Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Σχέδιο «ταφόπλακα» για τη δημόσια υγεία

Δήμητρα Παπανικολάου

▸Κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας, που ανέστειλαν τη λειτουργία των χειρουργείων στην πανδημία παρατείνοντας τις ήδη μεγάλες αναμονές, παρουσιάζουν τώρα τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία ως λύση. Την ίδια ώρα, το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων παρουσίασαν, σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους. Το σχέδιο που παρουσιάζεται ως σωτήριο, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα καθοριστικό κομμάτι στο παζλ της ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.

Βασικό επιχείρημα από μεριάς υπουργείου είναι η μείωση των χρόνων αναμονής στα τακτικά χειρουργεία, για τους οποίους βασική αιτία είναι η τεράστια υποστελέχωση. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Πάγιο αίτημα των υγειονομικών είναι η άμεση κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό. Αντ’ αυτού, ο υπουργός υποκριτικά δηλώνει ότι η λύση είναι να πληρώσει ο ίδιος ο ασθενής την αμοιβή του γιατρού, ώστε ο τελευταίος να έχει οικονομικό κίνητρο να παραμένει στο ΕΣΥ. «Πιστεύουμε ότι αν τους δώσουμε την ευκαιρία να ελπίζουν ότι υπό ένα συγκεκριμένο τρόπο θα μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους μέσα στο σύστημα, και λιγότεροι θα φεύγουν και περισσότεροι θα έρχονται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη τύπου, το υπουργείο παρουσίασε τον τιμοκατάλογο της ντροπής, ο οποίος κυμαίνεται από 300 ευρώ για μια «πολύ μικρή» επέμβαση έως 2.000 ευρώ για «εξαιρετικά βαριά». Ο ασθενής, που έχει ήδη χρυσοπληρώσει φόρους και εισφορές, καλείται να πληρώσει ξανά για την πιο «άμεση εξυπηρέτησή του», την ίδια στιγμή που τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων πάνε στη μαύρη τρύπα του χρέους!

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης διαφήμισε τα «50.000 χειρουργεία του Ταμείου Ανάκαμψης», τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ «για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε η πανδημία, μία από τις οποίες είναι οι πολύμηνες αναμονές», προσθέτοντας ότι «θα μπορούμε να κάνουμε μεταφορά και αγορά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία», εάν δεν μπορούν να καλυφθούν από τα απογευματινά. Οι ίδιοι που ανέστειλαν τη λειτουργία των χειρουργείων στην πανδημία για να καλύψουν τα κενά μετακινώντας το υπάρχον προσωπικό, ωθώντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα υγείας και παρατείνοντας τις ήδη μεγάλες αναμονές, παρουσιάζουν την επί πληρωμή λειτουργία του ΕΣΥ ως λύση, ενώ εξασφαλίζουν για μια ακόμα φορά κονδύλια για τον ιδιωτικό τομέα!

Τιμοκατάλογος ντροπής από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ για «εξαιρετικά βαριά» επέμβαση

Το υπουργείο αδυνατεί να περιγράψει πώς θα εφαρμοστεί πρακτικά το επίμαχο μέτρο. Στη συνέντευξη τύπου καμία σαφής απάντηση δεν δόθηκε για το πού θα νοσηλεύονται πριν και μετά το χειρουργείο οι ασθενείς από τη στιγμή που οι κλίνες και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. «Λέμε ότι η κλινική θα αποφασίζει αν μπορεί, άρα τα ερωτήματα αν υπάρχει προσωπικό τα έχει απαντήσει ήδη η κλινική που αποφασίζει να τα διενεργήσει. Άρα, το αν έχει κρεβάτια ή δεν έχει για τους ασθενείς αυτούς, το αποφασίζει η διοίκηση που πρέπει να εξασφαλίσει αυτά τα κρεβάτια», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αντίστοιχες είναι οι απαντήσεις σχετικά με την υπερεργασία του προσωπικού που θα καλείται να ανταπεξέρχεται σε πρωινό και απογευματινό ωράριο. Στη συνάντηση του υπουργού με την ΟΕΝΓΕ, σε ερώτημα της προέδρου Αφροδίτης Ρέτζιου σχετικά με την παραβίαση των ανωτάτων ορίων ασφαλών ωρών εργασίας για τους αναισθησιολόγους, το οποίο έχει θεσπιστεί για την προστασία των ασθενών, ο υπουργός απάντησε κυνικά «αναγνωρίζουμε ότι είναι ρίσκο, έτσι κι αλλιώς όλα στη ζωή είναι ρίσκο». Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο, πέρα από τη διάλυση του ΕΣΥ και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοκλινικαρχών του ιδιωτικού τομέα.

Στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ, περιγράφηκε ένα ολοκληρωμένο πλάνο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ, Πάνο Παπανικολάου. «Πρώτο βήμα τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Δεύτερο, η χαλάρωση των προϋποθέσεων για να πηγαίνουν γιατροί του ΕΣΥ και στα ιδιωτικά νοσοκομεία (θυμίζουμε ότι η άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης έχει ψηφιστεί με τον νόμο Πλεύρη-Γκάγκα). Τρίτο, να πραγματοποιούν ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία χειρουργεία και λοιπές ιατρικές πράξεις», σχολίασε. Η έναρξη λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, έστω και σε μικρή κλίμακα αρχικά, είναι καταλυτική στη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα οδηγήσει στο άμεσο μέλλον στο γίνουν τελείως ασαφή τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας: νοσοκομεία κατ’ όνομα δημόσια και νοσοκομεία πλήρως ιδιωτικά.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι υγειονομικοί

Με μεγάλη μαζικότητα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22/2 η πανυγειονομική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Υγείας. Οι μαχόμενοι υγειονομικοί, με σημαντική παρουσία ιατρών και από νοσοκομεία της περιφέρειας, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης ΝΔ για πλήρη διάλυση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας δωρεάν υγείας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ποτάμι κόσμου πλημμύρισε τους δρόμους του Ρεθύμνου, σε μια πολύ ελπιδοφόρα παλλαϊκή συγκέντρωση για τη σωτηρία του νοσοκομείου της πόλης, το οποίο οδηγείται στο κλείσιμο με την τραγική υποστελέχωση και τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας που οδηγούν πολλούς γιατρούς στην παραίτηση. Επόμενο ραντεβού των αγωνιζόμενων ιατρών είναι η πανεργατική απεργία της 28ης Φλεβάρη. Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή καλεί σε συνέχεια των κινητοποιήσεων και απεργιακή κλιμάκωση στα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα, ώστε να γίνει το μέτωπο της υγείας ένα ακόμα ανάχωμα στην αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (24.02.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου