Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Αδικία σε βάρος φαντάρου στον Προβατώνα

Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»
▸Συχνό φαινόμενο το «μπλοκάρισμα» της κατ’ εξαίρεση μετάθεσης, ποιοι την δικαιούνται

Σύμφωνα με την επιστολή καταγγελίας γονιών που έφτασε στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, στρατιωτικοί τυραννούν και μπλοκάρουν την κατάθεση των δικαιολογητικών συνφάνταρου με τεράστια οικονομικά προβλήματα και με γονιό που έχει 80% αναπηρία (ο νόμος προβλέπει κατοχύρωση δικαιώματος κατ’εξαίρεση μετάθεσης για γονιό με 67% αναπηρία).

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, της αυθαιρεσίας και της απανθρωπιάς αναφέρουμε ότι ο συνάδελφος κατάγεται από τη Μεσσηνία και σε κάθε άδεια χρειάζεται να ταξιδεύσει 16 ώρες και να καταβάλλει ένα υπέρογκο κόστος μετακίνησης, αφού ο στρατός δεν παρέχει κατάσταση επιβίβασης.
Επιβεβαιώνει το ΓΕΣ αυτή την καταγγελία; Τι απαντά ο διοικητής της Μονάδας; Τον καλούμε να παρέμβει, να στείλει άμεσα το φάκελο των δικαιολογητικών στη Διεύθυνση Οπλιτών Θητείας (ΔΟΘ), την αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΣ, ώστε να ικανοποιηθεί άμεσα το δικαίωμα του συνφάνταρου.

Συνάδελφοι, υπενθυμίζουμε: Είναι δυνατή η μετάθεση των οπλιτών όλων των κατηγοριών (Ολοκλήρου Θητείας, ΥΠΕΚ 8μηνου, ΥΠΕΚ 6μηνου, ΥΠΕΚ 3μηνου) εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας για κοινωνικούς λόγους. Η διαδικασία και τα κριτήρια για τις κατ’ εξαίρεση μεταθέσεις για κοινωνικούς λόγους αφορούν στους οπλίτες που αντιμετωπίζουν ένα ή περισσότερα «όλως εξαιρετικά» κοινωνικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, δικαιούνται οι συνάδελφοι φαντάροι με σωματική ικανότητα Ι3-Ι4 (αιτούνται μετάθεση σε μονάδα κοντά στον τόπο καταγωγής τους και σε νοσοκομείο), για κοινωνικούς (προστάτες οικογένειας, παιδιά χωρισμένων γονιών, προστάτες οικογένειας, αναπηρία γονιών κλπ) και οικονομικούς λόγους (παρουσιάζετε ανάλογα δικαιολογητικά για την οικονομική σας κατάσταση).

Συχνά όμως, χωρίς κανένα λόγο και χωρίς να εξηγεί κανείς το γιατί, η κατ’ εξαίρεση μετάθεση δεν δίνεται κατευθείαν μετά το κέντρο εκπαίδευσης, αλλά πρέπει πρώτα να πάρεις μετάθεση στη παραμεθόριο και μετά να στείλει ο διοικητής της μονάδας τον φάκελο σου με τα δικαιολογητικά στο ΓΕΣ. Αφού και αν το αποφασίσει ο αρμόδιος αξιωματικός, βγαίνει νέα μετάθεση σε κοντινή μονάδα στο τόπο καταγωγής σου.

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο οι διοικητές, για να γίνουν αρεστοί στους ανωτέρους τους και με πρόφαση ότι η μονάδα δεν έχει κόσμο, καθυστερούν παρανόμως να στείλουν τα χαρτιά στο ΓΕΣ. Τέλος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πενταγώνου αφού βολέψουν τα βύσματα, θυμούνται να το παίξουν αυστηροί στους πιο αδύναμους οικονομικά και κοινωνικά φαντάρους. Με αποτέλεσμα, ενώ έχουν όλα τα δικαιολογητικά, να μην τους δίνουν κατ’εξαίρεση μετάθεση.

Εμείς απαιτούμε να αντιμετωπιστεί άμεσα η βιομηχανία του βύσματος και της παράνομης αλλαγής της σωματικής ικανότητας που στοχεύει στο βόλεμα και τη προνομιακή μεταχείριση της κομματικής πελατείας. Οι κατ’ εξαίρεση μεταθέσεις να βγαίνουν αμέσως μετά την ορκωμοσία σε όσους το δικαιούνται. Συνάδελφοι μόνο με την συλλογική διεκδίκηση, την καθημερινή συνδικαλιστική πάλη, τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών, μπορούμε να βελτιώσουμε τη χακί καθημερινότητα για όλους.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (05.01.24)

1 σχόλιο:

  1. Παράλογα αλλά και να μην βγαίνει το φύλλο διακοπής από απόστρατους πλέον ή να βγαίνει με καθυστέρηση από τον διευθυντή του λογιστικού κέντρου γιατί έτσι θέλει????
    "Όλα εκτός από 2, λόγω φόρτου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή