αποτέλεσε ένα από τα πιο κεντρικά στελέχη της Χαμάς τις τελευταίες δεκαετίας. Ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της ισλαμιστικής οργάνωσης και δεύτερης στην ιεραρχία από το 2017. Υπήρξε εκ των ιδρυτών των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ ενώ εκτελούσε χρέη αρχηγού της οργάνωσης στη Δυτική Όχθη.
Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο.
Οι ΗΠΑ τον είχαν χαρακτηρίσει ως τρομοκράτη από τον Σεπτέμβρη του 2015, μπλοκάροντας όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και απαγορεύοντας σε Αμερικανούς πολίτες να έχουν επαφές μαζί του. Το 2014 ο Αρούρι είχε αναλάβει την ευθύνη εκ μέρους της Χαμάς για την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών νεαρών στη Δυτική Όχθη, ανάμεσά τους και ένας Αμερικανός πολίτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου