Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στις σχολές, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ξεκινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών, βάζοντας στο στόχαστρο, τόσο τους φοιτητές, όσο και διοικήσεις.
Με πρωτάκουστες αιφνιδιαστικές κινήσεις και ωμό εκβιασμό σε βάρος φοιτητών και πρυτάνεων επιχειρείται «φρένο» των σφοδρών αντιδράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε σχέση με την προώθηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.
Τη στιγμή που περισσότερες από 100 σχολές σε ολόκληρη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη, με τους φοιτητές να δηλώνουν αποφασισμένοι, παρά την καταστολή και τους εκβιασμούς, να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, διεκδικώντας «ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για εργασία με δικαιώματα», η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με μια αιφνιδιαστική ενέργεια, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν όχι μόνο οι φοιτητές, αλλά και οι πρυτανικές αρχές.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, με εντολή του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος ζητά διερεύνηση για την διάπραξη τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως αυτές που αφορούν «διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία, αλλά και παράβαση καθήκοντος».
Στο εισαγγελικό στόχαστρο τίθενται, πλην των καταληψιών, ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων εκ μέρους των πρυτανικών αρχών ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων.
Υπό έρευνα, επίσης, θα τεθούν και οι ενέργειες που έγιναν από τις διοικήσεις των υπό κατάληψη πανεπιστημίων, μετά τις καταλήψεις και στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.
Ο κ. Μαργαρίτης αναμένεται τάχιστα να ξεκινήσει την έρευνα του καλώντας τους πρώτους μάρτυρες μεταξύ των οποίων και εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών.
Την ίδια ώρα στην ιδεολογικοποίηση της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων ως «όπλου» για να «τελειώνει το τελευταίο άπαρτο κάστρο της άκρας Αριστεράς, στην Ελλάδα», αλλά και στη σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με τη «συμπεριφορά» των διοικήσεων έναντι των καταλήψεων προχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Σημειώνεται ότι με μια κίνηση διχαστική, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε χθες ότι οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν διαδικτυακά, στέλνοντας σχετική εγκύκλιος στις Συγκλήτους των ΑΕΙ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου