Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Γαλλία: Ενδέχεται να στείλουμε στην Ουκρανία «κυρίως στρατιωτικούς συμβούλους, εκπαιδευτές και εμπειρογνώμονες»

Ο υπουργός Στρατιωτικών της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνιού, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του ενώπιον της επιτροπής Άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, διευκρινίζοντας την δήλωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν αναφορικά με το ενδεχόμενο αποστολής επίγειων δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, σημείωσε πως πρόκειται κυρίως για συμβούλους, εκπαιδευτές, εμπειρογνώμονες ασφαλείας κυβερνοχώρου και αποναρκοθέτησης, τεχνικούς οπλικών συστημάτων κλπ.

Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μακρόν έχει δηλώσει πως «δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία», αλλά και ότι υπάρχουν στρατηγικές επιλογές που θα μπορούσαν να επανεξεταστούν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε προχθές Δευτέρα, έπειτα από σύνοδο με άλλους ευρωπαίους ηγέτες στο Ελιζέ, πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί» η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων των κρατών ΝΑΤΟ – ΕΕ στην Ουκρανία, . Βερολίνο, Λονδίνο και άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου, όπως και οι ΗΠΑ δήλωσαν χθες Τρίτη πως δεν σχεδιάζουν κάτι τέτοιο.
«Ανοιχτή» στην αποστολή στρατευμάτων η Λετονία

Η Λετονία δεν είναι αντίθετη στην ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, στον απόηχο της δήλωσης του Γάλλου προέδρου.

«Η Λετονία συνεχίζει να εξετάζει πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να ενισχύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Αν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταλήξουν σε συμφωνία για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, η Λετονία θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής», δήλωσε σήμερα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) ένας εκπρόσωπος του υπουργείου ’Αμυνας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η Λετονία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, συμπεριλαμβανομένων όπλων, και εκπαιδεύει επίσης μαζί και με συμμάχους Ουκρανούς στρατιώτες στο έδαφός της, τόνισε ο Λετονός αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου