Η Τουρκία πυρπόλησε το σχέδιο του ΝΑΤΟ: Έκλεισε τα Στενά σε δύο βρετανικά πολεμικά πλοία – Μπλόκαρε την είσοδο τους στη Μαύρη Θάλασσα
Ο «επιτήδειος ουδέτερος» ξαναχτυπά
H Toυρκία έκλεισε τα Στενά απαγορεύοντας την είσοδο στη Μαύρη Θάλασσα δύο ναρκαλιευτικών που δώρισε η Βρετανία στο Ουκρανικό Ναυτικό. Η Άγκυρα έκανε χρήση του δικαιώματος της όπως αυτό απορρέει από τη Συνθήκη του Μοντρέ.
Πιο αναλυτικά, οι αρχές της Τουρκίας ανακοίνωσαν σήμερα (2/1) ότι δεν θα επιτρέψουν σε δυο βρετανικά ναρκαλιευτικά να διαπλεύσουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα καθώς κατευθύνονται στη Μαύρη Θάλασσα για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία, γιατί αυτό θα συνιστούσε παραβίαση διεθνούς συνθήκης όσον αφορά τη διέλευση των Στενών σε καιρό πολέμου.
Η Βρετανία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μετέφερε δύο ναρκαλιευτικά του Βασιλικού Ναυτικού της στο Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό για να βοηθήσουν την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία.
Πρόκειται για τα ναρκοθηρευτικά HMS Grimsby και HMS Shoreham κλάσης Sandown, τα οποία μετονομάστηκαν σε Chernihiv και Cherkasy (από τις ομώνυμες περιφέρειες της Ουκρανίας).
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ενημέρωσε τους συμμάχους της ότι δεν θα επιτρέψει τα πλοία αυτά να διασχίσουν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η διεύθυνση επικοινωνίας της προεδρίας.
Όταν άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022, η Τουρκία ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, εμποδίζοντας ουσιαστικά τη διέλευση πολεμικών πλοίων των εμπόλεμων πλευρών. Η συνθήκη εξαιρεί τα πλοία που επιστρέφουν στην έδρα της βάσης τους.
Η Τουρκία εφαρμόζει τη Συνθήκη του Μοντρέ αμερόληπτα και σχολαστικά για να αποτρέψει μια κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα, όπως υποστήριξε η τουρκική προεδρία.
Το μπλόκο των Τούρκων έχει μεγάλη σημασία καθώς η Άγκυρα γνωρίζει ότι τα δύο ναρκοθηρευτικά είναι τα πρώτα πλοία που θέλει να στείλει το ΝΑΤΟ στην Μ. Θάλασσα για να “δοκιμάσει” αντιδράσεις. Έστω και με τη μορφή δωρεάς προς το ουκρανικό Ναυτικό.
Η δημιουργία ενός “ναυτικού συνασπισμού” που ανακοίνωσε πρόσφατα η Βρετανία στοχεύει στο να προετοιμάσει το έδαφος για την αποστολή ΝΑΤΟϊκού Στολίσκου στη Μαύρη Θάλασσα. Η αποστολή του θα συμπέσει με την ταυτόχρονα αύξηση της ΝΑΤΟϊκής ναυτικής παρουσίας στη Βαλτική.
Η Τουρκία πυρπολεί το σχέδιο των Βρετανών
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε να παραδώσει στην Ουκρανία δυο ναρκοθηρευτικά πλοία για να βοηθήσει το Κίεβο να διεξαγάγει επιχειρήσεις ναρκαλιείας, να εξουδετερώσει νάρκες που έχουν ποντιστεί από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν ουκρανικές εξαγωγές διά θαλάσσης.
Τα σκάφη αυτά —μήκους 52 μέτρων, κατασκευασμένα από υαλόνημα, κλάσης Sandown, σύμφωνα με το Λονδίνο— θα δώσουν στην Ουκρανία «δυνατότητες ζωτικής σημασίας οι οποίες θα συμβάλλουν να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να ανοίξουν κρίσιμες οδοί εξαγωγών», εξήγησε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαψ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
Οι ουκρανικές εξαγωγές έχουν μειωθεί πολύ αφότου ξέσπασε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, με τη Μαύρη Θάλασσα να έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης ανάμεσα στις δυνάμεις της Μόσχας και του Κιέβου.
Η παράδοση των δυο ναρκοθηρευτικών πλοίων συμπίπτει με την ανακοίνωση από τον Γκραντ Σαψ και τον Νορβηγό ομόλογό του Μπγερν Άριλντ Γκραμ πως δημιουργείται συνασπισμός για την αύξηση των ναυτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας («Maritime Capability Coalition»).
Πρόκειται για «νέα προσπάθεια» της Βρετανίας, της Νορβηγίας και άλλων συμμάχων προκειμένου «να ενισχύσουμε τα ναυτικά μέσα της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα», σημείωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας.
Σκοπός είναι το Κίεβο να μπορέσει «να υπερασπιστεί τα χωρικά του ύδατα» και «να ενισχύσει την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα», πρόσθεσε.
Αυτός ο νέος «συνασπισμός» αποφασίστηκε να σχηματιστεί κατά τις πιο πρόσφατες συνεδριάσεις της ομάδας επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, στην οποία συμμετέχουν κάπου πενήντα χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στρατιωτική βοήθεια αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων λιρών (5,3 δισεκ. ευρώ).
https://warnews247.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου