Διεθνής Αμνηστία: Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ναυάγιο στην Πύλο
Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στις 10:15 - 11:45 CET, η Διεθνής Αμνηστία θα συμμετάσχει σε Ανταλλαγή Απόψεων στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάζοντας στοιχεία και συστάσεις σχετικά με τις ευθύνες των ελληνικών αρχών στο ναυάγιο της Πύλου και τις ανησυχίες σχετικά με τις συνεχιζόμενες εγχώριες έρευνες για τα γεγονότα. Το «Adriana», ένα εξαιρετικά υπέρβαρο αλιευτικό σκάφος, ανατράπηκε νωρίς το πρωί της 14ης Ιουνίου 2023, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 600 άνθρωποι από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο.
Menelaos Myrillas / SOOC
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου 2023, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψαν εκτεταμένες ανησυχίες σχετικά με τις ενέργειες και την αντίδραση των ελληνικών αρχών στο ναυάγιο, καθώς και σχετικά με τον ρόλο της Frontex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, στη διευκόλυνση μιας αποτελεσματικής διάσωσης.
Ενόψει της ακρόασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις συνέπειες του ναυαγίου της Πύλου και τις αναφορές για συνεχιζόμενη βία στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα, η Adriana Tidona, ερευνήτρια Μετανάστευσης της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:
«Συνεπείς και αξιόπιστες αναφορές εμπλέκουν την ευθύνη των ελληνικών αρχών και του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην ολέθρια ανατροπή του πλοίου «Adriana» και σε μια βαθιά λανθασμένη αντίδραση διάσωσης, η οποία είχε αποτέλεσμα την τραγική απώλεια της ζωής περισσότερων από 600 ανθρώπων.
«Έχουν περάσει οχτώ μήνες από αυτή την καταστροφή που θα μπορούσε να έχει αποτραπεί, αλλά η έλλειψη λογοδοσίας γύρω από το ναυάγιο της Πύλου επιμένει, στερώντας από τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων την αλήθεια και τη δικαιοσύνη που αξίζουν. Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι ελληνικές αρχές πήραν μαθήματα από αυτή την αδιανόητη απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, καθώς οι αναφορές για βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστριών/-ών στα σύνορα της χώρας συνεχίζονται αμείωτες. Στον απόηχο αυτής της καταστροφής, είναι επιτακτική ανάγκη να λογοδοτήσουν οι αρχές».
«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε χρηματοδότηση για τη διαχείριση της μετανάστευσης από την Ελλάδα δεν συμβάλλει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εγγυηθούν ότι θα δημιουργηθούν αποτελεσματικοί και ανεξάρτητοι μηχανισμοί παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα και στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες σε ανθρώπινες ζωές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου