Μικρότερες ποσότητες προϊόντος στις συσκευασίες, προσφορές – απάτες και η απουσία ελέγχου συντηρούν την αισχροκέρδεια
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος αναφέρθηκε στα «κόλπα» τα οποία επιτρέπουν την αισχροκέρδεια, όπως τη μείωση προϊόντος στις συσκευασίες και την ταυτόχρονη ανατίμηση του προϊόντος προς τα επάνω, ενώ έθιξε το ζήτημα των παραπλανητικών οικονομικών συσκευασιών στα σούπερ μάρκετ που στην πραγματικότητα είναι ακριβότερες.
Dimitris Kapantais / SOOC
Η ίδια συσκευασία με δημητριακά που το 2023 είχε προϊόν 375 γρ. με τιμή 4,12 ευρώ (10,97 ευρώ/κιλό), το 2024 περιέχει 330 γρ. με τιμή 4,79 ευρώ (14,51 ευρώ/κιλό), δηλαδή η τιμή αυξήθηκε κατά 32,3%. Η αύξηση αυτή κρύφτηκε από τη μείωση προϊόντος κατά 12% ώστε να περιοριστεί σε ανατίμηση της μονάδας προϊόντος «μόλις» κατά 16,3%.
Η ίδια συσκευασία με πατατάκια που το 2023 είχε προϊόν 140 γρ. με τιμή 1,58 ευρώ (11,29 ευρώ/κιλό), το 2024 περιέχει 130 γρ. με τιμή 1,92 ευρώ (14,77 ευρώ/κιλό), δηλαδή η τιμή αυξήθηκε κατά 30,8%. Η αύξηση αυτή κρύφτηκε από την μείωση προϊόντος κατά 7,14% ώστε να περιοριστεί σε ανατίμηση της μονάδας προϊόντος «μόλις» κατά 21,52%. Η αισχροκέρδεια δεν χρησιμοποιεί μόνο την αλλαγή της ποσότητας προϊόντος ή τις απατηλές προσφορές, αλλά προχωρά ακόμη και σε ευθέως «παράλογες» τιμολογήσεις, όπου η ίδια ποσότητα προϊόντος εμφανίζεται να πωλείται ακριβότερα σε μεγαλύτερες μονάδες προϊόντος, δηλαδή εκεί που η μείωση του κόστους συσκευασίας θα έπρεπε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ενδεικτικά, το ίδιο γιαούρτι πωλείται σε συσκευασία 500 γρ. φθηνότερα από ότι στην συσκευασία των 1.000 γρ. (3,66 ευρώ/κιλό και 4,08 ευρώ/κιλό αντίστοιχα), παρότι θα έπρεπε το μικρότερο κόστος συσκευασίας να οδηγεί στην αντίθετη αναλογία.
Αντίστοιχα, τα ίδια μπισκότα στην συσκευασία των 200 γρ. πωλείται φθηνότερα από ότι η προσφορά των τριών συσκευασιών 200 γρ. παρότι η δεύτερη έχει και έκπτωση 1 ευρώ (7,25 ευρώ/κιλό και 7,33 ευρώ/κιλό αντίστοιχα – χωρίς έκπτωση 9 ευρώ/κιλό)
Οι ελεγκτές δεν πηγαίνουν στους χώρους του λιανεμπορίου, κάνουν ενδεικτικούς ελέγχους μέσω υπολογιστή, είπε ο κ. Ραυτόπουλος. «Αυτό λέμε, να γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι», όπως τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χτες ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης εμφανίστηκε να δικαιολογεί τις ανατιμήσεις, παρότι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι από την τιμή προϊόντος που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής μόνο 13% πάει στον παραγωγό ενώ το υπόλοιπο 87% αφορά επιβαρύνσεις στην πορεία μέχρι το ράφι. «Κάτι κάνουν όλοι αυτοί, αν ήταν τόσο απλή η απευθείας επαφή παραγωγού και σούπερ μάρκετ τότε δεν θα τους είχε βγάλει όλους από τη μέση το σούπερ μάρκετ; Γιατί δεν τους βγάζει;», όπως είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου