Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Κράτος-Μαφία: Έρευνα κατά Αναστασιάδη -Ποιοι είναι οι μάρτυρες

Κράτος-Μαφία: Έρευνα κατά Αναστασιάδη -Ποιοι είναι οι μάρτυρες που θα κληθούν να δώσουν καταθέσεις – ΑΝάμεσά τους πρώην υπουργοί και συνεργάτες του

Εντός Μαρτίου θα αρχίσει η λήψη των καταθέσεων από την ομάδα των τεσσάρων ερευνητών που ανέλαβαν να διερευνήσουν τον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για διαφθορά. Πρώην υπουργοί του, που κατονομάζονται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία», όπως και στενοί του συνεργάτες θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τα όσα ισχυρίζεται ο Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος εργαζόταν και ο ίδιος στο Προεδρικό.

H ομάδα των τεσσάρων ερευνητών που ανέλαβε να διερευνήσει τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς σε βάρος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη εργάζεται πυρετωδώς με στόχο να αρχίσει τη λήψη των καταθέσεων εντός Μαρτίου.

Η επικεφαλής της ομάδας κ. Gabrielle Louise McIntyre αναμένεται στην Κύπρο αρχές του μήνα όπου θα έχει συνάντηση με τον Μακάριο Δρουσιώτη.

Ο τελευταίος, θα καταθέσει τα στοιχεία και έγγραφα που έχει στην κατοχή του και τεκμηριώνουν τα όσα καταγράφει στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία», το οποίο πραγματεύεται τα έργα και τις ημέρες του Νίκου Αναστασιάδη στην εξουσία.

Πέραν των πρωταγωνιστών, Μακάριου Δρουσιώτη και Νίκου Αναστασιάδη, που αναμένεται να καταθέσουν ενώπιον των ερευνητών της Αρχής κατά της Διαφθοράς που θα διερευνήσει των όσων καταγράφονται στο βιβλίο Κράτος Μαφία,

μαρτυρία θα κληθούν να προσκομίσουν πρώην κρατικοί αξιωματούχοι, πολιτικοί και πρώην συνεργάτες του πρώην Προέδρου, ενώ εν δυνάμει μάρτυρας είναι και ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Χωρίς να σημαίνει πως τα πρόσωπα που θα κληθούν ελέγχονται, οι ερευνητές αναμένεται να καλέσουν διάφορα πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στο βιβλίο, με τον αριθμό των μαρτύρων να υπολογίζεται σε τριψήφιο.

Ανάμεσα σε αυτούς, θεωρείται δεδομένο πως θα είναι και ο Κώστας Κληρίδης, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας από τους βασικότερους μάρτυρες, πέραν των δύο πρωταγωνιστών.

Και αυτό διότι, το όνομα του αναφέρεται σε ουκ ολίγες περιπτώσεις από τον συγγραφέα, ενώ στο βιβλίο υπάρχει κεφάλαιο που ονομάζεται «επιχείρηση φαγώματος» του πρώην Γενικού Εισαγγελέα από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Παράλληλα, γίνονται αναφορές σε παρασκήνιο γύρω από πολύκροτες υποθέσεις αλλά για συναντήσεις, αφού ο εκάστοτε Γενικός Εισαγγελέας, πέραν του ότι έχει το ρόλο του δημόσιου κατήγορου, λειτουργεί και ως νομικός σύμβουλος του Προέδρου.

Ως εκ τούτου, ο Κώστας Κληρίδης αναμένεται να κληθεί να δώσει από τη μια τη δική του μαρτυρία σε σχέση με τα όσα καταγράφει ο Μακάριος Δρουσιώτης και από την άλλη, να μιλήσει για γκρίζες πτυχές που ενδεχομένως να σχετίζονται με ζητήματα διαφθοράς, κατά την επταετή θητεία του ως Γενικός Εισαγγελέας.

Το αν θα κληθεί ή όχι και ο πρώην Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, όπως και οποιασδήποτε μάρτυρας, ο τελικός λόγος είναι στην τετραμελή ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Gabrielle Louise McIntyre και τους τρεις νομικούς Χαρίλαο Χρυσάνθου, Ορέστη Νικήτα και Ανδρέα Ευθυμίου.

Σημειώνεται, πως η Επικεφαλής αναμένεται να αφιχθεί ξανά στην Κύπρο στις 3 Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα βρίσκεται παρούσα στην λήψη καταθέσεων από τους βασικούς μάρτυρες.

Ωστόσο, το γεγονός και μόνο πως ο Κώστας Κληρίδης θα κληθεί ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς για να μιλήσει για ζητήματα, κάποια εκ των οποίων απασχόλησαν την κοινή γνώμη και για τα οποία ήρθε σε ρήξη με την εκτελεστική εξουσία, ενδεχομένως να προκαλέσει την αναβίωση της εποχής των έντονων διαφωνιών του με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου