Η Μόνιμη Διοργανική Επιτροπή του ΟΗΕ (Inter-Agency Standing Committee – IASC) ζητά με ανακοίνωσή της την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και περιγράφει τα βήματα που απαιτούνται για να αποφευχθεί «μια ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή».
Η IASC είναι ένα όργανο που συγκεντρώνει τους επικεφαλής των διαφόρων Υπηρεσιών του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών ανθρωπιστικών οργανώσεων, σε μία μόνιμη επιτροπή που εκπροσωπεί όλα τα ανθρωπιστικά όργανα με τα οποία συνεργάζεται ο ΟΗΕ και αποσκοπεί στον συντονισμό τους. Η ανακοίνωσή της περιγράφει με σκληρή γλώσσα την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Γάζα και τον «ακραίο κίνδυνο» στον οποίο βρίσκονται οι άμαχοι Παλαιστίνιοι.
«Οι ασθένειες είναι ανεξέλεγκτες. Ο λιμός ελλοχεύει. Το νερό είναι στάσιμο. Οι βασικές υποδομές έχουν αποδεκατιστεί. Η παραγωγή τροφίμων έχει σταματήσει. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης. Ένα εκατομμύριο παιδιά αντιμετωπίζουν καθημερινά τραύματα», αναφέρει η IASC. «Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα».
Η IASC ζητά την εφαρμογή 10 μέτρων που θα βοηθήσουν άμεσα ώστε να αποφευχθεί μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή από αυτήν που έχει συμβεί μέχρι σήμερα, με πρώτο απαραίτητο σημείο την άμεση κατάπαυση του πυρός.
Ακολουθεί μεταφρασμένη ολόκληρη η ανακοίνωση της Μόνιμης Διοργανικής Επιτροπής του ΟΗΕ:
Δήλωση των Επικεφαλής της Μόνιμης Διοργανικής Επιτροπής – Οι άμαχοι στη Γάζα βρίσκονται σε ακραίο κίνδυνο ενώ ο κόσμος παρακολουθεί: Δέκα προαπαιτούμενα για να αποφευχθεί μια ακόμη χειρότερη καταστροφή
Στους λιγότερο από πέντε μήνες που ακολούθησαν τις βίαιες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και την επακόλουθη κλιμάκωση, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι — κυρίως γυναίκες και παιδιά — σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλοί από αυτούς πολλές φορές, και αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, αποχέτευση και υγειονομική περίθαλψη — τα βασικά αγαθά για την επιβίωση.
Το σύστημα υγείας συνεχίζει να υποβαθμίζεται συστηματικά, με καταστροφικές συνέπειες. Ως τις 19 Φεβρουαρίου, μόνο 12 από τα 36 νοσοκομεία με δυνατότητα νοσηλείας εξακολουθούν να λειτουργούν, και μόνο εν μέρει. Έχουν σημειωθεί περισσότερες από 370 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.
Οι ασθένειες είναι ανεξέλεγκτες. Ο λιμός ελλοχεύει. Το νερό είναι στάσιμο. Οι βασικές υποδομές έχουν αποδεκατιστεί. Η παραγωγή τροφίμων έχει σταματήσει. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης. Ένα εκατομμύριο παιδιά αντιμετωπίζουν καθημερινά τραύματα.
Η Ράφα, ο τελευταίος προορισμός για πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους, πεινασμένους και τραυματισμένους ανθρώπους που στριμώχνονται σε ένα μικρό κομμάτι γης, έχει γίνει ένα ακόμη πεδίο μάχης σε αυτή τη βίαιη σύγκρουση. Περαιτέρω κλιμάκωση της βίας σε αυτή την πυκνοκατοικημένη περιοχή θα προκαλέσει μαζικές απώλειες. Θα μπορούσε επίσης να επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στην ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ήδη γονατίσει.
Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, οι ίδιοι εκτοπισμένοι και αντιμέτωποι με βομβαρδισμούς, θανάτους, περιορισμούς στην κυκλοφορία και κατάρρευση της πολιτικής τάξης, συνεχίζουν τις προσπάθειες για να προσφέρουν σε όσους έχουν ανάγκη. Όμως, αντιμέτωποι με τόσα πολλά εμπόδια — συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών ασφάλειας και μετακίνησης — μπορούν να κάνουν μόνο τόσα πολλά.
Κανένα ποσό ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα αναπληρώσει τους μήνες στέρησης που έχουν υποστεί οι οικογένειες στη Γάζα. Αυτή είναι η προσπάθειά μας να διασώσουμε την ανθρωπιστική επιχείρηση, ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε, τουλάχιστον, τα απολύτως απαραίτητα: φάρμακα, πόσιμο νερό, τρόφιμα και καταφύγιο, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα.
Για τον σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε:Μια άμεση κατάπαυση του πυρός.
Προστασία των αμάχων και των υποδομών στις οποίες βασίζονται.
Οι όμηροι να απελευθερωθούν αμέσως.
Αξιόπιστα σημεία εισόδου που θα μας επιτρέψουν να φέρουμε βοήθεια από όλα τα πιθανά περάσματα, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου τμήματος της Γάζας.
Διαβεβαιώσεις ασφαλείας και ανεμπόδιστη διέλευση για τη διανομή βοήθειας, σε κλίμακα, σε όλη τη Γάζα, χωρίς αρνήσεις, καθυστερήσεις και εμπόδια πρόσβασης.
Ένα λειτουργικό σύστημα ειδοποίησης ανθρωπιστικής βοήθειας που θα επιτρέπει σε όλο το ανθρωπιστικό προσωπικό και τις προμήθειες να κινούνται εντός της Γάζας και να παραδίδουν βοήθεια με ασφάλεια.
Οι δρόμοι να είναι βατοί και οι γειτονιές να έχουν καθαριστεί από εκρηκτικά.
Ένα σταθερό δίκτυο επικοινωνίας που να επιτρέπει στους εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων να κινούνται με ασφάλεια και σιγουριά.
Η UNRWA[1], η ραχοκοκαλιά των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Γάζα, να λάβει τους πόρους που χρειάζεται για την παροχή σωτήριας βοήθειας.
Να σταματήσουν οι εκστρατείες που προσπαθούν να δυσφημίσουν τα Ηνωμένα Έθνη και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν ζωές.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις παραμένουν αφοσιωμένες, παρά τους κινδύνους. Αλλά δεν μπορούν να αφεθούν να μαζέψουν τα κομμάτια.
Καλούμε το Ισραήλ να εκπληρώσει τη νόμιμη υποχρέωσή του, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παράσχει τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες και να διευκολύνει τις επιχειρήσεις βοήθειας, και τους ηγέτες του κόσμου να αποτρέψουν μια ακόμη χειρότερη καταστροφή.
Υπογράφοντες:κ. Martin Griffiths, Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA)
κα Sofia Sprechmann Sineiro, Γενική Γραμματέας, CARE International
Dr. Qu Dongyu, Γενικός Διευθυντής, Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)
κα Jane Backhurst, πρόεδρος, ICVA (Christian Aid)
κ. Jamie Munn, Εκτελεστικός Διευθυντής, Διεθνές Συμβούλιο Εθελοντικών Οργανισμών (ICVA)
κ. Tom Hart, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος, InterAction
κα Amy E. Pope, Γενική Διευθύντρια, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ)
κα Tjada D’Oyen McKenna, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Mercy Corps
κ. Volker Türk, Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR)
κα Janti Soeripto, Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Save the Children
κα Paula Gaviria Betancur, Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων (SR on HR of IDPs)
κ. Achim Steiner, Διοικητής, Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP)
Dr. Natalia Kanem, Εκτελεστική Διευθύντρια, Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA)
κ. Filippo Grandi, Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR)
κ. Michal Mlynár, Εκτελεστικός Διευθυντής, Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον οικισμό (UN-Habitat)
κα Catherine Russell, Εκτελεστική Διευθύντρια, Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF)
κα Sima Bahous, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας και Εκτελεστική Διευθύντρια, UN Women
κα Cindy McCain, Εκτελεστική Διευθύντρια, Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ)
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
[1] Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) υποστηρίζει πλήρως τη δήλωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου