Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Η Χαμάς ανασυντάσσεται στη βόρεια Γάζα, «προετοιμάζεται για τη συνέχεια» το Ισραήλ


Παλαιστίνιοι φτάνουν στην Ράφα αφού έφυγαν από την Χαν Γιουνίς για να γλιτώσουν από την επίθεση του Ισραήλ | AP Photo/Fatima Shbair
Η Χαμάς ανασυντάσσεται στη βόρεια Γάζα, «προετοιμάζεται για τη συνέχεια» το Ισραήλ
efsyn.gr
Συνεχίζονται οι φονικές εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς σε τομείς της κεντρικής και της νότιας Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που συνεχίζεται το σίριαλ της στοχοποίησης UNRWA του ΟΗΕ από την Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας κατέγραψε τουλάχιστον 128 νεκρούς, μόνο από χθες το βράδυ ως σήμερα το πρωί, εκ των οποίων δεκάδες στη Χαν Γιούνις. Εκεί μαίνονται συγκρούσεις, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεση από ξηράς και από αέρος. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος πλήγματα του ισραηλινού πυροβολικού γύρω από το νοσοκομείο Άμαλ. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκαρί, χαρακτήρισε την πόλη «πρωτεύουσα» της Χαμάς, και υποστήριξε πως έχουν σκοτωθεί «πάνω από 2.000 τρομοκράτες».
Διεθνή μέσα κάνουν λόγο για «ελπίδα» για εκεχειρία μετά από συνομιλίες ανάμεσα στα κράτη, που μεσολαβούν και την ισραηλινή κυβέρνηση, στο Παρίσι. Η Χαμάς θέλει «πλήρη και συνολική κατάπαυση του πυρός» πριν από οποιαδήποτε συμφωνία, δήλωσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Μόλις σταματήσουν οι μάχες, «θα μπορούν να συζητηθούν οι υπόλοιπες λεπτομέρειες», συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των σχεδόν εκατό Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα, ανέφερε.
Προς παρόν η Γάζα ανασυντάσσεται στη βόρεια Γάζα για να προετοιμάσει νέα επίθεση. Οι μαχητές της επέστρεψαν στην περιοχή, κινητοποιούνται εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων και ανοικοδομούν ένα σύστημα διακυβέρνησης, λένε αξιωματούχοι, κάτοικοι και αναλυτές. Σε άλλα σημεία της Γάζας, οι διοικητές και η αστυνομία της Χαμάς διατηρούν σταθερό έλεγχο στο νότο, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δείχνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να «συντρίψει» την οργάνωση.

Η Χαμάς φέρεται να ελέγχει περιοχές σε μεγάλο μέρος της κατεστραμμένης βόρειας ζώνης, όπως οι καταυλισμοί Shaati, Jabaliya και Shejaiya, σύμφωνα με τον Μάικλ Μίλσταν, από Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, ενός thinktank με έδρα το Τελ Αβίβ. «Δεν υπάρχει χάος ή κενό, επειδή είναι εργαζόμενοι του δήμου της Γάζας ή των πολιτικών δυνάμεων διάσωσης της άμυνας, που ουσιαστικά ανήκουν στη Χαμάς, αυτοί που επιβάλλουν τη δημόσια τάξη. Η Χαμάς έχει επιβιώσει». «Βλέπουμε ήδη άτομα ως ελεύθερους σκοπευτές, να στήνουν παγίδες και ούτω καθεξής» υποστήριξε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε πως μονάδες ανεπτυγμένες στη Λωρίδα της Γάζας θα μετακινηθούν «στον βορρά» και «προετοιμάζονται για τη συνέχεια», αφήνοντας να εννοηθεί πως επίκεινται ευρύτερες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά, προσκείμενης στο Ιράν, συμμάχου της Χαμάς.
ITV News via AP

Παράλληλα με τη σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας, η βία συνεχίζεται και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τις πρώτες πρωινές ώρες, ισραηλινές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα, στην Τζενίν, όπου σκότωσαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Φωνή της Παλαιστίνης.

Στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, που έχει μετατραπεί σε αχανή καταυλισμό προσφύγων -η πόλη υποδέχθηκε πάνω από 1,3 εκατ. παλαιστίνιους εκτοπισμένους, λογαριάζει ο ΟΗΕ-, ορισμένοι δεν έκρυβαν την ανησυχία τους χθες για τον «πάγο» στην Υπηρεσία Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, UNRWA.

«Ζούμε χάρη στη βοήθεια που μας προσφέρει το UNRWA. Αν σταματήσει, θα πεθάνουμε από την πείνα, δεν θα έρθει να μας σώσει κανένας», έλεγε ο Σαμπά Μασάμπι, 50 χρονών.

Η UNRWA αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερη δυσκολία, μετά τις ισραηλινές, αναπόδεικτες, κατηγορίες για φερόμενη εμπλοκή δώδεκα από τους 30.000 υπαλλήλους της στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ με 1.140 νεκρούς στις 7 Οκτωβρίου.

Δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν πλέον ανακοινώσει την αναστολή της χρηματοδότησής τους στην υπηρεσία, εν μέσω καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα συνεχίσει την αποστολή της.

Ωστόσο, 20 ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Oxfam, Save the Children και ActionAid, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους την «αγανάκτησή τους» για την αναστολή της χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου